marți, iunie 25, 2024

Salariu asistent personal 2024

Drepturile și obligațiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării și incluziunii sociale a acestora, sunt reglementate de dispozițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 35 din reglemntarea antereferită, persoana adultă cu handicap grav, respectiv copilul cu handicap grav au dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.

În sensul dispozițiilor legii menționate, un asistent personal este persoana care supraveghează, acordă asistență și îngrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap. 

Potrivit art. 36 din Legea 448/2006, poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:

 • are vârsta minimă de 18 ani împliniți;
 • nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;
 • are capacitate deplină de exercițiu;
 • are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
 • a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz.

Însă, important de menționat este faptul că nu pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Ce salariu primește un asistent personal în 2024?

Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:

 • salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
 • program de lucru care să nu depășească în medie 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;
 • concediu anual de odihnă, potrivit dispozițiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituții publice;
 • transport urban gratuit, în condițiile prevăzute la art. 23 din Legea nr. 448/2006;
 • transport interurban, în condițiile prevăzute la art. 24 din Legea nr. 448/2006.

Astfel,  potrivit Legii nr. 448/2006, asistentul personal are dreptul la salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Raportat la cuantumul acestuia, potrivit dispozițiilor legii anterior amintite, venitul salarial al unui asistent personal se calculează în funcție în funcție de gradații de la 0 la 5, prin raportare la vechimea acestuia în muncă.

Astfel, potrivit dispozițiilor legale aplicabile aflate în vigoare, în anul 2024, un asistent personal are dreptul de a beneficia de un salariu de bază în cuantum brut de  3.465 lei. La această sumă, se pot adăuga două indemnizații distincte și anume, indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță.

Indemnizația de hrană este, potrivit art. 18 alin. (1) din OUG nr. 130/2021 care completeaza Legea nr. 153/2017, în cuantum de 347 lei brut/lună, în timp ce indemnizația de vacanță este în valoare de 1.450 lei net, în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (4) și (5) din OUG nr. 131/ 2021. 

Mărire salariu asistent personal 2024

Astfel cum am menționat supra, în prezent, în urma creșterii salariale în cuantum de 5% aplicată prin  OUG 128/2023 începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariului unui asistent personal este de 3.465 lei, cuantum la care se adaugă diferite indemnizații și sporuri.

Prin adoptarea OUG 19/11.03.2024, s-au stabilit majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară, acordate în două tranșe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024.

Cu toate acestea, funcția de asistent personal, prevăzută în Cap. I, pct. 3.2, nr. crt. 45 din Anexa nr. II din Legea-cadru nr. 153/2017, nu se regăsește în Anexa 2  din OUG. nr.19/2024. Prin urmare, asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav nu beneficiază de majorarea salariului, respectiv de recalcularea gradațiilor de vechime în muncă conform acestei reglementări.

Însă, Ministrul muncii și solidarității sociale, a confirmat, faptul că se are în vedere majorarea salariului minim pe economie, începând cu data de 1 iulie 2024,  la suma de 3.700 de lei (2.217 lei net). Astfel, în acest context, și cuantumul brut al salariilor asistenților personali se vor majora astfel încât să fie egal cu cuantumul salariului minim brut pe economie ce urmează a fi stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

Comentarii

 1. Nu vad unde specifica ca va beneficia de mărirea de 20%și asistentul personal.Tot ce scrie în lege asistentul personal nu beneficiază ca de exemplu el muncește non-stop nu numai cele 8 ore,asistentul personal muncește chiar și pe perioada concediului de odihna și este chemat la casierie ca să ii de 2000lei iar salariu întra pe card.Asistentul personal este cenușăreasa are un salariu demn de mila nu se poate întreține pe el și sa ajute la nevoile persoanei cu handicap sa ii plătească kinetoterapia logopedie.Asistentul personal trăiește ca un asistat social din mila și bătaie de joc ca și persoanele cu dizabilități.

 2. Ce este de facut?In fond acesti bani sunt pentru 8 ore de muncă.Bolnavului nu ii dau nici bani de piine inteleg ca si el traieste din banii mei.

  • Trebuia sa ai vreo 2450lei și cu 5 2560lei plus sporul de 15% în 2024 normal trebuia sa ai 2900lei si cu mărirea din iulie sa fie 3200lei dar ne-au furat.Eu primesc 2305lei iar bani de hrana 397lei,ne dau decât sporul de 15% nu și gradația.

 3. Bună ziua.
  Eu sunt asistent personal pt tata si insotitor pt mama!
  Există un spor la salariu pe care sa l primesc pt ca am grija nonstop de 2 persoane cu handicap psihic?

 4. Eu sant asistent personal a unei persoane cu handicap grav,stau 24 din 24 de ore,îi fac mâncare,îi spăl și am grijă de ea,nu mi se pare corect să fiu plătită doar la 8 ore pt că ea necesită îngrijire permanentă și dacă este așa în zilele mele libere sau concediu tutorele legal al acestei persoane ce face cu ea?pentru că este în imposibilitate de a avea grijă de ea și în plus eu sant din altă localitate decât a persoanei cu handicap și după 8 ore eu ce fac stau pe străzi?

  • Nici in cur nu ii doare PSD si Pnl se face ca ploua când le spui ei știu dar considera ca nu meritam salariile mărite pt ca sunt rudele noastre și tre sa avem grija de ei suntem obligati ,niște jigodii.

 5. Dacă banii de hrană sunt așa puțini de ce ii mai impozitează eu iau 207 lei.si am gradația 5si un salariul de mizerie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare