luni, iunie 17, 2024

Cedarea dreptului de proprietate între soți

Este posibilă cedarea dreptului de proprietate între soți?

Da, este posibilă cedarea dreptului de proprietate între soți. Se întâmplă frecvent în practică ca unul dintre soți, care este proprietarul exclusiv asupra unui bun (pe care, spre exemplu, l-a moștenit ori l-a dobândit înainte de încheierea căsătoriei) să dorească ca și soțul său să devină proprietar asupra bunului respectiv. Practic, se dorește ca ambii soți să fie proprietarii bunului (coproprietari). Această situație este posibilă și presupune ca soțul proprietar să transmită către soțul neproprietar o cotă-parte (spre exemplu ½) din dreptul său de proprietate asupra bunului către soțul său, iar în urma acestei operațiuni soții devin coproprietari asupra bunului în cauză.

De asemenea, este posibilă și varianta în care soțul proprietar dorește să îi transmită soțului neproprietar întreg dreptul său de proprietate asupra unui bun. În această ipoteză, soțul care a fost inițial proprietarul bunului transmis pierde calitatea de proprietar și pierde orice drept în legătură cu bunul respectiv (deci nu va mai putea vinde ulterior bunul în cauză către o altă persoană).

Transmiterea dreptului de proprietate între soți este posibilă atât în situația în care bunul a fost achiziționat prin încheierea unui contract de vânzare înainte de încheierea căsătoriei, cât și în ipoteza în care bunul a fost dobândit prin moștenire, atât înainte, cât și în timpul căsătoriei.

Procedura de cedare a dreptului de proprietate între soți

Transmiterea dreptului de proprietate între soți este posibilă prin următoarele metode:

Încheierea unei convenții matrimoniale prin care soții să aleagă regimul comunității convenționale de bunuri.

Cea mai ușoară variantă pentru ca bunul să devină comun (în coproprietate) o reprezintă încheierea unei convenții matrimoniale prin care soții să aleagă regimul comunității convenționale de bunuri. În acest sens soții se vor prezenta în fața notarului public si vor solicita autentificarea unui convenții matrimoniale prin care bunul în cauză, bun propriu al unuia dintre soți, să devină bun comun.

Încheierea unui contract de vânzare

Este posibilă și varianta prin care se încheie un contract de vânzare între soți, dar în această ipoteză este necesar ca soțul căruia îi este transferat dreptul de proprietate să îi plătească celuilalt soț un preț în schimbul dreptului de proprietate asupra bunului. 

Încheierea unui contract de donație

Legislația în vigoare la momentul actual permite soților să își doneze unul altuia bunurile proprii ale fiecăruia dintre ei, care devin, în urma încheierii contractului de donație, bunuri proprii ale soțului care primește donația. O particularitate specifică acestei ipoteze este aceea că soțul care a donat bunul se poate răzgândi și poate solicita oricând desființarea contractului de donație, singura condiție impusă fiind aceea ca soții să fie încă căsătoriți la acel moment. Deci, după încetarea căsătoriei (spre exemplu, prin divorț) soțul care a donat bunul său propriu către soțul său, nu mai poate solicita anularea donației.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare