vineri, iunie 14, 2024

Pensie alimentară minimă

Pensia alimentară, denumită și ”pensie de întreținere” este obligația părintelui care nu locuiește cu copilul său de a-i asigura acoperirea cheltuielilor ocazionate de traiul de zi cu zi, cheltuieli privind hrana, educația, activitățile sportive și altele asemenea. De această pensie pot beneficia copiii minori și majorii cu vârsta de până la 26 ani, cu condiția de a frecventa cursurile unei instituții de învățământ universitar și de a nu dispune de venituri stabile din care să se poată întrețină.

Calculator pensie alimentară

Indiferent de calea prin care se stabilește cuantumul pensiei de întreținere (pe cale amiabilă sau judiciară), criteriul principal de care se ține cont este reprezentat de nevoile minorului sau, după caz, ale majorului.

Potrivit reglementărilor în materie ale Codului civil, pentru determinarea cuantumului pensiei de întreținere, instanța va ține cont de criterii precum: nevoile concrete ale celui în beneficiul căreia se stabilește, mijloacele financiare ale celui care o datorează, respectiv existența altor obligații de întreținere pe care le datorează cel în sarcina căruia se stabilește.

Cu titlu de recomandare, pensia de întreținere pe care părintele nerezident o datorează copilului cu care nu locuiește, se calculează potrivit Codul civil, care stabilește la art. 529 alin. (2) regula potrivit căreia aceasta „se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii”.

Se poate deduce astfel că, modalitatea de formulare a textului de lege indică un prag maximal al veniturilor nete obținute de părinte la care trebuie să se raporteze cuantumul pensiei de întreținere, ce diferă în funcție de numărul copiilor față de care părintele are această obligație și, cu atât mai mult, de nevoile celui în beneficiul căruia se stabilește obligația de întreținere.

De asemenea, veniturile la care se face trimitere în Codul civil sunt cele obținute de părinte în mod constant, respectiv veniturile cu caracter permanent. Astfel, chiar dacă nu există o reglementare expresă în acest sens, instanțele naționale au statuat asupra faptului că, în condițiile în care cel obligat la plata unei pensii de întreținere nu realizează venituri salariale sau de orice alt fel, însă se dovedește a fi apt pentru a fi angajat, pensia de întreținere va fi stabilită prin raportare la salariul minim net pe economie în România, la acel moment.

Prin urmare, prevederile Codului civil, prin modalitatea de calcul indicată, nu stabilesc în mod absolut cuantumul pensiei de întreținere, ci doar limita superioară până la care poate ajunge Așadar, instanța de judecată poate stabili o pensie alimentară într-un cuantum mai redus decât cel determinat procentual potrivit art. 529 alin. (2) Cod civil, în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei. Astfel, în măsura în care veniturile părintelui care datorează pensia de întreținere sunt mari, la stabilirea cuantumului acesteia, trebuie valorificat mai ales criteriul bazat pe nevoile financiare efective ale copilului care o primește.

Cu toate acestea, părintele nu poate fi obligat la plata pensiei de întreținere într-un cuantum care ar depăși jumătate din venitul său net lunar, indiferent de numărul persoanelor cărora le datorează întreținere.

Cât este pensia alimentară minimă?

Legea prevede nu prevende o pensie alimentară minimă, doar un prag maximal pentru stabilirea cuantumului pensiei alimentare, denumită și pensie de întreținere. Astfel, art. 529 din Codul Civil prevede la alineatul 2 următoarele: ”Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii”.

Însă în ceea ce privește minimul, legea nu indică un astfel de prag. Din dispozițiile existente, putem totuşi concluziona asupra unor aspecte precum faptul că inclusiv părinţii care nu înregistrează venituri au obligaţia de a plăti pensie de întreţinere, prin urmare, cuantumul minim al pensiei de întreținere va fi cel determinat conform art. 529 Cod civ., prin raportare la salariul minim pe economie net pe țară. Astfel cum am explicat deja, criteriul principal în funcţie de care se stabileşte cuantumul pensiei este cel al nevoilor propriu-zise ale copilului. Aşadar, putem deduce că minimul pensiei alimentare este minimul necesar beneficiarului pentru a se întreţine, această sumă variind, în principiu, de la caz la caz.

Comentarii

  1. Bună ziua.Platesc pensia alimentara unui copil minor din căsătoria anterioara,am alți doi copii de întreținut și cum sa diminueze pensia alimentara?, fiindcă fosta sotie vrea că sa ii platesc mai mult .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare