sâmbătă, iunie 22, 2024

Ce se întâmplă dacă nu înmatriculezi în 30 zile în 2024?

Conform legislației rutiere din România, înmatricularea vehiculelor este reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care detaliază procedura de înmatriculare, documentele necesare, precum și taxele aplicabile pentru înmatricularea vehiculelor. Totodată, specifică sancțiunile pentru nerespectarea termenului de 30 de zile, inclusiv cuantumul amenzilor care pot fi aplicate.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.11 din  Ordonanța de Urgență nr. 195/2002  privind circulația pe drumurile publice: „Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.”

Ca atare, conform reglementărilor în vigoare în 2024, proprietarii de autovehicule au la dispoziție o perioadă de 30 de zile pentru a înmatricula orice vehicul achiziționat, fie că este nou sau second-hand. Nerespectarea acestui termen poate avea o serie de consecințe legale și financiare importante.

conducere autovehicul

Aceeași lege, precizează în art. 15 că: „Este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare, precum şi în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare este reţinut, iar dovada înlocuitoare a acestuia este eliberată fără drept de circulaţie sau termenul de valabilitate a expirat.

Este asimilată interdicţiei de a pune în circulaţie un vehicul şi situaţia în care conducătorul acestuia nu a prezentat documentul de înmatriculare ori de înregistrare la momentul constatării faptei pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.”

Astfel, pentru a putea circula legal pe drumurile publice, vehiculele înmatriculate sau înregistrate trebuie să dețină plăcuțe de înmatriculare corespunzătoare standardelor în vigoare. 

Cu alte cuvinte, în termen de 30 de zile trebuie înmatriculată mașina, plăcuțele de înmatriculare  provizorii nefiind valabile, iar conducerea mașinii pe drumurile publice fiind strict interzisă.

În egală măsură, în cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, iar posesorii vor circula cu mașina neînmatriculată, organele competente vor suspenda înmatricularea și pot percepe amenzi care sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de penalizare. Suspendarea înmatriculării este o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

În plus, aceștia au posibilitatea și de a reține certificatul de înmatriculare, eliberând o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. 

Astfel, pentru a se evita aplicarea sancțiunilor antemenționate, după ce a fost achiziționată mașina, înmatricularea acesteia se face în termen de 30 de zile. Conform Codului Rutier, aprobat de OUG nr. 195/2002, posesorii care doresc să își înmatriculeze  mașinile, trebuie să prezinte actele necesare la Serviciul de Înmatriculări Auto.

Pe baza documentelor pe care posesorul le prezintă Serviciului de Înmatriculări Auto, acesta va primi certificatul de înmatriculare și plăcuțele aferente acestora. Ca atare, odată cu realizarea operaţiunilor de înmatriculare a vehiculului, autoritatea competentă eliberează proprietarului sau deţinătorului mandatat un certificat de înmatriculare, conform categoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum şi plăcuţe cu numărul de înmatriculare. 

La cererea proprietarului sau deţinătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situaţiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile.

Însă, cu toate că, în principiu, înmatricularea vehiculelor este obligatorie, există și situații de excepție în care această procedură nu este necesară. Astfel, potrivit articolului 12 alin. (1) din OUG 195/2002, înmatricularea nu este obligatorie pentru următoarele categorii de vehicule:

  • vehiculele trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletele;
  • trotinetele electrice.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare