sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cine primește pensie socială?

Pensia socială reprezintă o formă de sprijin financiar oferită de stat pentru a asigura un venit minim persoanelor vârstnice care nu au acumulat suficiente contribuții în sistemul de pensii. În cadrul acestui articol, vom detalia semnificația noțiunii de pensie socială, vârsta de la care se poate obține acest tip de pensie și care sunt actele necesare pentru a beneficia de aceasta.

Ce este pensia socială?

Pensia socială, cunoscută și sub denumirea de pensie minimă garantată, este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă. 

În egală măsură, beneficiază de pensia socială și pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Pensia socială este acordată în baza unor criterii stricte legate de venituri și vechime în muncă, fiind destinată acelor persoane care altfel ar avea dificultăți majore în a-și susține existența, având scopul de a asigura un nivel minim de trai pentru aceste persoane.

Deși nu se bazează pe contribuțiile anterioare ale beneficiarilor, pensia socială este finanțată din fonduri publice și reprezintă un angajament al statului de a asigura un minim de bunăstare pentru toți cetățenii.

Vârstă pentru pensie socială

Conform legislației în vigoare, pensia socială poate fi solicitată numai de către persoanele care au atins vârsta standard de pensionare care este stabilită prin lege și variază în funcție de mai mulți factori. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește aceste limite de vârstă, care sunt ajustate periodic pentru a reflecta schimbările demografice și sociale.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 53 din reglementarea antereferită, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu un plan gradual de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor la cea a bărbaților până în anul 2030.

Însă, în anumite cazuri, vârsta de pensionare poate fi ajustată în funcție de condițiile de muncă specifice sau de perioadele lucrate în condiții deosebite sau speciale, conform legislației în vigoare.

Acte necesare pentru pensia minima garantată

Pentru a accesa pensia minimă garantată, solicitantul trebuie să depună la casa teritorială de pensii o o cerere de pensionare însoțită de o serie serie de documente care să ateste identitatea, vârsta, istoricul profesional și situația veniturilor acestuia. Conform legii, aceste documente sunt standard și trebuie prezentate în format original sau copie legalizată.

Astfel, documentele necesare pentru stabilirea dreptului la pensie socială sunt următoarele: 

  • cerere de pensionare – se obține de la casa teritorială de pensii și se completează cu informații personale și detalii legate de cariera profesională;
  • acte de identitate ale solicitantului – pentru verificarea vârstei și identității acestuia;
  • documente doveditoare ale vechimii în muncă, precum: -carnetul de muncă; – adeverințe de la angajatori; – alte documente care atestă perioadele de activitate profesională;
  • documente care să ateste veniturile – necesare pentru a determina eligibilitatea pentru pensia minimă garantată.

Odată depuse documentele prevăzute de lege, casa de pensii va evalua cererea în conformitate cu prevederile legale și, în funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, va acorda sau nu pensia socială solicitantului.

Important de menționat în acest context este faptul că, pensia minimă garantată este revizuită periodic pentru a se asigura că rămâne în concordanță cu realitățile economice și sociale.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cod indemnizație 13

Cod de indemnizaţie 13 prevăzut în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 233/125/2006, este înscris în cuprinsul certificatului...

Cod indemnizație 09

În cadrul sistemului de securitate socială din România, fiecare tip de indemnizație acordată pe durata concediilor medicale prevăzute de lege este codificat pentru a simplifica gestionarea și administrarea acestora. Cod indemnizație 09 se referă...

Drepturile angajatului

În contextul relațiilor de muncă din România, drepturile angajatului sunt reglementate în principal prin Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acest cadru legislativ stabilește un set cuprinzător de...