sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Dezbaterea moștenirii între frați

Între copiii defunctului (frați și surori) moștenirea se împarte în mod egal, indiferent dacă copiii provin din căsătoria defunctului, din afara căsătoriei sau dacă au fost adoptați. Deci, între frați și surori, dispozițiile legale aplicabile în materie succesorală sunt aceleași, indiferent dacă descendenții sunt copiii naturali ai defunctului sau dacă au fost adoptați.

Copiii defunctului culeg cu prioritate (adică înaintea altor rude ale defunctului) succesiunea rămasă de pe urma părintelui lor. Spre exemplu, dacă persoana decedată a avut la momentul decesului 3 copii și un frate, vor culege moștenirea numai cei 3 copii, iar fiecăruia dintre aceștia i se cuvine o cotă de 1/3 (o treime) din moștenire.

De la ipoteza expusă mai sus, face excepție situația în care copiii defunctului vin la succesiunea acestuia cu soția supraviețuitoare a defunctului. În acest caz, soția supraviețuitoare va culege ¼ (un sfert) din moștenire, iar copiii defunctului vor culege împreună cota de ¾ (trei sferturi din moștenire), deci, în final, fiecare copil va culege o cotă de 3/12 din moștenire.

Este important de menționat că părintele poate face în timpul vieții donații doar în favoarea unuia dintre copii, fără a face donații și în favoarea celorlalți. În această ipoteză, dacă donația a fost făcută fără scutire de raport, copiii favorizați pot fi obligați, la cererea fraților lor, să aducă la moștenirea părintelui valoarea bunului donat.

De asemenea, părintele poate, printr-un testament să îl dezmoștenească pe unul/unii dintre copiii săi sau chiar pe toți copiii săi, însă, dezmoștenirea poate să opereze numai în limita rezervei succesorale cuvenite copilului dezmoștenit.

Rezerva succesorală este acea parte din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari (inclusiv descendenții – deci inclusiv copiii defunctului) au dreptul în virtutea legii, chiar și împotriva voinței defunctului, manifestată prin întocmirea unui testament.

Cuantumul rezervei succesorale este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților (donațiilor și legatelor lăsate făcute prin testament) și dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit unui moștenitor legal.

Deci, dacă fiecare copil ar fi avut dreptul la cota de 1/3 din moștenire, dacă acesta ar fi fost dezmoștenit de către părintele său prin întocmirea unui testament, ar fi primit rezerva succesorală, deci jumătate din cota de 1/3, respectiv 1/6 din moștenire.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...