sâmbătă, iulie 27, 2024
25.5 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare acces cont bancar persoană decedată

Care sunt actele necesare pentru obținerea accesului la contul bancar al unei persoane decedate?

Dacă o persoană care are un cont bancar decedează, acesteia i se va bloca automat contul bancar. Blocarea contului este necesară pentru a nu permite realizarea unor tranzacții neautorizate din contul persoanei decedate și se face după ce evenimentul este adus la  cunoștința instituției bancare la care a avut deschis contul persoana în cauză, fie prin prezentarea certificatului de deces al persoanei, fie printr-o notificare din partea unei instituții abilitate în acest sens.

Pentru a închide contul la bancă a unei persoane decedate, este necesar ca persoana care se ocupă de gestionarea contului să meargă la bancă cu documentele care să ateste calitatea de  moștenitor a acesteia. Indiferent de motivul pentru care se invocă închiderea contului bancar, soldul trebuie să fie 0. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fie înregistrate sume de bani. 

Dacă încă există sume de bani în contul persoanei decedate, acestea trebuie retrase sau transferate într-un alt cont bancar. Așadar, înregistrarea unor solduri negative în contul persoanei îl va obliga pe moștenitor să achite toată suma de bani datorată. În acest context, este necesară obținerea accesului la contul respectiv.

Astfel, în cazul în care se dorește obținerea accesului la suma de bani care este disponibilă în contul bancar al unei persoane care a decedat, sunt necesare următoarele documente, respectiv accesul se poate face prin două metode individuale:

  • Cu ajutorul unui certificatului de moștenitor (se obține după procesul de succesiune);
  • Pe baza unui testament din care să rezulte calitatea de moștenitor al persoanei solicitante.

În egală măsură, pentru a accesa contul bancar al decedatului, persoana care face solicitarea trebuie să prezinte un act de identitate valid (carte de identitate sau pașaport) pentru a verifica identitatea sa în fața băncii și a autorităților legale. Totodată, este utilă prezentarea unui extras de cont recent al decedatului sau alte documente bancare care atestă existența contului și detaliile acestuia. 

De cele mai multe ori pentru a închide un cont bancar al unui decedat nu se percep costuri aferente sau comisioane. Eventualele costuri pot fi reprezentare de  transferurile dintr-un cont în altul (dacă se dorește transferul banilor rămași din contul decedatului) sau pentru achitarea datoriilor lăsate de deținătorul contului bancar.  

Astfel, după decesul persoanei în cauză, contul rămâne valabil. În cazul în care contul bancar a fost deschis doar pe numele unei persoane, contul se va transforma în cont de succesiune, urmând ca apoi să fie decis dreptul persoanelor care au voie să acceseze sumele disponibile.

Așadar, pentru a închide un cont bancar al unei persoane decedate sau pentru a retrage/transfera într-un alt cont fondurile rămase (dacă este cazul), este necesară obținerea accesului la contul bancar respectiv, pe baza documentelor enumerate supra.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...