sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Un voucher este un bon/certificat care atestă că posesorul acestuia are la dispoziție o sumă de bani pe care o poate folosi conform regulamentului fiecărei instituții care le eliberează.

Conform Legii 296/2023, voucherele de vacanță vor fi în continuare acordate angajaților care lucrează în sistemul bugetar, dar și persoanelor care prestează servicii economice la firme private, dacă angajatorii decid să le ofere.

Deși sunt o metodă de a încuraja angajații, există unele situații în care beneficiarii nu pot să le utilizeze, din diverse motive. Astfel, de cele mai multe ori, se pune următoarea întrebare: Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Chiar dacă termenul de valabilitate a voucherelor s-a terminat, acestea se pot folosi în continuare doar dacă persoana beneficiară a plătit rezervarea înainte de termenul limită. Cu alte cuvinte, posesorul voucherelor de vacanță poate să se bucure de voucherele nefolosite, plătind vacanța în avans. 

Tichetele de vacanță sunt valabile 12 luni de la data în care au fost primite și valabilitatea lor începe din data în care au fost emise. Odată primite, pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre pentru servicii din domeniul turismului.  

Cine primește vouchere de vacanță?

Inclusiv în acest an, Guvernul a decis ca tichetele de vacanță să fie acordate pe baza unor criterii. Din această cauză, în anul 2024 vor fi mai puțini beneficiari ai voucherelor. 

Astfel, în cazul bugetarilor, condiția esențială care trebuie îndeplinită de viitorul beneficiar este legată de salariu: suma remunerată în schimbul activităților economice nu trebuie să depășească 8.000 lei. Practic, salariații care au un venit net sub 8.000 lei vor putea beneficia și în acest an de voucherele oferite de stat. 

În ceea ce privește persoanele angajate în firmele private, nu există o condiționare privind salariul. Angajatorii pot să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților, dacă decid acest lucru. Din anul 2024, inclusiv în acest sector privat, tichetele de vacanță vor avea aceeași valoare ca și în cazul bugetarilor.

Valoare vouchere de vacanță

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 lei pe an. După ce este virată suma de bani alocată vacanțelor, angajații beneficiari pot să își aleagă unitatea hotelieră, pensiunea sau cazarea în care doresc să-și petreacă vacanța. Este esențial ca beneficiarii să verifice dacă unitatea în care doresc să se cazeze acceptă aceste vouchere de vacanță.

Atenție! Voucherele de vacanță nu se pot transmite altor persoane. Acestea pot fi folosite doar de către beneficiari, pe baza actului de identitate. 

De asemenea, vânzarea voucherelor este strict interzisă, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 26.600 lei. În plus, dacă o unitate de cazare acceptă tichetele de vacanță ale altei persoane, va fi amendată cu suma de 13.300 lei. 

Așadar, voucherele de vacanță rămân în continuare metode de stimulare a salariaților din sectorul bugetar, cât și a celor din mediul privat, fiind utilizate pentru diverse servicii din sectorul turismului, însă numai pe teritoriul țării noastre.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cod indemnizație 13

Cod de indemnizaţie 13 prevăzut în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 233/125/2006, este înscris în cuprinsul certificatului...

Cod indemnizație 09

În cadrul sistemului de securitate socială din România, fiecare tip de indemnizație acordată pe durata concediilor medicale prevăzute de lege este codificat pentru a simplifica gestionarea și administrarea acestora. Cod indemnizație 09 se referă...

Drepturile angajatului

În contextul relațiilor de muncă din România, drepturile angajatului sunt reglementate în principal prin Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acest cadru legislativ stabilește un set cuprinzător de...