sâmbătă, iulie 27, 2024
25.5 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cedarea dreptului de proprietate între soți

Este posibilă cedarea dreptului de proprietate între soți?

Da, este posibilă cedarea dreptului de proprietate între soți. Se întâmplă frecvent în practică ca unul dintre soți, care este proprietarul exclusiv asupra unui bun (pe care, spre exemplu, l-a moștenit ori l-a dobândit înainte de încheierea căsătoriei) să dorească ca și soțul său să devină proprietar asupra bunului respectiv. Practic, se dorește ca ambii soți să fie proprietarii bunului (coproprietari). Această situație este posibilă și presupune ca soțul proprietar să transmită către soțul neproprietar o cotă-parte (spre exemplu ½) din dreptul său de proprietate asupra bunului către soțul său, iar în urma acestei operațiuni soții devin coproprietari asupra bunului în cauză.

De asemenea, este posibilă și varianta în care soțul proprietar dorește să îi transmită soțului neproprietar întreg dreptul său de proprietate asupra unui bun. În această ipoteză, soțul care a fost inițial proprietarul bunului transmis pierde calitatea de proprietar și pierde orice drept în legătură cu bunul respectiv (deci nu va mai putea vinde ulterior bunul în cauză către o altă persoană).

Transmiterea dreptului de proprietate între soți este posibilă atât în situația în care bunul a fost achiziționat prin încheierea unui contract de vânzare înainte de încheierea căsătoriei, cât și în ipoteza în care bunul a fost dobândit prin moștenire, atât înainte, cât și în timpul căsătoriei.

Procedura de cedare a dreptului de proprietate între soți

Transmiterea dreptului de proprietate între soți este posibilă prin următoarele metode:

Încheierea unei convenții matrimoniale prin care soții să aleagă regimul comunității convenționale de bunuri.

Cea mai ușoară variantă pentru ca bunul să devină comun (în coproprietate) o reprezintă încheierea unei convenții matrimoniale prin care soții să aleagă regimul comunității convenționale de bunuri. În acest sens soții se vor prezenta în fața notarului public si vor solicita autentificarea unui convenții matrimoniale prin care bunul în cauză, bun propriu al unuia dintre soți, să devină bun comun.

Încheierea unui contract de vânzare

Este posibilă și varianta prin care se încheie un contract de vânzare între soți, dar în această ipoteză este necesar ca soțul căruia îi este transferat dreptul de proprietate să îi plătească celuilalt soț un preț în schimbul dreptului de proprietate asupra bunului. 

Încheierea unui contract de donație

Legislația în vigoare la momentul actual permite soților să își doneze unul altuia bunurile proprii ale fiecăruia dintre ei, care devin, în urma încheierii contractului de donație, bunuri proprii ale soțului care primește donația. O particularitate specifică acestei ipoteze este aceea că soțul care a donat bunul se poate răzgândi și poate solicita oricând desființarea contractului de donație, singura condiție impusă fiind aceea ca soții să fie încă căsătoriți la acel moment. Deci, după încetarea căsătoriei (spre exemplu, prin divorț) soțul care a donat bunul său propriu către soțul său, nu mai poate solicita anularea donației.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,940FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...