sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Zile libere deces bunici 2024

Pe lângă concediul de odihnă și zilele libere acordate în sărbătorile legale expres prevăzute de lege, salariații pot beneficia de zile libere și dacă în familiile acestora au loc evenimente importante, cum ar fi decesul unor membri ai familiei sau căsătoria salariatului sau a unui copil al acestuia.

În conformitate cu art. 152 din Codul Muncii: „În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.”  În plus, în același articol se precizează că evenimentele speciale dintr-o familie și numărul de zile care vor fi plătite, sunt stabilite prin lege, pe baza unui contract colectiv de muncă sau prin intermediul regulamentului intern.  

Printre diversele evenimente din familie, având un grad mare de importanță, pentru care se acordă zile libere plătite, se regăsesc: căsătoria salariatului, căsătoria unui copil al acestuia, nașterea unui copil, decesul unui membru de familie. 

Având în vedere că numărul de zile libere, respectiv evenimentele pentru care se acordă nu sunt reglementate expres de Codul Muncii, acestea sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin intermediul regulamentului intern, care specifică aceste zile libere plătite și pentru ce evenimente se acordă. Astfel, în lipsa unui contract colectiv de muncă în vigoare, angajatorul poate să stabilească zilele libere în regulamentul intern.  

Așadar, în anul 2024, potrivit Contractului colectiv de muncă la nivel național:

  • În cazul unei căsătorii proprii, salariații vor beneficia de 5 zile libere, care vor fi plătite;
  • Dacă copilul unui salariat se căsătorește, salariatul va dispune de 2 zile libere plătite;
  • În cazul nașterii unui copil, salariații pot beneficia de 5 zile libere de concediu, care vor fi ulterior plătite. Acestora li se adaugă încă 10 zile libere plătite în cazul tatălui copilului care a urmat în prealabil un curs de puericultură.

De asemenea, salariații pot beneficia de zile libere plătite, în cazul deceselor survenite cu privire la membri ai  familiei salariatului, după cum urmează:

  • În cazul decesului soțului/soției, a copilului, părinților sau a socrilor, angajații au dreptul să beneficieze de 3 zile libere care vor fi plătite.
  • Dacă apare un deces al bunicilor, fraților sau surorilor, salariații vor primi o zi liberă plătită.

Astfel, în cazul decesului unuia sau ambilor bunici ai unui salariat, acesta beneficiază de o zi liberă plătită, acordată de angajator conform contractului colectiv de muncă.

Este important de menționat că, potrivit art. 153 din Codul Muncii, “Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.” Totodată, art. 143 din Codul Muncii prevede că: „Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere”.

Cu alte cuvinte, angajatul poate să solicite și alte zile libere, durata concediului neplătit fiind stabilit cu ajutorul contractului colectiv sau în conformitate cu regulamentul de ordine interioară al firmei.  

Indiferent de situația în care se regăsește salariatul, este important ca acesta să își cunoască drepturile când vine vorba de locul de muncă. În plus, angajatorii trebuie să își respecte angajații, oferindu-le timpul necesar pentru a putea face față cu bine evenimentelor menționate. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cod indemnizație 13

Cod de indemnizaţie 13 prevăzut în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 233/125/2006, este înscris în cuprinsul certificatului...

Cod indemnizație 09

În cadrul sistemului de securitate socială din România, fiecare tip de indemnizație acordată pe durata concediilor medicale prevăzute de lege este codificat pentru a simplifica gestionarea și administrarea acestora. Cod indemnizație 09 se referă...

Drepturile angajatului

În contextul relațiilor de muncă din România, drepturile angajatului sunt reglementate în principal prin Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acest cadru legislativ stabilește un set cuprinzător de...