vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Suntem statul cu cel mai mare număr de zile libere din Europa?

Guvernul României oferă bugetarilor trei zile libere suplimentare, transformând astfel următoarele săptămâni într-o mini-vacanță neașteptată!

Pentru cei dezamăgiți că 1 iunie cade sâmbăta, Guvernul compensează prin acordarea unor zile libere între 15 și 18 august, în perioada sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Angajații bugetari vor avea un weekend prelungit de patru zile, având ocazia perfectă de a se relaxa la mare, la munte sau oriunde își doresc.

Cei care își pot lua trei zile de concediu pentru luni, marți și miercuri vor beneficia chiar de o săptămână întreagă de vacanță.

Calendar
Foto: albapress.ro

Și mediul privat se bucură de aceste privilegii

Inclusiv angajații din mediul privat vor beneficia de zi liberă pe 15 august. Potrivit legislației, angajatorii care nu pot respecta aceste zile libere stabilite de Guvern trebuie să ofere compensații angajaților. Compensațiile pot include fie un salariu suplimentar, fie acordarea unei zile libere alternative.

Riscul amenzilor

Angajatorii care nu respectă calendarul zilelor libere riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Anumite sectoare, precum retail, HoReCa, sănătate, mass media și jurnalism, nu pot întrerupe activitatea în aceste zile.

În astfel de cazuri, Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele declarate libere.

Care sunt zilele libere legale rămase pentru 2024?

  • 1 iunie — Ziua Copilului;
  • 23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Bursa de reziliență și cea pentru mamele minore, noutățile anului școlar 2024-2025 în sistemul educațional românesc

Ministerul Educației a anunțat în urmă cu câteva ore, că a fost trimisă către Monitorul Oficial Metodologia de acordare a burselor școlare pentru anul 2024-2025. Prin aceasta, sunt vizate în tandem cu noua Lege...

Elevul minor care a înjunghiat-o pe profesoara sa de japoneză a fost condamnat la 7 ani de internare într-un centru de reeducare

Instanța s-a pronunțat în cazul adolescentului care a agresat cu un cuțit un cadrul didactic care preda limba japoneză. Tribunalul din capitală a constatat vinovăția tânărului de 17 ani pentru trei infracțiuni: tentativă de...

Campanie ANPC în sectorul panificației. Amenzi de 2,6 milioane lei și produse retrase de pe piață

O amplă campanie de control desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut loc în sectorul morăritului și panificației. Această acțiune care s-a derulat în perioada 10-21 iunie, a avut drept scop...