luni, mai 20, 2024

Zile libere deces părinte

Câte zile libere se dau după decesul unui părinte?

Potrivit Codului Muncii, salariații beneficiază de dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, zile care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Astfel, conform art. 152 din Codul Muncii: „În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.” 

Printre aceste evenimente familiale deosebite pentru care legea prevede acordarea unor zile libere de către angajatori se numără: căsătoria, decesul unor membri de familie, nașterea unui copil ș.a. 

Ca atare, în cazul unui deces, conform legislației în vigoare, salariații beneficiază de zile libere, dacă decesul survine în familia acestora, de exemplu, în ipoteza decesului unor membri ai familiei precum: soț/soție, părinți, frați, surori sau alți membri apropiați ai familiei. Motivul principal pentru care se oferă zilele libere în caz de deces sunt pentru a le oferi salariaților timpul necesar destinat aspectelor legate de înmormântare. 

Numărul exact de zile libere care se acordă pentru evenimente familiale deosebite, precum decesul unui membru de familie, este reglementat expres, în funcție de gradul de rudenie numai pentru salariații care sunt plătiți din fonduri publice, respectiv care își desfășoară activitatea în sectorul bugetar. 

Astfel, potrivit art. 24 alin. (1) din HG 250/1992: „În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite: 

  1. a) căsătoria salariatului – 5 zile;
  2. b) naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
  3. c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.” 

Astfel, în cazul decesului părinților unui salariat din sectorul bugetar, legea stabilește în mod expres dreptul la 3 zile libere plătite. 

În cazul celorlalți salariați, Codul Muncii prevede dreptul la zile libere plătite în cazul unor astfel de evenimente, respectiv dreptul la concediu fără plată, fără a indica în mod expres numărul de zile libere acordate sau evenimentele pentru care se acordă. 

Prin urmare, atât evenimentele familiale deosebite, cât şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel, potrivit Contractului colectiv de muncă la nivel național, acestea sunt: 

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 2 zile;
  • decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatori de sânge – conform legii;
  • la schimbarea locului de muncă, cu mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – 5 zile. 

Așadar, în conformitate cu dispozițiile Contractului colectiv de muncă la nivel național, în cazul decesului unui părinte, salariatul va beneficia de 3 zile de concediu plătite. Însă, potrivit art. 153 din Codul Muncii, pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată, durata acestora fiind stabilită prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

În egală măsură, conform art. 143 din Codul Muncii: “Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere”.

Cu alte cuvinte, salariatul poate negocia cu angajatorul, pe lângă zilele libere plătite de care beneficiază potrivit legii, acordarea în cazul unor astfel de situații personale și a altor zile libere plătite/neplătite.

Comentarii

  1. Va rog sa-mi raspundeti care este rezolvarea in urmatoarea situatie?
    – Mama mea a decedat pe data de 29.04.24. Astfel in cele trei zile libere de care beneficiez conform legii a intrat si data de 01.05.2024, zi libera declarata oficial. In aceasta situatie data de 1 mai se ia in calculul celor trei zile libere platite sau nu, intrand automat in calculatia initiala?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare