sâmbătă, iulie 27, 2024
30.7 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Fără dobânzi de 3 % pentru IFN-uri și case de amanet, lege adoptată de Parlament

Ideea principală a proiectului de lege este de a reglementa și reduce dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) în cazul creditelor de consum. Daniel-Cătălin Zamfir, senator PSD,  a fost cel care a inițiat proiectul privind marjele maxime ale dobânzilor la creditele non-bancare.

Această inițiativă legislativă urmărește să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive ale IFN-urilor și să asigure costurile împrumuturilor sunt echitabile și sustenabile pentru debitori.

Senatorul PSD a declarat în plenul Parlamentului că: „Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60 000 la sută, media dobânzilor e la 7-800%. Am stabilit foarte clar că nicio firmă de recuperare nu poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței, deci încheiem și aici cu acea mizerie care însemna hărțuirea fără limite a celor care aveau de plătit aceste sume”.

În 2019 când s-a propus o lege similară însă Curtea Constituțională a României s-a exprimat contra implementării acesteia.

„Astfel fiind, în acord cu susținerile autorilor sesizării, Curtea constată că legea, în integralitatea sa, este neconstituțională, în raport cu prevederile art.1 alin.(3) și (5) și art.141 din Constituție, întrucât nu a fost realizată motivarea și fundamentarea economică, socială și juridică a soluțiilor adoptate și nu a fost solicitat avizul CES. 87. Constatarea viciilor de neconstituționalitate de natură extrinsecă mai sus arătate determină neconstituționalitatea legii examinate, în ansamblul său. Astfel fiind, Curtea nu va mai proceda la analiza celorlalte critici formulate de autorii obiecției de neconstituționalitate” a declarat CCR în 2019, conform Ziare.com.

În anul 2024, situația se prezintă altfel. Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, a anunțat astăzi că Parlamentul României a adoptat o lege inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir prin care sunt interzise dobânzile la împrumuturi de 2% și 3% pe zi.

„Zi istorică pentru debitorii creditorilor nebancari din Parlamentul României. Parlamentul a adoptat o lege propusă de senatorul Daniel Zamfir, care va interzice dobânzile de 2% sau 3% pe zi. Rata maximă admisă a dobânzii pe zi, pentru sume mai mici de 1.000 de euro este de 1%.

O altă prevedere importantă este limitarea sumei ce urmează a fi plătită de către debitori la maximum dublul valorii creditului, întrucât cunosc multe cazuri de consumatori care au plătit sau au fost nevoiți să plătească de șase ori mai mult decât suma împrumutată inițială. Acesta ar trebui să reprezinte sfârșitul cămătăriei „legale” și sunt mândru că Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a fost unul dintre cei mai activi luptători împotriva acesteia.”, a scris Alin Popa pe pagina sa de Linkedin.

Popa mai precizează că asociațiile de consumatori vor avea voie oficial să reprezinte consumatorii în fața creditorilor nebancari și a organismelor SAL: „O altă prevedere istorică a legii este aceea că asociațiile de consumatori vor avea permisiunea oficială de a reprezenta consumatorii în fața creditorilor nebancari și a organismelor de soluționare alternativă a litigiilor.”

În România, la momentul actual, există mii de case de amanet și câteva zeci de instituții financiare nebancare (IFN-uri) care furnizează credite populației. În unele cazuri, costurile acestor credite pot ajunge la niveluri exorbitante, depășind uneori chiar și 1.000% pe an.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,938FaniÎmi place
7,227CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Digitalizarea sistemului fiscal românesc. A fost publicat formularul standard pentru RO e-TVA

Sistemul RO e-TVA a fost implementat de Ministerul Finanțelor și va deveni obligatoriu începând cu 1 august 2024. Acest nou sistem de raportare a taxei pe valoare adăugată are ca scop integrarea informațiilor din multiple...

Taxa pe lux și codul de identificare pentru achizițiile online – Complicațiile fiscale ale luxului.

Recent, achiziționarea produselor de lux a devenit subiectul unei atenții sporite din partea autorităților fiscale. Astfel, în încercarea de a alinia practicile fiscale la standardele internaționale și de a maximiza colectarea veniturilor, au pus...

Taxa pe lux: ANAF anunță noul formular pentru case și mașini scumpe

La data de 17 iulie 2024 a fost publicat Ordinul ANAF 3.738/2024 în Monitorul Oficial, respectiv modelul declarației pentru impozitul special pentru bunurile imobile și mobile cu o valoare ridicată ca urmare introducerii „taxei...