vineri, iulie 12, 2024

Guvernul deschide calea pentru implementarea inteligenței artificiale în instituțiile publice

În cadrul ședinței de guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unui document strategic privind inteligența artificială (IA) la nivel național. Acest cadru va servi drept fundament pentru atragerea de fonduri europene destinate implementării tehnologiilor de ultimă generație.

Premierul și-a exprimat convingerea că implementarea acestei strategii va avea repercusiuni atât în plan social, cât și economic, informează stiripesurse.ro.

În plus, acesta și-a manifestat speranța că instituțiile statului, în special Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), vor adopta rapid și pe scară largă tehnologiile bazate pe IA în diverse domenii, precum analizele de risc, licitațiile publice și optimizarea cheltuielilor bugetare.

La începutul ședinței de guvern, Marcel Ciolacu a declarat: „Adoptăm și strategia națională privind inteligența artificială. Este cadrul care va fundamenta finanțările europene dedicate introducerii tehnologiilor de ultimă generație. Sunt sigur că va exista un impact major în societate și în economie. Sper că și instituțiile de stat, în frunte cu ANAF-ul, vor folosi rapid și pe scară largă inteligența artificială în analize de risc, în licitațiile publice și în orice proces care presupune eficientizarea cheltuirii banului public.”

Documentul aprobat de guvern, intitulat Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale (SN-IA), are ca scop principal sprijinirea eforturilor României de adoptare a tehnologiilor digitale în economie și societate, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului și promovarea excelenței în domeniul IA.

Conform notei de fundamentare a proiectului, SN-IA va oferi suport administrației publice centrale în eforturile de standardizare, operaționalizare și reglementare a dezvoltării IA, precum și în maximizarea efectelor pozitive ale acesteia. De asemenea, strategia va contribui la evidențierea și valorificarea potențialului inovativ național în domeniul IA și la gestionarea riscurilor asociate evoluției acestei tehnologii.

Un alt aspect important al strategiei este asigurarea alinierii demersurilor României cu direcțiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare