sâmbătă, iulie 27, 2024
19.9 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap

Drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap sunt reglementate de Legea nr. 448/2006, de dispoziţiile acestei legi beneficiind copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România.

Care sunt bolile pentru care se acordă certificat de handicap?

În conformitate cu dispozițiile art. 85 din Legea nr. 448/2006 persoanele cu handicap beneficiază de drepturile conferite de această lege pe baza încadrării în grad de handicap, în raport cu gradul de handicap. 

Încadrarea în grad şi tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protecţia copilului, iar încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, prin eliberarea unui certificat de încadrare în handicap. 

Potrivit alin. (10) al aceluiași articol, criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.

Astfel, criteriile pe baza cărora se face încadrarea în grad de handicap, respectiv bolile pentru care se acordă certificat de handicap sunt prevăzute în cazul adulților de Ordinul nr. 762/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.

În cazul copiilor, certificatele de handicap se acordă în baza criteriilor și pentru bolile prevăzute de Ordinul 1306/2016 1306/1883 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora. 

Conform art. 86 din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, există 4 grade de încadrare în handicap, respectiv: uşor, mediu, accentuat şi grav. Totodată, există 10 tipuri de handicap: mintal, psihic, auditiv, somatic, fizic, vizual, surdocecitate, HIV/SIDA, asociat, boli rare. 

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap mintal

Potrivit legislației actuale, bolile pentru care se acordă certificat de handicap mintal sunt: 

  • retardul mintal; întârzierea mintală;
  • tulburările de spectru autist;
  • demențele atrofico-degenerative, organice, noncognitive.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap psihic

În categoria bolilor care fac o persoană susceptibilă de a fi încadrată în grad de handicap prin eliberarea unui certificat de handicap psihic se încadrează, în principiu, următoarele afecțiuni: 

  • schizofrenia; 
  • tulburarea schizoafectivă de tip depresiv sau de tip bipolar; 
  • depresia majoră cronică; 
  • tulburarea afectivă bipolară;
  • psihozele grefate pe o întârziere mentală;
  • psihozele la care se asociază o tulburare de personalitate precum: tulburare de personalitate paranoidă; tulburare de personalitate schizoidă; tulburare de personalitate antisocială; tulburare de personalitate instabil-emoţională de tip impulsiv/de tip borderline.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap auditiv

Certificatul pentru încadrarea în grad de handicap auditiv se eliberează în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni auditive precum: 

  • hipoacuzia congenitală sau dobândită precoce, cu demutizare slabă sau nulă, cu tulburări grave de comunicare (surdomutitate);
  • tulburări de auz bilaterale dobândite precoce, cu pierdere peste 70 db,  care se protezează greu, asociate cu tulburări psihice şi de limbaj.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap somatic

Handicapul somatic și implicit acordarea certificatului pentru acest tip de handicap este cauzat de o serie mai amplă de afecțiuni care determină afectarea funcțiilor organismului. În această categorie pot fi incluse:  

  • bolile care creează deficit imunitar cronic; bolile sistemului endocrin; bolile cronice de metabolism; afecţiunile cronice ale pielii; afecțiunile hematologice; renale; cardiovasculare; respiratorii.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap fizic

Handicapul fizic este caracterizat printr-o disfuncție sau printr-o reducere a activității fizice a unei persoane concretizate în mobilitatea redusă sau chiar absența mobilității. Astfel, certificatul de handicap fizic se acordă în cazul unor afecțiuni precum: 

  • Afecţiuni osteo-articulare congenitale sau contractate precoce precum: 
  • bolile constituţionale ale oaselor; 
  • malformaţii; deformări rahitice cu tulburări de postură;
  • luxaţie congenitală de şold (unilateral sau bilateral) cu coxartroză secundară şi/sau modificări ale coloanei vertebrale, iar formele cu indicaţie chirurgicală, după realizarea artroplastiei şi a adaptării la proteză;
  • redori şi anchiloze congenitale, posttraumatice sau după osteoartrită TBC, redori strânse mono ori bilaterale de şold, genunchi sau combinate, în poziţii vicioase, asociate ori nu cu paralizii nervoase;
  • anchiloze ale coatelor sau umerilor;
  • pseudartroze (gambă, coapsă, antebraţ, braţ – neoperabile).
  • Colagenoze:
  • poliartrită reumatoidă (PR);
  • sclerodermia: cu tulburări cutanate specifice, care reduc gestualitatea datorită sclerodactiliei;
  • dermatomiozita;
  • lupusul eritematos sistemic;
  • boala mixtă a ţesutului conjunctiv – forme severe, rezistente la tratament.
  • afecţiunile articulare degenerative primare sau secundare;
  • tumori osoase maligne; leziuni structurale induse de corticoterapia îndelungată (miopatie cortizonică cu atrofia masei musculare în special la nivelul coapselor, accelerarea osteoporozei cu fracturi pe os patologic, ostenecroză ischemică, necroză aseptică de cap femural etc.);
  • pondilita anchilozantă (SA);  cifoscolioze şi scolioze deformante – idiopatice, cu grad mare de curbură, operate sau nu, care împiedică capacitatea respiratorie normală şi/sau cu tulburări neurologice (parapareze, paraplegii).
  • afecțiuni neurologice care duc la afectarea funcţiilor motorii asociată sau nu cu afectarea funcţiei senzitive, tulburări de limbaj, de câmp vizual, neurocognitive, din afecţiuni de etiologie variată:
  • afecţiuni heredo-degenerative ale SNC cu afectare predominant motorie; inflamatorii demielinizante ale sistemului nervos central;
  • afecţiuni musculare
  • amputațiile.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap vizual

