sâmbătă, iunie 22, 2024

Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Un voucher este un bon/certificat care atestă că posesorul acestuia are la dispoziție o sumă de bani pe care o poate folosi conform regulamentului fiecărei instituții care le eliberează.

Conform Legii 296/2023, voucherele de vacanță vor fi în continuare acordate angajaților care lucrează în sistemul bugetar, dar și persoanelor care prestează servicii economice la firme private, dacă angajatorii decid să le ofere.

Deși sunt o metodă de a încuraja angajații, există unele situații în care beneficiarii nu pot să le utilizeze, din diverse motive. Astfel, de cele mai multe ori, se pune următoarea întrebare: Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite?

Chiar dacă termenul de valabilitate a voucherelor s-a terminat, acestea se pot folosi în continuare doar dacă persoana beneficiară a plătit rezervarea înainte de termenul limită. Cu alte cuvinte, posesorul voucherelor de vacanță poate să se bucure de voucherele nefolosite, plătind vacanța în avans. 

Tichetele de vacanță sunt valabile 12 luni de la data în care au fost primite și valabilitatea lor începe din data în care au fost emise. Odată primite, pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre pentru servicii din domeniul turismului.  

Cine primește vouchere de vacanță?

Inclusiv în acest an, Guvernul a decis ca tichetele de vacanță să fie acordate pe baza unor criterii. Din această cauză, în anul 2024 vor fi mai puțini beneficiari ai voucherelor. 

Astfel, în cazul bugetarilor, condiția esențială care trebuie îndeplinită de viitorul beneficiar este legată de salariu: suma remunerată în schimbul activităților economice nu trebuie să depășească 8.000 lei. Practic, salariații care au un venit net sub 8.000 lei vor putea beneficia și în acest an de voucherele oferite de stat. 

În ceea ce privește persoanele angajate în firmele private, nu există o condiționare privind salariul. Angajatorii pot să acorde voucherele de vacanță tuturor angajaților, dacă decid acest lucru. Din anul 2024, inclusiv în acest sector privat, tichetele de vacanță vor avea aceeași valoare ca și în cazul bugetarilor.

Valoare vouchere de vacanță

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 lei pe an. După ce este virată suma de bani alocată vacanțelor, angajații beneficiari pot să își aleagă unitatea hotelieră, pensiunea sau cazarea în care doresc să-și petreacă vacanța. Este esențial ca beneficiarii să verifice dacă unitatea în care doresc să se cazeze acceptă aceste vouchere de vacanță.

Atenție! Voucherele de vacanță nu se pot transmite altor persoane. Acestea pot fi folosite doar de către beneficiari, pe baza actului de identitate. 

De asemenea, vânzarea voucherelor este strict interzisă, iar amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 26.600 lei. În plus, dacă o unitate de cazare acceptă tichetele de vacanță ale altei persoane, va fi amendată cu suma de 13.300 lei. 

Așadar, voucherele de vacanță rămân în continuare metode de stimulare a salariaților din sectorul bugetar, cât și a celor din mediul privat, fiind utilizate pentru diverse servicii din sectorul turismului, însă numai pe teritoriul țării noastre.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare