sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ordonanța austerității 2023

Încă de la începutul anului 2024, România se confruntă cu noi provocări economice ce pot influența în mod semnificativ cursul dezvoltării țării. În lumina acestor perspective, apare întrebarea esențială: este România pregătită să facă față acestor noi provocări? 

* Pentru a parcurge informațiile articolului este important de clarificat ce anume vizează “austeritatea” la care se face referire prin OUG nr. 296 publicată la 26 octombrie 2023 în Monitorul Oficial. Ordonanța  austeerității prevede măsurile fiscal-bugetare luate de Guvern pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. 

Contextul economic și motivația Ordonanței Austerității

Principiile fundamentale care stau la baza elaborării Ordonanței austerității vizează gestionarea eficientă a banilor publici, dar și asigurarea unui echilibru fiscal pentru serviciile publice. Scopul redă o administrare responsabilă a patrimoniului public și stimularea conformității fiscale.

Ordonanța austerității a fost adoptată motivându-se faptul că întârzierea adoptării unor astfel de măsuri fiscale ar putea crea complicații și mai mari pentru funcționarea normală a lucrurilor în ceea ce privește bugetul anului 2024. În contextul adoptării acestui act normativ, a fost subliniat faptul că este importantă luarea măsurilor necesare cât mai curând posibil pentru a evita amplificarea problemelor la bugetul de stat. Întârzierea în luarea deciziilor ar putea duce la cheltuieli suplimentare ale statului, ceea ce ar pune în pericol sustenabilitatea finanțelor publice, fapt ce a dus la adoptarea OUG nr. 296 începând cu finele anului 2023.

Modificările fiscale adoptate includ o serie de măsuri ce vizează aspecte ale sistemului fiscal și ale cheltuielilor publice. 

Principalele măsuri adoptate în cadrul Ordonanței Austerității

  • Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri mai mari de 50 de milioane de euro, înlocuindu-se impozitul pe profit în cazul în care acesta ar fi inferior impozitului minim pe cifra de afaceri. 
  • Băncile vor fi supuse unui impozit pe cifra de afaceri, calculat la 1% din veniturile obținute din dobânzi.
  • Pentru microîntreprinderi, nivelul de impozitare variază în funcție de venituri: 1% pentru veniturile sub 60.000 euro și 3% pentru veniturile peste această sumă sau pentru sectoare precum producția de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.
  • Scutirea de impozit pe venit este acordată doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, provenite din salarii și surse asimilate, restul veniturilor nebeneficiind de facilități fiscale.
  • Se elimină scutirea la plata contribuțiilor sociale de sănătate pentru angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară.
  • TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru servicii precum accesul la parcuri de distracții, livrarea de locuințe în cadrul politicii sociale, instalații de energie termică, panouri solare și alte sisteme de încălzire eficiente.
  • Se introduce un impozit de 5% pentru tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale, aplicabil la prima vânzare.
  • Impozitul special de 0,3% se aplică pentru proprietățile cu valoare de peste 500.000 de euro și vehiculele cu valoare de peste 75.000 de euro.
  • Măsurile de austeritate includ reducerea numărului de posturi de demnitate publică și consilieri, eliminarea posturilor vacante etc.

Măsuri adoptate la 1 ianuarie 2024

  • Reducerea ratei de TVA la 5% pentru cărți și termenii asociați acestora, în timp ce alimentele, medicamentele și serviciile de cazare la hoteluri vor fi supuse unei rate de TVA de 9%. Pentru celelalte produse și servicii, se va aplica o rată standard de TVA de 19%.
  • Introducerea unui impozit de 0,3% pentru proprietățile evaluate la peste 500.000 de euro și pentru autovehiculele cu o valoare de peste 75.000 de euro.
  • Majorarea valorii voucherelor de vacanță la 1.600 de lei, însă acestea vor fi supuse impozitării și vor fi acordate exclusiv persoanelor cu un venit lunar net de până în 8.000 de lei.
  • Actualizarea accizelor pentru tutun cu 7,5% și pentru alcool cu 10%.
  • Reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat.
  • Instituirea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii cu venituri sub 300.000 de lei și o taxă de 3% pentru cele cu venituri peste 300.000 de lei.

O parte din aceste schimbări au fost implementate începând cu luna octombrie, în timp ce altele au devenit efective începând cu 1 ianuarie 2024. Din octombrie 2023, salariul minim a fost majorat la 3.300 de lei, iar facilitățile fiscale pentru industriile construcțiilor, agriculturii și IT-ului au fost eliminate. Celelalte modificări, inclusiv creșterea TVA-ului, introducerea unor noi impozite și ajustări ale accizelor, au intrat în vigoare începând cu anul 2024.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...