sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cât timp poți circula cu ITP expirat?

Acronim pentru Inspecția Tehnică Periodică, ITP-ul reprezintă una dintre cele mai ample proceduri de verificare a unui autovehicul, având rolul de a atesta capacitatea acestuia de a fi pus în circulație. 

Cadrul general de organizare şi funcţionare a sistemului de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România este reglementat de Ordonanța 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.

Inspecţia tehnică periodică cuprinde, cumulativ, după caz, următoarele:

  • inspecţia tehnică privind siguranţa rutieră;
  • inspecţia tehnică privind protecţia mediului;
  • inspecţia tehnică privind încadrarea în categoria de folosinţă conform destinaţiei.

În conformitate cu Ordonanța nr. 81/2000, pentru a circula pe drumurile publice este obligatorie deținerea certificatului ITP, deoarece acesta atestă că autoturismul a fost verificat. 

Cu alte cuvinte, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menținute în circulație numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerințele tehnice specifice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prevăzute de reglementările naționale, prin inspecția tehnică periodică.

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice, precum şi a respectării periodicităţii acestora, în funcţie de categoria de vehicul, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Astfel, potrivit legislației naționale, nu este permisă conducerea unui autovehicul fără deținerea Inspecției Tehnice Periodice. Ca atare, la data expirării sau la data anulării inspecției tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului, astfel încât nu se poate circula cu ITP-ul expirat. 

Intervalul de timp la care trebuie făcut ITP-ul diferă de funcție de mașină. Așadar, mașinile noi trebuie să realizeze inspecția după primii 3 ani de la achiziționare, iar mașinile sub 12 ani, o dată la 2 ani. Mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să fie supuse în fiecare an Inspecției Tehnice Periodice.  

În cazul în care la inspecţia tehnică periodică se constată doar deficienţe minore, se consideră că inspecţia a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecţiei. În ipoteza în care la inspecţia tehnică periodică se constată deficienţe majore sau periculoase se consideră că inspecţia nu a fost trecută, fiind necesară o nouă inspecţie a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecţia iniţială.

Ce se întâmplă dacă ai ITP expirat?

Astfel cum am menționat supra, conducerea unui autovehicul fără ITP sau după ce inspecția tehnică periodică a expirat/a fost anulată atrage suspendarea de drept a înmatriculării acestuia. Însă, suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul în cauză promovează o nouă inspecție tehnică periodică. 

În acest sens, art. 10 din OUG 195/2002 prevede faptul că este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat ori este anulată.

În plus, în conformitate cu art. 102 alin. (1) pct. 1 din aceeași reglementare, șoferii care circulă fără certificatul ITP valabil pot fi sancționați cu până la 20 de puncte de amendă, iar, potrivit regulamentului, din 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct de amendă este de 165 lei. 

Așadar, în cazul în care ITP-ul unui autovehicul a expirat, pentru ca acesta să poată fi menținut în circulație, inspecția tehnică periodică trebuie refăcută de către deţinătorul certificatului de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului în cauză. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...