sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Angajatorul este obligat să plătească concediul medical?

Cine plătește concediu medical?

Concediul medical este reglementat sub denumirea de concediu pentru incapacitate temporară de muncă de dispozițiile OUG 158/2005 publicată în M.Of. 1074 din 28.11.2005. 

Conform dispozițiilor legale antemenționate, persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, au dreptul, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:

  • realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
  • realizează în România venituri, de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
  • beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii;
  • îndeplinesc stagiul minim de asigurare necesar de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical;
  • prezintă adeverinţa eliberată de plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz.

Pe durata concediului medical, persoanele îndreptățite la acesta beneficiază de o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă. 

Angajatorul este obligat să plătească concediul medical?

Astfel, angajatorul este obligat să plătească indemnizația aferentă concediului medical, însă numai din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă. Din ziua următoare celor suportate de angajator şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia, indemnizația se plătește lunar din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. 

În egală măsură, plata indemnizației se suportă din bugetul FNUASS și în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. B şi C şi alin. (2) din OUG 158/2005, respectiv în cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, din prima zi de incapacitate temporară de muncă.

Cât se plătește concediu medical? Cum se calculează concediul medical?

În principiu, cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină în funcție de media veniturilor brute obținute de beneficiar timp de 6 luni din ultimele 12 luni anterioare luării concediului și se acordă în cuantum de 75% din baza de calcul astfel obținută. 

Prin excepție, cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG 158/2005, atunci când incapacitatea de muncă este determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, de bolile infectocontagioase din grupa A, de urgenţe medico-chirurgicale, precum şi de unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare,.

Raportat la durata pentru care se plătește indemnizația, în conformitate cu dispozițiile art. 13 din OUG 158/2005, durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire. Însă, în situațiile expres prevăzute de lege, indemnizația poate fi acordată pe o perioadă mai lungă.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,181CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cod indemnizație 13

Cod de indemnizaţie 13 prevăzut în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 233/125/2006, este înscris în cuprinsul certificatului...

Cod indemnizație 09

În cadrul sistemului de securitate socială din România, fiecare tip de indemnizație acordată pe durata concediilor medicale prevăzute de lege este codificat pentru a simplifica gestionarea și administrarea acestora. Cod indemnizație 09 se referă...

Drepturile angajatului

În contextul relațiilor de muncă din România, drepturile angajatului sunt reglementate în principal prin Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acest cadru legislativ stabilește un set cuprinzător de...