Certificatul de handicap vizual se acordă în cazul afecţiunilor cronice primar şi secundar oculare, inflamatorii, heredodegenerative, degenerative, traumatice, tumorale, vasculare cu evoluţie cronică-progresivă sub tratament specific sau cu sechele morfofuncţionale; vicii de refracţie (miopie forte; fortisima: 14-15D; hipermetropie medie +3D -+6D; forte >+6D), de acomodare, nistagmusul.

Nu se încadrează în grad de handicap persoanele cu vicii de refracţie dacă acuitatea vizuală cu corecţie optică este bună şi câmpul vizual în limite normale, respectiv persoanele cu afecţiuni reversibile prin tratament medical sau chirurgical, ca de exemplu, cataracta neoperată, cu şanse de recuperare a vederii prin intervenţie chirurgicală. În această din urmă ipoteză, evaluarea se va face numai după intervenţia chirurgicală, dacă este cazul. 

Ochiul unic, chiar cu vedere normală, se poate încadra în grad de handicap accentuat, timp de 12 luni de la pierderea ochiului – vederii – congener. Ulterior încadrarea în grad de handicap se realizează în raport cu deficienţa vizuală.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap de surdocecitate

Surdocecitatea este o afecțiune care constă într-o asociere de deficiențe de văz și auz, fiind cunoscută și sub denumirea de „pierdere senzorială dublă” sau „afectare multisenzorială”.  O persoană care suferă de surdocecitate nu este, ca regulă, complet surdă și oarbă, însă ambele simțuri sunt reduse suficient pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene.

Potrivit legislației în vigoare, surdocecitatea este un tip de handicap, astfel încât pentru o astfel de afecțiune se acordă certificat de încadrare în grad de handicap. 

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap HIV/SIDA

Potrivit Ordinului 762/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, pentru sindromul imunodeficitar cronic dobândit (infecţia HIV-SIDA) se acordă certificat de încadrare în grad de handicap. 

Evaluarea deficienţei globale în sindromul prin deficit imunitar dobândit se face după ultimile criterii clinico-imunologice emise de CDC (Centrul de Control al Bolilor), de la Atlanta în anul 1993, pentru adulţi, şi în anul 1994 pentru copii.

Astfel, în evaluare trebuie avute în vedere:

a)stadiul clinico-imunologic al infecţiei HIV-SIDA;

b)infecţiile specifice bolii SIDA – intensitatea tulburărilor funcţionale;

c)infecţiile oportuniste grefate pe organisme fără apărare.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap asociat

În cazul în care o persoană suferă de o serie de afecțiuni, care luate individual nu îndeplinesc criteriile de acordare a certificatului de handicap, dar totuși simptomele cumulate ale acestora determină limitări semnificative ale capacității de îndeplinire ale activităților zilnice, se poate acorda un certificat de handicap asociat. 

Ca și în celelalte cazuri, pentru eliberarea certificatului de încadrare în grad de handicap asociat este necesară îndeplinirea criteriilor prevăzute de Ordinul nr. 762/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.

Bolile rare pentru care se acordă certificat de handicap

Printre bolile rare care determină acordarea unui certificat de handicap se numără: 

  • Mastocitoza; Boala Fabry; Boala Pompe; Sindromul Prader-Willi; Narcolepsia; Fenilcetonuria; Anemia falciformă; Fibroza pulmonară idiopatică, scleroza tuberoasă, scleroză laterală amiotrofică și ulcerele digitale evolutive; Talasemia; distrofia musculară Duchenne; Boala Gaucher; Scleroza sistemică
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,181CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...