vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Noi reglementări în sistemul de pașapoarte: Ce trebuie să știe cetățenii români în contextul sezonului estival

În contextul apropierii sezonului estival și a necesității de a optimiza planificarea vacanțelor, MAI printr-un comunicat de presă, aduce la cunoștința publicului că, începând cu data de 03.07.2024, vor intra în vigoare noi reglementări în domeniul pașapoartelor.

Obținerea pașaportului simplu temporar va fi restricționată la cazuri de strictă necesitate și urgență, excluzând deplasările în scop exclusiv turistic. Persoanele care solicită eliberarea unui pașaport trebuie să prezinte documente justificative care să ateste imperativitatea călătoriei în străinătate.

Se atrage atenția asupra faptului că anumite state nu permit accesul pe teritoriul lor cu pașapoarte simple temporare. În consecință, se recomandă consultarea informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe,www.mae.ro, secțiunea dedicată condițiilor de călătorie, înainte de a planifica orice deplasare.

Pașapoartele declarate pierdute, distruse sau furate își pierd automat valabilitatea și nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt recuperate ulterior.

În eventualitatea regăsirii unui document de călătorie anterior declarat pierdut sau furat, deținătorul are obligația de a-l preda imediat celui mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte, Direcției Generale de Pașapoarte sau misiunilor diplomatice ori oficiilor consulare ale României.

Se reamintește că declararea pierderii sau distrugerii pașaportului simplu electronic/temporar se poate face în țară la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În cazul furtului documentelor de călătorie, acesta trebuie raportat imediat la cea mai apropiată unitate de poliție din țară sau din statul unde s-a produs incidentul, solicitând o adeverință care să confirme declararea evenimentului.

Cetățenii români au dreptul de a deține simultan un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile în următoarele situații:

„a) atunci când pașaportul simplu electronic a fost depus pentru obținerea unor vize, în situații obiective și urgente, în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea pașaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize;

b) în situația în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetățeanului român în străinătate, în perioada în care pașaportul simplu temporar este depus pentru obținerea unor vize.”

De asemenea, cetățenii români pot deține concomitent două pașapoarte simple electronice valabile doar în anumite circumstanțe specifice:

„a) când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranță ori conflict diplomatic și are aplicată în pașaportul simplu electronic o ștampilă ori o viză eliberată de statul cu care țara în care călătorește se află în conflict;

b) când titularul deține pașaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă.”

Emiterea mai multor pașapoarte simple electronice succesive, fie pentru o perioadă determinată, fie până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către minor, se realizează doar dacă instanța a specificat explicit acest aspect în hotărârea judecătorească sau în ordonanța președințială de suplinire a acordului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Valea Oltului închisă. Care este cea mai populară destinație alternativă pentru români?

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis joi un comunicat în care accentuează importanța proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti, subliniind că este imperativ să se înceapă lucrările la cele două segmente care străbat lanțul...

Acte necesare ieșire minor din țară. 880 de minori români, împiedicați să părăsească țara în 2024 din cauza lipsei documentelor.

Poliția de Frontieră, printr-un comunicat de presă, atrage atenția asupra condițiilor necesare pentru ca cetățenii români minori să poată călători în afara granițelor țării, în contextul apropierii vacanței de vară, perioadă în care numeroși...

MAE: „Evitați orice călătorie!”. Un bărbat a decedat, iar alte trei persoane au fost rănite în Congo.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat duminică faptul că, pe fondul înrăutățirii condițiilor de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), a luat act în mod proactiv, prin intermediul reprezentanței diplomatice a României din...