vineri, iulie 12, 2024

Ziua Învățătorului 2024: Zi liberă pentru elevi și profesori, în premieră la nivel național

Conform Edupedu.ro, în premieră la nivel național, elevii și profesorii vor avea zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, conform prevederilor noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, semnat după încheierea grevei generale din Educație și intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Această zi liberă nu trebuie recuperată. 

Mai sunt doar patru săptămâni de școală până la vacanța de vară 2024, elevii de clasa a XII-a terminând anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie și a fost instituită prin Legea nr. 289/2007, fiind data naşterii lui Gheorghe Lazăr, considerat întemeietorul învăţământului românesc modern.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați din noul contract colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație. 

Zilele suplimentare nelucrătoare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă nu se recuperează.

Marius Nistor, liderul sindical de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat  că „instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCMUNSCÎP este singura modalitate pentru a marca această zi”.

„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a anunțat Marius Nistor.

Marius Nistor a subliniat că pentru profesori nu se pot obține drepturi de natură salarială cu ocazia zilelor dedicate celebrării acestora, astfel că „dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucru pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare