marți, iunie 25, 2024

Zile libere deces bunici 2024

Pe lângă concediul de odihnă și zilele libere acordate în sărbătorile legale expres prevăzute de lege, salariații pot beneficia de zile libere și dacă în familiile acestora au loc evenimente importante, cum ar fi decesul unor membri ai familiei sau căsătoria salariatului sau a unui copil al acestuia.

În conformitate cu art. 152 din Codul Muncii: „În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.”  În plus, în același articol se precizează că evenimentele speciale dintr-o familie și numărul de zile care vor fi plătite, sunt stabilite prin lege, pe baza unui contract colectiv de muncă sau prin intermediul regulamentului intern.  

Printre diversele evenimente din familie, având un grad mare de importanță, pentru care se acordă zile libere plătite, se regăsesc: căsătoria salariatului, căsătoria unui copil al acestuia, nașterea unui copil, decesul unui membru de familie. 

Având în vedere că numărul de zile libere, respectiv evenimentele pentru care se acordă nu sunt reglementate expres de Codul Muncii, acestea sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin intermediul regulamentului intern, care specifică aceste zile libere plătite și pentru ce evenimente se acordă. Astfel, în lipsa unui contract colectiv de muncă în vigoare, angajatorul poate să stabilească zilele libere în regulamentul intern.  

Așadar, în anul 2024, potrivit Contractului colectiv de muncă la nivel național:

  • În cazul unei căsătorii proprii, salariații vor beneficia de 5 zile libere, care vor fi plătite;
  • Dacă copilul unui salariat se căsătorește, salariatul va dispune de 2 zile libere plătite;
  • În cazul nașterii unui copil, salariații pot beneficia de 5 zile libere de concediu, care vor fi ulterior plătite. Acestora li se adaugă încă 10 zile libere plătite în cazul tatălui copilului care a urmat în prealabil un curs de puericultură.

De asemenea, salariații pot beneficia de zile libere plătite, în cazul deceselor survenite cu privire la membri ai  familiei salariatului, după cum urmează:

  • În cazul decesului soțului/soției, a copilului, părinților sau a socrilor, angajații au dreptul să beneficieze de 3 zile libere care vor fi plătite.
  • Dacă apare un deces al bunicilor, fraților sau surorilor, salariații vor primi o zi liberă plătită.

Astfel, în cazul decesului unuia sau ambilor bunici ai unui salariat, acesta beneficiază de o zi liberă plătită, acordată de angajator conform contractului colectiv de muncă.

Este important de menționat că, potrivit art. 153 din Codul Muncii, “Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.” Totodată, art. 143 din Codul Muncii prevede că: „Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere”.

Cu alte cuvinte, angajatul poate să solicite și alte zile libere, durata concediului neplătit fiind stabilit cu ajutorul contractului colectiv sau în conformitate cu regulamentul de ordine interioară al firmei.  

Indiferent de situația în care se regăsește salariatul, este important ca acesta să își cunoască drepturile când vine vorba de locul de muncă. În plus, angajatorii trebuie să își respecte angajații, oferindu-le timpul necesar pentru a putea face față cu bine evenimentelor menționate. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare