marți, iunie 25, 2024

Fără dobânzi de 3 % pentru IFN-uri și case de amanet, lege adoptată de Parlament

Ideea principală a proiectului de lege este de a reglementa și reduce dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) în cazul creditelor de consum. Daniel-Cătălin Zamfir, senator PSD,  a fost cel care a inițiat proiectul privind marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare.

Această inițiativă legislativă urmărește să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive ale IFN-urilor și să asigure costurile împrumuturilor sunt echitabile și sustenabile pentru debitori.

Senatorul PSD a declarat în plenul Parlamentului că: „Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60 000 la sută, media dobânzilor e la 7-800%. Am stabilit foarte clar că nicio firmă de recuperare nu poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței, deci încheiem și aici cu acea mizerie care însemna hărțuirea fără limite a celor care aveau de plătit aceste sume”.

În 2019 când s-a propus o lege similară însă Curtea Constituțională a României s-a exprimat contra implementării acesteia.

„Astfel fiind, în acord cu susținerile autorilor sesizării, Curtea constată că legea, în integralitatea sa, este neconstituțională, în raport cu prevederile art.1 alin.(3) și (5) și art.141 din Constituție, întrucât nu a fost realizată motivarea și fundamentarea economică, socială și juridică a soluțiilor adoptate și nu a fost solicitat avizul CES. 87. Constatarea viciilor de neconstituționalitate de natură extrinsecă mai sus arătate determină neconstituționalitatea legii examinate, în ansamblul său. Astfel fiind, Curtea nu va mai proceda la analiza celorlalte critici formulate de autorii obiecției de neconstituționalitate” a declarat CCR în 2019, conform Ziare.com.

În anul 2024, situația se prezintă altfel. Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, a anunțat astăzi că Parlamentul României a adoptat o lege inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir prin care sunt interzise dobânzile la împrumuturi de 2% și 3% pe zi.

„Zi istorică pentru debitorii creditorilor nebancari din Parlamentul României. Parlamentul a adoptat o lege propusă de senatorul Daniel Zamfir, care va interzice dobânzile de 2% sau 3% pe zi. Rata maximă admisă a dobânzii pe zi, pentru sume mai mici de 1.000 de euro este de 1%.

O altă prevedere importantă este limitarea sumei ce urmează a fi plătită de către debitori la maximum dublul valorii creditului, întrucât cunosc multe cazuri de consumatori care au plătit sau au fost nevoiți să plătească de șase ori mai mult decât suma împrumutată inițială. Acesta ar trebui să reprezinte sfârșitul cămătăriei „legale” și sunt mândru că Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a fost unul dintre cei mai activi luptători împotriva acesteia.”, a scris Alin Popa pe pagina sa de Linkedin.

Popa mai precizează că asociațiile de consumatori vor avea voie oficial să reprezinte consumatorii în fața creditorilor nebancari și a organismelor SAL: „O altă prevedere istorică a legii este aceea că asociațiile de consumatori vor avea permisiunea oficială de a reprezenta consumatorii în fața creditorilor nebancari și a organismelor de soluționare alternativă a litigiilor.”

În România, la momentul actual, există mii de case de amanet și câteva zeci de instituții financiare nebancare (IFN-uri) care furnizează credite populației. În unele cazuri, costurile acestor credite pot ajunge la niveluri exorbitante, depășind uneori chiar și 1.000% pe an.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare