duminică, mai 19, 2024

”Vreau să donez o casă” – ce trebuie să știi?

Încheierea unui contract de donație ce are ca obiect o casă este un gest generos care poate avea un impact semnificativ asupra patrimoniului unei persoane. Totodată, procesul implică mai mult decât bunăvoința, necesitând îndeplinirea unor condiții legale specifice, inclusiv obținerea documentelor necesare încheierii valabile a contractului de donație.

Cum se face donația?

Prin contractul de donație, donatorul (cel care dăruiește casa) transferă dreptul de proprietate asupra imobilului donatarului (cel care primește casa), fără a primi în schimb un echivalent financiar.

Donația unei case se realizează prin intermediul unui contract de donație, care trebuie, obligatoriu, să fie întocmit în formă autentică, adică să fie încheiat la un notar public. Acest lucru este necesar pentru însăși valabilitatea contractului respectiv, mai exact pentru ca acesta să poată să producă efectele dorite de către părți.

Este important de menționat că, odată încheiat contractul, donația este irevocabilă (nu poate fi desființată), exceptând câteva situații excepționale prevăzute de lege, cum ar fi ingratitudinea (lipsa de recunoștință) a donatarului sau neexecutarea sarcinii impuse de către donator. Astfel, donatorul poate stabili anumite condiții în cadrul contractului de donație, cum ar fi obligația de întreținere sau alte sarcini pe care donatarul trebuie să le respecte, iar în caz de nerespectare a acestora donația poate fi revocată.

Acte necesare donație casă

Pentru a dona o casă, sunt necesare următoarele documente:

  • actele de identitate valabile ale părților (cărți de identitate, buletin, pașaport – în cazurile anume prevăzute de lege);
  • actul de proprietate al imobilului ce face obiectul contractului de donație;
  • certificatul de atestare fiscală – se poate obține de către donator de la primăria de la locul situării casei ce urmează a fi donată sau, la cerere, de către notarul public care autentifică contractul de donație;
  • extras de carte funciară pentru autentificare – se obține, contra cost, de către notarul public care autentifică contractul de donație;
  • documentația cadastrală;
  • ultimele facturi privind utilitățile la care este racordat imobilul (apă, energie electrică, gaz etc) și dovada efectuării plății acestor facturi (chitanță, ordin de plată etc);
  • în cazul în care bunul donat este un apartament, este necesară și obținerea unei adeverințe de la asociația de proprietari.

Pe lângă aceste documente, este recomandat să consulți în prealabil un notar public pentru a te asigura că toate aspectele legale sunt corect abordate și că procesul de donație decurge fără impedimente. Este important de menționat că pe lângă aceste documente necesare încheierii oricărui contract de donație, notarul public care autentifică contractul de donație, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, poate solicita și alte documente pentru a se asigura încheierea valabilă a contractului.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare