marți, iunie 25, 2024

Vouchere Materna 2024 – condiții și acte necesare

Ce este programul Voucher Materna?

În general, voucherul este un certificat care atestă că deținătorul are o anumită sumă de bani. Prin Direcția Generală de Asistență Socială, Primăria Municipiului București derulează și în acest an (2024) programul de sprijin financiar intitulat Voucher Materna București. Acest program a fost introdus cu scopul de a ajuta financiar femeile gravide din capitala țării. 

Condiții vouchere materna 2024

Voucherele Materna București se acordă tuturor femeilor gravide care au vârsta de peste 18 ani și care au domiciliul în București sau dețin o viză de reședință, având un termen de minim 6 luni la data depunerii cererii. 

Astfel, deoarece sunt oferite de către Primăria București, reședința reprezintă criteriul de bază pentru care se acordă sumele de bani. 

O altă condiție pentru a intra în posesia Voucherelor Materna este dată de faptul că, persoanele care doresc să își depună dosarul nu trebuie să aibă datorii la bugetul local, adică, să își fi plătit toate taxele și impozitele.

Astfel, condițiile care trebuie îndeplinite de femeile gravide pentru a beneficia de Voucherele Materna, sunt următoarele: 

 • să aibă vârsta peste 18 ani; 
 • să aibă domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București de cel puțin 6 luni la data depunerii cererii; 
 • să aibă vârsta sarcinii de cel puțin 10 săptămâni;
 • să nu aibă datorii la bugetul de stat.

Acte necesare vouchere materna 2024

Pentru a fi considerat valid, un dosar pentru obținerea voucherelor Materna trebuie să conțină următoarele documente, respectiv:

 • Cererea tip- semnată și salvată în format PDF(dacă dosarul se depune online);
 • Actul de identitate- documentul trebuie să demonstreze că domiciliul gravidei este în municipiul București;
 • Certificatul fiscal- document care să ateste că persoana care dorește să beneficieze de vouchere nu are datorii la bugetul de stat; documentul este emis de către Direcția de Taxe și Impozite Locale și trebuie depus în forma sa originală; certificatul este valabil 30 de zile de la data emiterii;
 • Adeverință medicală- se eliberează de medicul ginecolog, în original;
 • Raportul ecografiei- pentru a demonstra sarcina, copie a documentului;

Când se depune dosarul pentru vouchere materna?

Pentru a beneficia de aceste tichete, gravidele pot să trimită documentele în format electronic, la adresa de mail, voucher.materna@dgas.ro sau în format fizic, la Biroul Voucher Materna și Sprijin Financiar.

Raportat la momentul până la care pot fi depuse documentele necesare obținerii acestor vouchere,, depunerea dosarelor se face în termen de 30 de zile, de la anunțul privind începerea programului.

Ce poți cumpăra cu vouchere materna?

Tichetele primite de la Primăria București sunt două la număr, fiecare având o valoare de 1000 lei, împărțite în vouchere de câte 50 lei.

Prima sumă de bani în cuantum de 1000 lei, se acordă după ce a fost validat dosarul, cu mențiunea că, voucherul este disponibil doar din a 10-a săptămână de sarcină. Al doilea tichet devine disponibil după ce beneficiara intră în săptămâna 24 de sarcină. 

 Femeile gravide care depun inițial dosarul începând cu săptămâna a 24-a de sarcină vor primi doar a doua tranșă a voucherului în valoare de 1000 de lei.

Modul în care a fost gândită această structura financiară, are la bază încurajarea femeilor gravide de a decurge la diversele consultații medicale, atât la începutul sarcinii, cât și la finalul acesteia.

Voucherele Materna pot fi utilizate în unitățile medicale și farmaciile prevăzute expres de lege, afiliate programului Voucher Materna București, exclusiv pentru plata medicamentelor și a altor servicii medicale aferente perioadei de sarcină.

Astfel, scopul principal al acestor vouchere acordate femeilor gravide este de a oferi un sprijin financiar pentru achitarea medicamentelor și a serviciilor medicale, necesare în perioada respectivă. 

În cazul în care acestea sunt utilizate pentru alte servicii sau bunuri, persoanei în cauză i se vor retrage sumele de bani, conform Regulamentului impus de programul Materna. De asemenea, se precizează că, tichetele nu pot fi transformate în bani.

Atenție! Pentru a beneficia în totalitate de ceea ce oferă Voucherele Materna, acestea trebuie utilizate în termenul de valabilitate menționat, în caz contrar, acestea nefiind valabile utilizării. 

Valabilitatea Voucherelor Materna este următoarea: 

 • voucherele emise în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie au valabilitate până la data de 31 decembrie a anului în curs;
 • voucherele emise după data de 1 noiembrie au valabilitate până la data de 31 decembrie a anului următor.

Comentarii

 1. Buna ziua!
  Va rog frumos, care este mai exact legea, doamnele de la primaria de unde apartin nu cunosc acest aspect al voucheruil matern.
  Mentionez ca sunt dintr un sat , Colonia, jud :Cluj . Primaria jud. Cluj are acest proiect in desfasurare din ce stiu.
  Va multumesc pentru timpul acordat si imi doresc sa primesc si un raspuns care sa ma poata ajuta sa beneficiez de acest ajutor.
  Cu consideratie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare