sâmbătă, iulie 27, 2024
25.5 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se poate construi pe un teren cu 10m deschidere?

În conformitate cu dispozițiile articolului 30 alineatul (2) din REGULAMENTUL GENERAL DE URBANISM din 27 iunie 1996 republicat Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respecta cumulativ următoarele condiții:

a) front la strada de minimum 8 m pentru clădiri înșiruite și de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;

b) suprafața minima a parcelei de 150 mp pentru clădiri înșiruite și, respectiv, de minimum 200 mp pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;

c) adâncime mai mare sau cel puțin egală cu lățimea parcelei.

Potrivit alineatului (3) sunt considerate loturi construibile numai loturile care se încadrează în prevederile alineatului (2).

Pornind de la această prevedere generală ar rezulta că edificarea unei construcții pe un teren cu o deschidere de 10 metri este posibilă, însă trebuie menționat că edificarea construcției depinde de mai mulți factori specifici, inclusiv reglementările locale de urbanism, destinația terenului și normele de construcție în vigoare în zona respectivă.

În România, fiecare autoritate locală are un Plan Urbanistic General (PUG) care stabilește regulile specifice pentru construcții în diferite zone ale orașului sau comunei. Mai jos găsiți câteva aspecte generale de luat în considerare.

Planul Urbanistic General (PUG) este documentul care definește regulile de urbanism pentru o anumită unitate administrativ teritorială , inclusiv ce tip de clădiri pot fi construite, cât de înalte pot fi acestea și care sunt retragerile necesare de la limita proprietății. Verificarea PUG-ului pentru zona în care se află terenul este primul pas în determinarea posibilității de construire.

Regulamentul local de urbanism. Pe lângă PUG, fiecare localitate poate avea un regulament specific de urbanism care poate impune restricții suplimentare, cum ar fi procentul de ocupare al terenului (POT), coeficientul de utilizare a terenului (CUT) și înălțimea maximă permisă a construcției. Aceste detalii influențează direct ce și cât de mult se poate construi pe un teren.

Deschiderea de 10 metri a terenului poate influența tipul de construcție permis. De exemplu, unele regulamente locale pot cere o deschidere minimă pentru anumite tipuri de construcții sau pot limita numărul de etaje permise pe terenuri cu deschidere restrânsă.

Pentru a înțelege mai bine ce tip de construcție este posibil pe un teren cu deschidere de 10 metri, este recomandabil să consultați un arhitect sau un urbanist. Acești profesioniști pot oferi sfaturi specifice bazate pe reglementările locale și pe caracteristicile terenului.

Certificatul de urbanism este un document esențial în planificarea oricărui proiect imobiliar, oferind informații detaliate despre reglementările urbanistice, juridice, tehnice și economice aplicabile unui teren. Acest document se eliberează, la cerere, de către autorităților locale și servește mai multor scopuri, în principal oferind o bază de informare pentru elaborarea proiectelor de construcție și pentru obținerea autorizațiilor necesare.

Când cineva intenționează să înceapă un proiect de construcție, consolidare, restaurare, extindere, modificare sau chiar demolare, certificatul de urbanism este solicitat pentru a clarifica condițiile de urbanism care trebuie respectate. Acest document indică aspecte precum retragerile de la limitele proprietății, înălțimea maximă permisă a construcției, sau coeficientul de ocupare al terenului. Deși nu conferă dreptul de a construi, este un pas preliminar necesar înainte de a depune cererea de autorizație de construire.

Certificatul de urbanism este util și în cadrul tranzacțiilor imobiliare, fiind adesea solicitat de cumpărători pentru a verifica dacă este posibilă edificarea unei construcții pe terenul ce se dorește a fi cumpărat sau care sunt condițiile legale aplicabile în vederea edificării unei construcții. De asemenea, poate fi necesar pentru soluționarea anumitor proceduri notariale (cum ar fi dezmembrarea unui teren în mai multe loturi sau constituirea unui drept de servitute).

Procesul de obținere a certificatului implică depunerea unei cereri la primăria locală. După evaluarea cererii, autoritatea locală emite certificatul, care specifică condițiile și restricțiile aplicabile, într-un termen care poate varia în funcție de complexitatea cererii.

Sesizarea autorităților locale. Înainte de a începe orice proiect de construcție, este necesar să se obțină toate aprobările și autorizațiile necesare de la autoritățile locale. Aceasta include depunerea planurilor de construcție și așteptarea aprobării acestora.

Prin urmare, în timp ce deschiderea de 10 metri nu exclude posibilitatea de a construi, tipul și mărimea construcției permise vor depinde semnificativ de regulile și reglementările aplicabile în zona respectivă. Așadar, este important să se facă o analiză amănunțită a reglementărilor și să se consulte profesioniști în urbanism și arhitectură pentru a asigura conformitatea cu toate normele în vigoare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...