marți, iunie 25, 2024

În ce stadiu e IMM plus 2024?

IMM Plus 2024, Fondul Național de Garantare a Creditelor îndeamnă băncile să se alăture programului, conform unui comunicat transmis publicației StartupCafe.ro. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor de plafoane este 02.05.2024, ora 24.00, potrivit declarațiilor FNGCIMM.

Mișcarea vine după aprobarea de către Comisia Europeană a unei scheme de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde EUR, destinată susținerii IMM-urilor în contextul provocărilor create de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Programul IMM PLUS va fi activ până la 30 iunie 2024, oferind posibilitatea de garantare pentru diverse domenii de activitate, în funcție de codul CAEN al solicitantului. Acesta include componente precum IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS și CONSTRUCT PLUS, administrate de către FNGCIMM, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Cererile de înscriere ale finanțatorilor se vor transmite FNGCIMM până la data de 02.05.2024, ora 24, cu solicitarea de alocare de plafoane de garantare în funcţie de nivelul estimat al finanţărilor ce vor fi acordate în anul 2024 în cadrul fiecărei componente a programului IMM PLUS” – a menționat Fondul, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Structura alocării de fonduri

FNGCIMM anunță că va distribui plafonul total de garantare de 7.992.370.000 lei pentru a asigura un sprijin echitabil și eficient pentru întreprinderile din diverse sectoare în cadrul schemei de ajutor de stat IMM PLUS. Această distribuție va fi realizată conform următoarei structuri:

  • pentru IMM ROMANIA PLUS va fi alocat un plafon de 892.370.000 lei,
  • pentru componenta AGRO PLUS plafonul disponibil va fi de 100.000.000 lei,
  • pentru IMM PROD PLUS sunt disponibili 1.000.000.000 lei,
  • iar pentru CONSTRUCT PLUS plafonul alocat va fi de 1.000.000.000 lei, din care 900.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii, iar 100.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative – teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcțiilor.

Pentru a atribui plafonul de garantare către finanțatorii participanți în program, FNGCIMM va distribui pro-rata plafonul de garantare în funcție de solicitările primite. În situația în care valoarea totală a solicitărilor depășește limitele totale alocate, se vor efectua ajustări pro-rata ale plafoanelor solicitate pentru a se încadra în plafonul total aprobat.

Plafoanele alocate pot fi utilizate prin transmiterea solicitărilor de garantare până la data de 21.06.2024, ora 23:59. După această dată, aplicația programului IMM PLUS va fi închisă, iar noi solicitări nu vor mai fi acceptate.

„FNGCIMM încurajează băncile să se implice activ pentru a asigura o utilizare eficientă a fondurilor alocate în vederea susținerii și redresării economice a sectorului antreprenorial din România. Prin participarea în Programul IMM PLUS, băncile au oportunitatea de a susține întreprinderile mici și mijlocii prin oferirea de finanțări în condiții avantajoase, cu de garanții de stat” – mai spune Fondul de garantare IMM.

Ce este FNGCIMM?

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară și cu capital de risc, înființată pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanțări prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau alte surse.

FNGCIMM operează programe guvernamentale menite să stimuleze economia, să dezvolte mediul de afaceri și să susțină crearea și menținerea locurilor de muncă. Este o societate comercială pe acțiuni, cu statul român ca unic acționar, fiind supravegheată de Banca Națională a României.

În prezent, FNGCIMM SA-IFN colaborează cu 27 de instituții financiare în baza unor convenții de lucru. Garanția oferită de FNGCIMM SA-IFN trebuie plătită în maxim 90 de zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, iar durata medie de executare a unei garanții este de minim 2 ani.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare