sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Salariu asistent personal 2024

Drepturile și obligațiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării și incluziunii sociale a acestora, sunt reglementate de dispozițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 35 din reglemntarea antereferită, persoana adultă cu handicap grav, respectiv copilul cu handicap grav au dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.

În sensul dispozițiilor legii menționate, un asistent personal este persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap. 

Potrivit art. 36 din Legea 448/2006, poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:

  • are vârsta minimă de 18 ani împliniți;
  • nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;
  • are capacitate deplină de exercițiu;
  • are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
  • a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz.

Însă, important de menționat este faptul că nu pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Ce salariu primește un asistent personal în 2024?

Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:

  • salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • program de lucru care să nu depășească în medie 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;
  • concediu anual de odihnă, potrivit dispozițiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituții publice;
  • transport urban gratuit, în condițiile prevăzute la art. 23 din Legea nr. 448/2006;
  • transport interurban, în condițiile prevăzute la art. 24 din Legea nr. 448/2006.

Astfel,  potrivit Legii nr. 448/2006, asistentul personal are dreptul la salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Raportat la cuantumul acestuia, potrivit dispozițiilor legii anterior amintite, venitul salarial al unui asistent personal se calculează în funcție în funcție de gradații de la 0 la 5, prin raportare la vechimea acestuia în muncă.

Astfel, potrivit dispozițiilor legale aplicabile aflate în vigoare, în anul 2024, un asistent personal are dreptul de a beneficia de un salariu de bază în cuantum brut de  3.465 lei. La această sumă, se pot adăuga două indemnizații distincte și anume, indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță.

Indemnizația de hrană este, potrivit art. 18 alin. (1) din OUG nr. 130/2021 care completeaza Legea nr. 153/2017, în cuantum de 347 lei brut/lună, în timp ce indemnizația de vacanță este în valoare de 1.450 lei net, în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (4) și (5) din OUG nr. 131/ 2021. 

Mărire salariu asistent personal 2024

Astfel cum am menționat supra, în prezent, în urma creșterii salariale în cuantum de 5% aplicată prin  OUG 128/2023 începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariului unui asistent personal este de 3.465 lei, cuantum la care se adaugă diferite indemnizații și sporuri.

Prin adoptarea OUG 19/11.03.2024, s-au stabilit majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară, acordate în două tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

Cu toate acestea, funcția de asistent personal, prevăzută în Cap. I, pct. 3.2, nr. crt. 45 din Anexa nr. II din Legea-cadru nr. 153/2017, nu se regăsește în Anexa 2  din OUG. nr.19/2024. Prin urmare, asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav nu beneficiază de majorarea salariului, respectiv de recalcularea gradațiilor de vechime în muncă conform acestei reglementări.

Însă, Ministrul muncii și solidarității sociale, a confirmat, faptul că se are în vedere majorarea salariului minim pe economie, începând cu data de 1 iulie 2024,  la suma de 3.700 de lei (2.217 lei net). Astfel, în acest context, și cuantumul brut al salariilor asistenților personali se vor majora astfel încât să fie egal cu cuantumul salariului minim brut pe economie ce urmează a fi stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cod indemnizație 13

Cod de indemnizaţie 13 prevăzut în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 233/125/2006, este înscris în cuprinsul certificatului...

Cod indemnizație 09

În cadrul sistemului de securitate socială din România, fiecare tip de indemnizație acordată pe durata concediilor medicale prevăzute de lege este codificat pentru a simplifica gestionarea și administrarea acestora. Cod indemnizație 09 se referă...

Drepturile angajatului

În contextul relațiilor de muncă din România, drepturile angajatului sunt reglementate în principal prin Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acest cadru legislativ stabilește un set cuprinzător de...