marți, iunie 25, 2024

BNR a luat decizii importante, sunt vizați românii cu rate

Consiliul de Administrație al BNR s-a întrunit astăzi, 13 mai 2024, și a luat unele decizii asupra politicilor monetare.

În ultima ședință, BNR a optat pentru menținerea stabilității în ceea ce privește politica monetară cheie. Rata dobânzii de politică monetară a fost păstrată la nivelul anterior de 7% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitățile de creditare (Lombard) a rămas stabilă la 8% pe an.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) BNR a decis să nu efectueze modificări în ceea ce privește rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, menținându-se la 6% pe an. Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit au rămas neschimbate.

Decizia Băncii Naționale a României de a menține rata dobânzii de politică monetară la 7% în cadrul celei de-a treia ședințe de politică monetară din acest an marchează o continuitate în politicile monetare ale BNR. Această decizie este în linie cu tendința observată în 2023, când au avut loc șapte ședințe consecutive în care rata-cheie a rămas neschimbată.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României s-a întrunit astăzi, 13 mai 2024, și a luat următoarele decizii importante în ceea ce privește politicile monetare:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În martie 2024, rata anuală a inflației în România a înregistrat o scădere la 6,61%, față de 7,23% în februarie. Această reducere se datorează în principal încetinirii creșterii prețurilor la alimente. Inflația anuală a revenit la nivelul înregistrat la sfârșitul anului anterior, în ciuda creșterilor înregistrate în primul trimestru al anului curent la prețurile energiei electrice, combustibililor și produselor din tutun. Aceste creșteri au fost echilibrate de o decelerare a inflației de bază și de o încetinire a creșterii prețurilor la bunuri și servicii cu o volatilitate mai mare (LFO).

În primele trei luni ale anului curent, rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să scadă, dar într-un ritm mai lent față de trimestrele anterioare, ajungând la 7,1% în martie, în scădere de la 8,4% în decembrie 2023. Această descreștere a fost influențată de multiple aspecte, printre care se numără efectele de bază dezinflaționiste, corecțiile prețurilor la produsele agroalimentare, plafonarea adaosului comercial la alimente de bază și reducerea prețurilor importurilor. Măsurile fiscale aplicate la începutul anului și anticipațiile inflaționiste pe termen scurt au influențat dinamica inflației.

Scade inflația?

Rata anuală a inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a cunoscut o scădere la 6,7% în martie 2024, față de 7,0% în decembrie 2023. Rata medie anuală a inflației IPC s-a redus la 8,5% în martie 2024, comparativ cu 10,4% în decembrie 2023, iar rata medie anuală a inflației, calculată pe baza IAPC, a înregistrat o scădere la 8,3% în martie 2024, de la 9,7% în decembrie 2023.

Aceste date statistice noi confirmă comprimarea activității economice cu 0,5% în trimestrul IV 2023 față de trimestrul precedent, dar și creșterea dinamicii anuale a acesteia la 3,0%, de la 1,9% în trimestrul III 2023. Creșterea avansului în termeni anuali al PIB a fost susținută de toate componentele cererii interne, în special de formarea brută de capital fix, care a înregistrat o dinamică anuală de două cifre de 21,4% în acest trimestru. Consumul gospodăriilor populației și-a accelerat creșterea în aceeași perioadă.

În trimestrul IV 2023, evoluția exportului net a devenit puternic contracționistă, deoarece variația anuală a volumului importurilor de bunuri și servicii a crescut mult mai pronunțat, depășind-o pe cea a volumului exporturilor. Acest lucru a dus la creșterea deficitului balanței comerciale și a celui de cont curent în termeni anuali, după trei trimestre de comprimare. Pe ansamblul întregului an, ambele deficite s-au diminuat semnificativ în comparație cu valorile din 2022, iar ponderea în PIB a deficitului de cont curent a scăzut la 7,0%, față de 9,2% înregistrat anterior.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare