vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

A început implementarea sistemului de taxare pe autostrăzile din România

Țara noastră se pregătește să introducă un nou sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, aliniat cu practicile întâlnite în alte state ale Uniunii Europene. 

Conform informațiilor furnizate de către Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), o societate comercială a fost desemnată câștigătoarea procesului de licitație organizat pentru implementarea sistemului electronic de tarifare, informează ziarulunirea.ro. 

Despre această măsură, Cristian Pistol a  afirmat: „Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”.

autostradă
Foto: promotor.ro

Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Contractul menționat  presupune o perioadă de execuție de 84 de luni, din care 24 de luni sunt alocate pentru dezvoltarea și punerea în funcțiune a soluției informatice, precum și pentru livrarea echipamentelor și a programelor software necesare operaționalizării sistemului.

Directorul CNAIR a precizat faptul că introducerea noilor tarife reprezintă o măsură menită să alinieze România la cerințele și standardele europene în domeniu, acestea urmând a fi aplicate pentru toate categoriile de vehicule, incluzând autoturisme, autobuze, autocare și vehicule destinate transportului de mărfuri.

În esență, conducătorii auto vor fi nevoiți să achite o taxă de tip rovinietă, a cărei valoare va fi calculată luând în considerare distanța parcursă și nivelul de emisii poluante generate de vehicul pe drumurile din România. 

Noul sistem de tarifare va include două variante distincte: una bazată pe durata de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based), aplicabilă autoturismelor, autobuzelor, autocarelor și vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, și cealaltă bazată pe distanța parcursă (distance-based), destinată vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone.

„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a mai declarat  acesta. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Guvernul alocă fonduri suplimentare pentru modernizarea spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor

Instituțiile medicale aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor primi o infuzie de capital pentru a efectua lucrări de renovare și pentru a achiziționa dispozitive medicale avansate, cu impact minim asupra pacientului, cu scopul de...

Permis la 17 ani – lege aprobată?

A fost aprobată legea conform căreia românii pot obține permis de conducere de la 17 ani? În principiu, pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice conducătorii auto trebuie să dețină un permis de conducere valabil.  Există...

Care sunt mașinile care nu își mai pot reînnoi ITP-ul?

Pentru o categorie de mașini, drumurile se pot bloca! Șoferii nu vor mai primi drept de circulație. Chiar dacă inspecția tehnică este valabilă, există riscul unei sancționări cu confiscarea certificatului de înmatriculare dacă autoritățile...