sâmbătă, iunie 22, 2024

Acte necesare pensie alimentară după 18 ani

În ce condiții se acordă pensia alimentară după 18 ani?

Pensia alimentară după vârsta de 18 ani este considerată a fi un instrument juridic prin care copilului i se va acorda sprijin financiar, constând în plata unor contribuții periodice. Potrivit art. 499 alin. (3) Cod Civil, părinții tânărului devenit major sunt obligați în a-i acorda acestuia întreținere, cu condiția de a se afla în continuarea studiilor, până la terminarea acestora și, totodată, fără ca el să depășească vârsta de 26 de ani. În plus, o condiție suplimentară este ca acesta să nu beneficieze de un venit stabil. În acest sens, continuarea studiilor desemnează absolvirea unei forme de învățământ care îi va putea asigura pe viitor un trai stabil.

Pentru a i se acorda majorului pensia alimentară, acesta trebuie să facă dovada unei aparențe la o formă de învățământ superior.

Instanța de tutelă, pe baza unui raport de anchetă psihosocială, în situația de neînțelegere a părinților, va putea stabili care va fi întinderea obligației de întreținere, felul şi modalităţile executării, având ca principiu director interesul superior al copilului .

Potrivit art. 510 din Codul Civil, chiar dacă un părinte e decăzut din drepturile părintești, acesta nu este scutit de obligația de a da întreținere copilului său.

Acte necesare pensie alimentară după 18 ani

Reclamantul major, în nume propriu, va fi persoana care are calitate procesuală activă pentru a formula o cerere de chemare în judecată împotriva părintelui de la care solicită întreținere, Litigiul privind stabilirea pensiei alimentare va fi soluționat de judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul acestuia. Pentru o astfel de procedură, se va achita o taxă judiciară de timbru în valoare de 20 de lei.

În conformitate cu art. 532 Cod Civil, părintele are obligația de acordare a pensiei de întreținere de la data introducerii cererii de chemare în judecată, însă aceasta poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă formularea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Cel interesat de primirea unei pensii de întreținere va trebui să ateste anumite aspecte ce vor justifica cererea. Astfel, reclamantul major va trebui sa demonstreze filiația față de pârât, adică faptul că pârâtul este părintele acestuia, precum și faptul că prezintă anumite nevoi ce vor presupune cheltuieli de învățare, educație și pregătire profesională. În acest context, cel interesat va trebui să facă dovada continuării studiilor, precum și să indice instituția de învățământ superior ale cărei cursuri le urmează. În situația în care majorul este implicat în anumite activități extrașcolare care vor presupune diverse cheltuieli, va trebui să le menționeze.

Totodată, reclamantul trebuie să facă dovada faptului că nu obține anumite venituri care să îi asigure posibilitatea de a se întreține pe cont propriu, ori nu deține bunuri pe care ar putea să le valorifice în acest sens.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare