sâmbătă, iunie 22, 2024

Cartea tehnică a construcției

Cartea tehnică a construcției – legislație

Cartea tehnică a construcției este reglementată în legislația românească prin Legea numărul 10/1995 privind calitatea în construcții, precum și prin Normele din 7 noiembrie 2008 de întocmire a cărții tehnice a construcției, Aprobate prin REGULAMENTUL din 7 noiembrie 2008, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 779 din 20 noiembrie 2008.

Aceasta lege impune obligativitatea întocmirii cărții tehnice pentru toate construcțiile noi și pentru intervențiile majore la construcțiile existente, ca parte integrantă a documentației de execuție.

Cartea tehnică trebuie să fie actualizată constant pentru a reflecta orice modificări sau intervenții care au loc pe durata de viață a construcției. Acest document devine esențial nu doar pentru asigurarea conformității cu standardele de siguranță, ci și pentru eficientizarea lucrărilor de întreținere și reparații.

Cartea tehnică a construcţiei se compune din ansamblul de documente referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea, întreţinerea, repararea şi urmărirea în timp a construcţiei.

Ce conține cartea tehnică a construcției?

Cartea tehnică a construcției este un dosar comprehensiv care documentează în detaliu fiecare etapă a procesului de construcție. Potrivit articolului 17 din Legea numărul 10/1995 privind calitatea în construcții cartea tehnică a construcției cuprinde: documentația privind proiectarea, documentația privind execuția, documentația privind recepția și documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției.

Aceste informații sunt obligatorii pentru asigurarea conformității construcției cu cerințele legale și tehnice în vigoare.

Aceasta se întocmește prin grija investitorului și se predă proprietarului construcției, astfel: documentația privind proiectarea și documentația privind execuția, la recepția la terminarea lucrărilor, iar documentația privind recepția, precum și documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției la recepția finală a lucrărilor de construcții.

Cine întocmește cartea tehnică a construcției?

Responsabilitatea întocmirii și actualizării cărții tehnice revine în principal proiectantului și constructorului. Proiectantul, adesea un arhitect sau un inginer, este responsabil pentru integrarea tuturor detaliilor tehnice și specificațiilor proiectului în document.

Pe de altă parte, constructorul trebuie să asigure că toate informațiile legate de procesul de construcție sunt reflectate corect în document, inclusiv eventualele abateri de la proiectul inițial.

De asemenea, proprietarul are obligația de a păstra și de a actualiza această carte tehnică pe întreaga durată de viață a clădirii.

Lipsa cărții tehnice a construcției

Lipsa cărții tehnice a construcției poate avea consecințe serioase atât din punct de vedere legal, cât și funcțional. Legal, absența acestui document poate atrage sancțiuni administrative, cum ar fi amenzi sau interdicția de utilizare a construcției până la remedierea deficiențelor. În plan funcțional, lipsa cărții tehnice îngreunează orice tip de intervenție ulterioară – de la reparații curente la renovări majore sau chiar consolidări structurale – deoarece nu există o evidență a materialelor folosite sau a tehnicilor aplicate în timpul construcției. Acest deficit de informație poate crește costurile de intervenție, poate prelungi duratele de execuție și poate compromite calitatea lucrărilor efectuate.

Potrivit articolului 36 punctul II litera e) din Legea privind calitatea în construcții nepredarea cărții construcției de către investitor proprietarului, respectiv documentația privind proiectarea și documentația privind execuția, la recepția la terminarea lucrărilor, iar documentația privind recepția și documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției, la recepția finală a lucrărilor de construcții constituie infracțiune și se sancționează cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei

Astfel, cartea tehnică a construcției este un element vital în gestionarea eficientă a oricărui proiect de construcție, asigurând o bază solidă pentru întreținere, adaptabilitate și conformitate continuă.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare