sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ce se întâmplă dacă nu înmatriculezi în 30 zile în 2024?

Conform legislației rutiere din România, înmatricularea vehiculelor este reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care detaliază procedura de înmatriculare, documentele necesare, precum și taxele aplicabile pentru înmatricularea vehiculelor. Totodată, specifică sancțiunile pentru nerespectarea termenului de 30 de zile, inclusiv cuantumul amenzilor care pot fi aplicate.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.11 din  Ordonanța de Urgență nr. 195/2002  privind circulația pe drumurile publice: „Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.”

Ca atare, conform reglementărilor în vigoare în 2024, proprietarii de autovehicule au la dispoziție o perioadă de 30 de zile pentru a înmatricula orice vehicul achiziționat, fie că este nou sau second-hand. Nerespectarea acestui termen poate avea o serie de consecințe legale și financiare importante.

conducere autovehicul

Aceeași lege, precizează în art. 15 că: „Este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare, precum şi în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare este reţinut, iar dovada înlocuitoare a acestuia este eliberată fără drept de circulaţie sau termenul de valabilitate a expirat.

Este asimilată interdicţiei de a pune în circulaţie un vehicul şi situaţia în care conducătorul acestuia nu a prezentat documentul de înmatriculare ori de înregistrare la momentul constatării faptei pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.”

Astfel, pentru a putea circula legal pe drumurile publice, vehiculele înmatriculate sau înregistrate trebuie să dețină plăcuțe de înmatriculare corespunzătoare standardelor în vigoare. 

Cu alte cuvinte, în termen de 30 de zile trebuie înmatriculată mașina, plăcuțele de înmatriculare  provizorii nefiind valabile, iar conducerea mașinii pe drumurile publice fiind strict interzisă.

În egală măsură, în cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, iar posesorii vor circula cu mașina neînmatriculată, organele competente vor suspenda înmatricularea și pot percepe amenzi care sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de penalizare. Suspendarea înmatriculării este o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

În plus, aceștia au posibilitatea și de a reține certificatul de înmatriculare, eliberând o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. 

Astfel, pentru a se evita aplicarea sancțiunilor antemenționate, după ce a fost achiziționată mașina, înmatricularea acesteia se face în termen de 30 de zile. Conform Codului Rutier, aprobat de OUG nr. 195/2002, posesorii care doresc să își înmatriculeze  mașinile, trebuie să prezinte actele necesare la Serviciul de Înmatriculări Auto.

Pe baza documentelor pe care posesorul le prezintă Serviciului de Înmatriculări Auto, acesta va primi certificatul de înmatriculare și plăcuțele aferente acestora. Ca atare, odată cu realizarea operaţiunilor de înmatriculare a vehiculului, autoritatea competentă eliberează proprietarului sau deţinătorului mandatat un certificat de înmatriculare, conform categoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum şi plăcuţe cu numărul de înmatriculare. 

La cererea proprietarului sau deţinătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situaţiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile.

Însă, cu toate că, în principiu, înmatricularea vehiculelor este obligatorie, există și situații de excepție în care această procedură nu este necesară. Astfel, potrivit articolului 12 alin. (1) din OUG 195/2002, înmatricularea nu este obligatorie pentru următoarele categorii de vehicule:

  • vehiculele trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletele;
  • trotinetele electrice.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...