vineri, iunie 14, 2024

Cine primește pensie socială?

Pensia socială reprezintă o formă de sprijin financiar oferită de stat pentru a asigura un venit minim persoanelor vârstnice care nu au acumulat suficiente contribuții în sistemul de pensii. În cadrul acestui articol, vom detalia semnificația noțiunii de pensie socială, vârsta de la care se poate obține acest tip de pensie și care sunt actele necesare pentru a beneficia de aceasta.

Ce este pensia socială?

Pensia socială, cunoscută și sub denumirea de pensie minimă garantată, este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă. 

În egală măsură, beneficiază de pensia socială și pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.

Pensia socială este acordată în baza unor criterii stricte legate de venituri și vechime în muncă, fiind destinată acelor persoane care altfel ar avea dificultăți majore în a-și susține existența, având scopul de a asigura un nivel minim de trai pentru aceste persoane.

Deși nu se bazează pe contribuțiile anterioare ale beneficiarilor, pensia socială este finanțată din fonduri publice și reprezintă un angajament al statului de a asigura un minim de bunăstare pentru toți cetățenii.

Vârstă pentru pensie socială

Conform legislației în vigoare, pensia socială poate fi solicitată numai de către persoanele care au atins vârsta standard de pensionare care este stabilită prin lege și variază în funcție de mai mulți factori. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește aceste limite de vârstă, care sunt ajustate periodic pentru a reflecta schimbările demografice și sociale.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 53 din reglementarea antereferită, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu un plan gradual de aliniere a vârstei de pensionare a femeilor la cea a bărbaților până în anul 2030.

Însă, în anumite cazuri, vârsta de pensionare poate fi ajustată în funcție de condițiile de muncă specifice sau de perioadele lucrate în condiții deosebite sau speciale, conform legislației în vigoare.

Acte necesare pentru pensia minima garantată

Pentru a accesa pensia minimă garantată, solicitantul trebuie să depună la casa teritorială de pensii o o cerere de pensionare însoțită de o serie serie de documente care să ateste identitatea, vârsta, istoricul profesional și situația veniturilor acestuia. Conform legii, aceste documente sunt standard și trebuie prezentate în format original sau copie legalizată.

Astfel, documentele necesare pentru stabilirea dreptului la pensie socială sunt următoarele: 

 • cerere de pensionare – se obține de la casa teritorială de pensii și se completează cu informații personale și detalii legate de cariera profesională;
 • acte de identitate ale solicitantului – pentru verificarea vârstei și identității acestuia;
 • documente doveditoare ale vechimii în muncă, precum: -carnetul de muncă; – adeverințe de la angajatori; – alte documente care atestă perioadele de activitate profesională;
 • documente care să ateste veniturile – necesare pentru a determina eligibilitatea pentru pensia minimă garantată.

Odată depuse documentele prevăzute de lege, casa de pensii va evalua cererea în conformitate cu prevederile legale și, în funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, va acorda sau nu pensia socială solicitantului.

Important de menționat în acest context este faptul că, pensia minimă garantată este revizuită periodic pentru a se asigura că rămâne în concordanță cu realitățile economice și sociale.

Comentarii

 1. Eu m-am interesat acum un an dou pt mama mea, are virsta de pensionare dar nu are stagiul minim de cotizare. Am vrut sa-i fac pensie sociala, iar fosta ministru al muncii Violeta Alexandru cit si cei de la casa teritoriala de pensii au spus clar ca nu se poate. Trebuie sa aibe 15 ani cotizati si virsta de pensiinare

 2. Nu inteleg cum persoane care nu au muncit niciodată au dreptul la pensie sociala minimă, garantată de Stat, si eu care am muncit minim 10 ani , nu am niciun drept social.Oare poate face cineva lumina în această aberatie legislativă?

 3. Amo cunostinta care are 74 de ani si doreste o pensie sociala,are sub 10ani contributivitate ,poate obtine o pensie sociala?

 4. SPRE EXEMPLUDACA NU ARE CINEVA NUMAI SA ZICEM 12 ANI DE MUNCA CARE NOEMAL CA A CONTRIBUIT CU BANI CA CEILATI ,DE CE I-SE PRETINDE SA ATENTIE SA PLATEASCA RESTUL TERMENULUI ,PANA LA 15 ANI CU ȘSUMA CONSISTENTA?DACA SE PLATESTENU MAI ESTE PENSIE ,,SOCIALA,, CI CONTRIBUTIVA! DE CE MINTIT CA STATUL DA CEVA GEATUIT !DIN MOMENT CA S-A CONTRIBUIT ,I-A PENSIA DA MAI MICA ,DAR NU ESTE ASISTAT 1MINCIUNA!

 5. PINIUC MARINELA EU FAC ACUMA PE 11 SEPTEMBRIE 62 DE ANI ȘI AM PE CARTEA DE MUNCĂ NUMAI 9 ANI , POT SĂ-MI FAC ȘI EU DE O PENSIE SOCIALĂ , SAU NU , VĂ ROG FRUMOS SĂ-MI SPUNEȚI ȘI MIE CE TREBUIE SĂ FAC CĂ NU ȘTIU PE UNDE TREBUIE SĂ UMBLU ȘI CE TEBUIE SĂ FAC VĂ ROG DIN SUFLET …… NU ȘTIU EMAILU IMI CER SCUZE…

  • Sunt in aceeasi situatie .
   Am 15 ani si 10 luni vechime inclusiv armata si somaj si am cumparat vechime 4 ani si 1 luna in urma cu 14 ani ,m-a costat 2100 euro cei 4 ani si o luna .
   Acum aflu ca armata si somajul NU se considera perioada CONTRIBUTIVA deci se scade din vechimea mea ramanand astfel cu 13 ani si 6 luni vechime .
   Mentionez ca voi intra la pensie peste 3 ani si ceva
   Ce fac eu ?
   Merg la casd de pensii sa CUMPAR 1 an si 6-7 luni vechime ca sa ajung la 15 ani vechime CONTRIBUTIVA
   Ma costa cam 17000 lei adica inca vreo 3400 euro
   Si trebuie sa merg pana pe 1 iulie altfel voi plati si mai mult ,in loc de 825 lei o luna cumparata pretul creste la 950 lei pe luna fiindca creste salariul minim pe economie .
   Deci ca ca am macar 15 ani vechime voi plati in total aprox 5500 euro contributia pentru 5 ani si 8 luni vechime cumparata
   SA TRAITI BINEEEE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare