sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare pensie alimentară după 18 ani

În ce condiții se acordă pensia alimentară după 18 ani?

Pensia alimentară după vârsta de 18 ani este considerată a fi un instrument juridic prin care copilului i se va acorda sprijin financiar, constând în plata unor contribuții periodice. Potrivit art. 499 alin. (3) Cod Civil, părinții tânărului devenit major sunt obligați în a-i acorda acestuia întreținere, cu condiția de a se afla în continuarea studiilor, până la terminarea acestora și, totodată, fără ca el să depășească vârsta de 26 de ani. În plus, o condiție suplimentară este ca acesta să nu beneficieze de un venit stabil. În acest sens, continuarea studiilor desemnează absolvirea unei forme de învățământ care îi va putea asigura pe viitor un trai stabil.

Pentru a i se acorda majorului pensia alimentară, acesta trebuie să facă dovada unei aparențe la o formă de învățământ superior.

Instanța de tutelă, pe baza unui raport de anchetă psihosocială, în situația de neînțelegere a părinților, va putea stabili care va fi întinderea obligației de întreținere, felul şi modalităţile executării, având ca principiu director interesul superior al copilului .

Potrivit art. 510 din Codul Civil, chiar dacă un părinte e decăzut din drepturile părintești, acesta nu este scutit de obligația de a da întreținere copilului său.

Acte necesare pensie alimentară după 18 ani

Reclamantul major, în nume propriu, va fi persoana care are calitate procesuală activă pentru a formula o cerere de chemare în judecată împotriva părintelui de la care solicită întreținere, Litigiul privind stabilirea pensiei alimentare va fi soluționat de judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul acestuia. Pentru o astfel de procedură, se va achita o taxă judiciară de timbru în valoare de 20 de lei.

În conformitate cu art. 532 Cod Civil, părintele are obligația de acordare a pensiei de întreținere de la data introducerii cererii de chemare în judecată, însă aceasta poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă formularea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Cel interesat de primirea unei pensii de întreținere va trebui să ateste anumite aspecte ce vor justifica cererea. Astfel, reclamantul major va trebui sa demonstreze filiația față de pârât, adică faptul că pârâtul este părintele acestuia, precum și faptul că prezintă anumite nevoi ce vor presupune cheltuieli de învățare, educație și pregătire profesională. În acest context, cel interesat va trebui să facă dovada continuării studiilor, precum și să indice instituția de învățământ superior ale cărei cursuri le urmează. În situația în care majorul este implicat în anumite activități extrașcolare care vor presupune diverse cheltuieli, va trebui să le menționeze.

Totodată, reclamantul trebuie să facă dovada faptului că nu obține anumite venituri care să îi asigure posibilitatea de a se întreține pe cont propriu, ori nu deține bunuri pe care ar putea să le valorifice în acest sens.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile mamei necăsătorite asupra copilului

Statutul juridic al mamei necăsătorite și drepturile sale asupra copilului reprezintă un aspect nuanțat în dreptul familiei din România, fiind reglementat în principal de Codul Civil. Această analiză se concentrează asupra situației juridice a...

Drepturile taților la custodia copiilor

Legislația română, în special Codul Civil, oferă un cadru legal comprehensiv care recunoaște și protejează drepturile ambilor părinți, inclusiv ale taților, în ceea ce privește custodia și creșterea copiilor. Astfel, drepturile taților la custodia...

Cât costă un avocat pentru divorț?

Costul angajării unui avocat pentru divorț este o preocupare frecventă pentru cuplurile care se confruntă cu această situație dificilă. Este important de menționat că onorariile avocaților pentru cazurile de divorț pot varia semnificativ în...