luni, iunie 17, 2024

Concediu medical – cod 01

Ce înseamnă cod 01 la concediu medical?

OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate reglementează condițiile și modalitatea de acordare a concediilor medicale. În primul rând, este important să știm cine poate beneficia de concediul medical – în esență acestea sunt persoanele asigurate.

Potrivit art. 1 din OUG nr. 158/2005, persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate sunt următoarele:

  • Persoanele care realizează în România venituri de la angajatori români sau străini în baza unui ”contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege”;
  • Persoanele care beneficiază de indemnizația de șomaj;
  • Persoanele fizice care nu se află în situațiile prevăzute mai sus și care încheie un contract de asigurare pentru indemnizații și concedii medicale și plătesc contribuția prevăzută de lege.

Conform prevederilor OUG nr. 158/2005, condițiile în care se acordă concediul medical diferă în funcție de tipul de concediu. Astfel, concediile medicale sunt clasificate în funcție de problemele care determină incapacitatea temporară de muncă, fiecărui tip de concediu corespunzându-i un anumit cod numeric.

Codul 01 corespunde concediului medical acordat pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente petrecute în timpul liber. Acest tip de concediu se acordă pe o perioadă de cel mult 183 de zile în decursul unui an care se socotește de la prima zi de îmbolnăvire. 

Concediu medical cod 01 – cât se plătește?

Conform prevederilor legale, suma indemnizației pentru concediu medical cod 01 reprezintă 75% din salariul brut obținut de salariatul care beneficiază de acest concediu.  Cuantumul indemnizației se stabilește potrivit următoarei formule de calcul: 

suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni x 75% x număr zile de concediu medical

Stagiul minim de cotizare necesar pentru concediul medical cu cod 01 este de 6 luni în ultimele 12 luni anterioare intrării în concediu medical. Așadar, este nevoie ca salariatul să fi achitat integral contribuția în 6 luni din ultimele 12. Spre exemplu, dacă într-o lună sunt 20 de zile lucrătoare și salariatul a achitat echivalentul a 20 de zile, în acea lună salariatul a achitat integral contribuția. Dacă a făcut acest lucru timp de cel puțin 6 luni în ultimele 12 anterioare cauzei care provoacă starea temporară de incapacitate de muncă, acesta va putea beneficia de indemnizație pe parcursul concediului medical. 

Raportat la metoda de calcul de mai sus, prezentăm un exemplu de calcul concret. Presupunând că salariatul are un venit brut minim pe economie și a cotizat timp de 126 de zile și  ia concediu medical pentru 7 zile, calculul va arăta în felul următor: 3300 х 6 : 126 х 75% х 7 = 825 lei. Acesta va fi cuantumul indemnizației pentru 7 zile de concediu medical pentru salariatul căruia îi corespund datele din exemplul nostru.

Indemnizația pentru concediul medical este, ca regulă, plătită de angajator, însă acesta plătește numai echivalentul primelor 5 zile calendaristice. Pentru sumele ce depășesc acest prag, salariatului îi va fi plătită indemnizația de către FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) sau de către Casa de Sănătate. În ipoteza în care angajatorul își încetează activitatea, indemnizația va fi acoperită integral de către FNUASS.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare