marți, iunie 25, 2024

Buletinul Procedurilor de Insolvență

Ce este insolvența?

Art. 5 pct. 29 din Legea 85/2014 definește insolvența ca fiind ”acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile”. Practic, debitorul care nu dispune de active lichide (disponibilități bănești) cu care să își poată acoperi datoriile, poate introduce o cerere pentru a începe procedura insolvenței. Procedura insolvenței vine cu mai multe consecințe, unele pozitive, iar altele negative. Beneficiul principal al procedurii este acela că, odată intrat în insolvență, debitorul nu mai poate fi executat silit pe calea procedurii de drept comun reglementată de Codul de procedură civilă. De asemenea, dobânzile și penalități generate de depășirea termenului de plată a creanței nu vor mai fi aplicabile după această dată. Pe de altă parte, imaginea, precum și situația financiară a debitorului vor fi afectate, iar activitatea acestuia va fi supusă supravegherii administratorului judiciar. În plus, dacă se alege calea falimentului, persoana juridică va fi, practic, desființată. 

Procedura insolvenței poate avea, în principiu, două finalități în cazul persoanelor juridice. Se poate ca debitorul să întocmească un plan de reorganizare prin care să se redreseze financiar cu îngăduința creditorilor și sub supravegherea administratorului judiciar. Dacă un astfel de plan nu este elaborat și validat, judecătorul-sindic va dispune deschiderea procedurii de faliment. Aceasta presupune desemnarea unui lichidator judiciar care va proceda la evaluarea și valorificarea tuturor bunurilor din patrimoniul debitorului pentru ca, din sumele obținute din vânzarea acestora, să se plătească datoriile către creditori.

În cazul persoanelor fizice, procedura insolvenței poate urma 3 căi. O procedură presupune elaborarea unui plan de rambursare pe care creditorii trebuie să îl aprobe. Aceasta seamănă cu reorganizarea din cazul persoanei juridice. A doua cale, este cea a lichidării activelor așa cum se întâmplă în cazul falimentului persoanei juridice. Cea de-a treia variantă, presupune urmarea unei proceduri simplificate, însă aceasta se aplică doar anumitor persoane.

Ce este buletinul procedurilor de insolvență? 

Buletinul procedurilor de insolvență (BPI) este o publicație coordonată de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) care cuprinde toate informațiile cu privire la persoanele care și-au declarat insolvența, respectiv cele cu privire la care s-a demarat procedura insolvenței. Scopul acestui buletin al procedurilor de insolvență este acela de informare a celor interesați cu privire la situația financiară a celor ce se află în procedura insolvenței. Totodată acesta servește la publicarea diverselor acte din procedura de insolvență (convocări, citații, notificări, rapoarte de activitate) în scopul informării participanților, dar și a terților cu privire la stadiul procedurii. Cei care caută să se asocieze cu diverși parteneri trebuie să cunoască situația acestora pentru a știi dacă potențialii colaboratori își vor putea îndeplini obligațiile la care urmează să se angajeze. Dacă o persoană apare în acest buletin, cel interesat poate verifica detaliile ce țin de starea de insolvență a acestuia.

Ce și cum se publică în Buletinul procedurilor de insolvență al ONRC?

Buletinul procedurilor de insolvență este actualizat zilnic și cuprinde diverse informații cu privire la debitorul insolvabil și la procedura desfășurată pentru acesta. Publicațiile se fac de către ONRC în format online. Pentru accesarea informațiilor complete despre un anumit debitor este necesară achitarea unor tarife. Există și un sumar care poate fi accesat gratuit în baza unui cont de utilizator. Numele persoanelor care figurează în BPI pot fi, de asemenea, accesate gratuit. Publicarea informațiilor se face contracost, prin plata unor tarife actualizate anual.

Ce informații oferă Buletinul procedurilor de insolvență despre o firmă?

În primul rând, în cuprinsul buletinului procedurilor de insolvență sunt prevăzute informații despre debitor precum numele și județul în care se află sediul acestuia, codul de identificare fiscală și numărul de înregistrare la ONRC. În plus, în buletin sunt prevăzute și detaliile privitoare la procedura insolvenței cum ar fi instanța la care este înregistrat dosarul de insolvență, numărul dosarului, părțile implicate în procedura insolvenței, tipul de procedură desfășurată și actele emise în desfășurarea procedurii (citații, sentințe, covocări, notificări, rapoarte de activitate etc).

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare