vineri, iunie 14, 2024

Dezbaterea moștenirii între frați

Între copiii defunctului (frați și surori) moștenirea se împarte în mod egal, indiferent dacă copiii provin din căsătoria defunctului, din afara căsătoriei sau dacă au fost adoptați. Deci, între frați și surori, dispozițiile legale aplicabile în materie succesorală sunt aceleași, indiferent dacă descendenții sunt copiii naturali ai defunctului sau dacă au fost adoptați.

Copiii defunctului culeg cu prioritate (adică înaintea altor rude ale defunctului) succesiunea rămasă de pe urma părintelui lor. Spre exemplu, dacă persoana decedată a avut la momentul decesului 3 copii și un frate, vor culege moștenirea numai cei 3 copii, iar fiecăruia dintre aceștia i se cuvine o cotă de 1/3 (o treime) din moștenire.

De la ipoteza expusă mai sus, face excepție situația în care copiii defunctului vin la succesiunea acestuia cu soția supraviețuitoare a defunctului. În acest caz, soția supraviețuitoare va culege ¼ (un sfert) din moștenire, iar copiii defunctului vor culege împreună cota de ¾ (trei sferturi din moștenire), deci, în final, fiecare copil va culege o cotă de 3/12 din moștenire.

Este important de menționat că părintele poate face în timpul vieții donații doar în favoarea unuia dintre copii, fără a face donații și în favoarea celorlalți. În această ipoteză, dacă donația a fost făcută fără scutire de raport, copiii favorizați pot fi obligați, la cererea fraților lor, să aducă la moștenirea părintelui valoarea bunului donat.

De asemenea, părintele poate, printr-un testament să îl dezmoștenească pe unul/unii dintre copiii săi sau chiar pe toți copiii săi, însă, dezmoștenirea poate să opereze numai în limita rezervei succesorale cuvenite copilului dezmoștenit.

Rezerva succesorală este acea parte din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari (inclusiv descendenții – deci inclusiv copiii defunctului) au dreptul în virtutea legii, chiar și împotriva voinței defunctului, manifestată prin întocmirea unui testament.

Cuantumul rezervei succesorale este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților (donațiilor și legatelor lăsate făcute prin testament) și dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit unui moștenitor legal.

Deci, dacă fiecare copil ar fi avut dreptul la cota de 1/3 din moștenire, dacă acesta ar fi fost dezmoștenit de către părintele său prin întocmirea unui testament, ar fi primit rezerva succesorală, deci jumătate din cota de 1/3, respectiv 1/6 din moștenire.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare