sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare asigurare locuință

Ce acoperă asigurarea locuinței?

Categoriile de riscuri acoperite de asigurările pentru locuințe diferă în funcție de tipul asigurării, respectiv după cum aceasta este obligatorie sau facultativă. 

În ceea ce privește asigurarea obligatorie pentru locuințe, aceasta este reglementată de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Astfel, potrivit reglementării antemenționate, persoanele fizice şi juridice au obligația de a încheia polița de asigurare obligatorie (PAD) împotriva dezastrelor naturale pentru toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat în fapt destinaţia de locuinţă.

Polița de asigurare PAD este acordată doar pentru 3 categorii de dezastre naturale, acestea fiind:

  • Cutremurele;
  • Alunecările de teren;
  • Inundațiile produse de dezastrele naturale.

casă în flăcări

Prin excepție, nu intră sub incidența PAD anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei.

Astfel, în contextul în care o persoană dorește să asigure bunurile enumerate supra, respectiv dacă se dorește acoperirea altor riscuri pe lângă cele acoperite de asigurarea obligatorie, este posibilă încheierea unei asigurări facultative a locuinței. Prin caracterul facultativ al acestor asigurări se înțelege posibilitatea de a fi solicitate doar în cazuri opționale, nefiind impuse de lege.

Asigurarea facultativă a locuinței poate să acopere riscuri precum:

  • Incendiile; 
  • Exploziile;
  • Furtunile;
  • Dezastre naturale care implică grindină;
  • Furturile și cazurile de vandalism;
  • Defecțiuni ale centralelor sau a instalațiilor de încălzire, ș.a.

În egală măsură, asigurarea facultativă oferă proprietarilor posibilitatea de solicita opțiuni suplimentare care să acopere și bunurile de valoare, documentele aflate în locuință și alte articole de valoare pe care asigurarea obligatorie nu le acoperă.

Însă, în principiu, societăţile de asigurare nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD. Fac excepție în acest caz, locuinţele situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic. 

De asemenea, societăţile de asigurare pot încheia asigurări facultative pentru dezastre naturale pentru locuinţele pentru care polița de asigurare se încheie în coasigurare cu PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale).

Cât costă asigurarea locuinței?

În cazul asigurărilor de tip PDA care au un caracter obligatoriu, prețul primei de asigurare diferă în funcție de cayegoria locuințelor care pot fi de tip A, respectiv de tip B. 

Locuințele de tip A sunt reprezentate de construcţii care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Prețul aferent primei de asigurare pentru acest tip de locuință este de 130 lei/an, suma asigurată fiind de 100.000 lei

Locuințele de tip B sunt construcții cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. În acest caz, prețul asigurării este de 50 lei/an, suma asigurată fiind de 50.000 lei. 

Însă, suma asigurată obligatoriu şi prima de asigurare obligatorie aferentă pot fi modificate prin reglementări emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În ceea ce privește asigurările facultative, prețurile se calculează în funcție de riscurile selectate de persoana care solicită încheierea poliței de asigurare. În plus, prețul final al poliței de asigurare este dat și de suprafața totală a locuinței, de anul în care a fost construită aceasta, de locație și de alți factori care țin de proprietatea respectivă. 

Acte necesare asigurare locuință

Documentele necesare pentru încheierea unei polițe de asigurări obligatorii sau facultative a locuinței  sunt:

  • Cartea de identitate a persoanei care dorește încheierea contractului;
  • Actul de proprietate a locuinței; 
  • Certificatul de moștenitor, dacă este cazul.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...