sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Programul pilot al ANAF – un eșec?

Control non-stop pentru „zero surprize” și o impozitare corectă! ANAF demarează un program pilot sub numele de „monitorizare pe orizontală” ce riscă să facă pași către un eșec direct.

Dragoș Doroș, Head of Fiscal Doctrine – KPMG România explica anul trecut ce înseamnă conceptul de „monitorizare pe orizontală”: „Este atunci când vă deschideți ușa pentru ANAF, care stă 24 ore din 24, 7 zile din 7 în control permanent. În felul ăsta firmele au zero surprize și penalități și ANAF are 100% certitudine pe ce se plătește”.

Acest program-pilot ANAF impune un control permanent asupra marilor companii, 24/7. Firmele beneficiază de transparență totală, în acest fel se evită surprizele și penalitățile, în timp ce ANAF obține o certitudine ce ține de plata impozitelor.

Surprinderea a fost mare atunci când s-a aflat că doar o singură companie din România a îndeplinit criteriile stabilite pentru participare, în ciuda faptului că ANAF urmărea implicarea a cinci companii. Situația iscată a ridicat întrebări cu privire la criteriile de selecție aplicate de ANAF și la modul în care acestea au fost comunicate.

„Monitorizarea pe orizontală este un pas înainte cu șovăială”

Ionuț Simion, partener la PwC România, a descris „monitorizarea pe orizontală” ca fiind un mecanism de management al riscurilor introdus cu precauție de către ANAF. Programul permite contribuabililor să aibă o interacțiune transparentă cu autoritățile fiscale prin acorduri voluntare de conformare.

Prin aceste acorduri, contribuabilii obțin acces în timp real la toate informațiile relevante pentru activitatea lor fiscală.

„Monitorizarea pe orizontală este un pas înainte cu șovăială. Dacă n-ar fi de râs, te-ar apuca plânsul. Din 2016 am insistat pentru un mecanism de management al riscurilor care se numește: monitorizare pe orizontală. Este un program de conformare voluntară a contribuabililor care vor să aibă o interacțiune transparentă cu organul fiscal. Își stabilesc un acord cu organul fiscal și atunci au acces la toate informațiile pe care le derulează un contribuabil în timp real”, a transmis Ionuț Simion, în cadrul unui seminar al Camerei Consultanților Fiscali.

La începutul anului, a fost emis un ordin referitor la implementarea programului de „monitorizare pe orizontală”. Conform acestui ordin, până la data de 31 ianuarie, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili trebuie să trimită notificări către contribuabilii interesați să participe la acest program.

Ulterior, până la data de 15 februarie, contribuabilii trebuie să-și manifeste oficial interesul de a se înscrie în program. Etapele definesc procedura de aplicare și participare la program.

Criteriile de selecție implementate

ANAF își propusese să înceapă programul de monitorizare pe orizontală cu participarea a cinci mari contribuabili. Pentru a se califica, aceștia trebuiau să îndeplinească patru condiții simultan, conform declarațiilor lui Simion.

  1. Să aibă politici de verificare și monitorizare a controlului
  2. Să nu facă parte dintr-un grup fiscal
  3. Să aibă un comportament fiscal adecvat.
  4. Să nu aibă o activitate complexă

Simion ridică întrebarea retorică despre câți mari contribuabili ar putea să nu aibă activitate suficient de complexă pentru a justifica participarea la acest program. „Ce poți să faci? Să vinzi baloane?”

În ciuda intențiilor inițiale ale ANAF de a implica cinci mari contribuabili, rezultatul a fost doar un singur contribuabil care a îndeplinit criteriile de eligibilitate. Lista poate fi revizuită doar o dată la șase luni, permițând autorităților să evalueze și să decidă dacă continuă sau nu colaborarea cu respectivul contribuabil după un test preliminar.

Un astfel de program ar trebui să reducă costurile de administrare fiscală atât a ANAF, cât și al contribuabililor dornici să intre într-un astfel de program.

De ce la noi nu e ca „afară”?

Adrian Luca, prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF), a scris în luna martie 2024 pe contributors.ro despre tendințele internaționale în administrarea fiscală. Britanicii au fost pionierii în implementarea sistemului de customer relationship management în administrația fiscală, incluzând automat marii contribuabili în program. „Mizează astfel nu doar de avantajele strict fiscale, dar dau și un semnal radical de competitivitate fiscală în cursa pentru atragerea investitorilor”

Luca a observat că olandezii au fost primii care au introdus conceptul de monitorizare orizontală și au păstrat inițial caracterul voluntar al aderării pentru marile companii. Primele 100 de companii sunt acum implicate în programe individuale de supervizare. Aceste exemple internaționale evidențiază diversitatea abordărilor și strategiilor adoptate în domeniul fiscal la nivel global.

Adrian Luca exprimă preocupări legate de lipsa de promovare a programului de monitorizare pe orizontală de către sistemul românesc de fiscalitate, în ciuda faptului că acesta reprezintă o practică internațională recunoscută. O problemă pusă pe masă se leagă de autoritățile fiscale care nu fac publicitate mai intensă acestui program, mai ales că se bazează pe modele internaționale de succes.

Se pune sub semnul întrebării selecția contribuabililor invitați în program, având în vedere criteriile stricte de eligibilitate. „Aflăm că sunt eligibili doar cei care ”dețin un sistem de proceduri și control al impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, au un comportament fiscal adecvat, nu fac parte dintr-un grup fiscal și nu au o activitate complexă”. Ei bine… o întrebare simplă: cum arată o afacere, și încă una mare, care nu e complexă? Ce trebuie să facă acel contribuabil de să merite să-i spună chiar partenerul său, ANAF-ul, felicitări, ai o activitate simplă, chiar foarte simplă!”

Care e interesul Fiscului?

Adrian Luca pune în discuție și un oarecare interes al Fiscului în selectarea participanților la programul de monitorizare pe orizontală, întrebându-se dacă autoritățile preferă să aibă în atenție contribuabilii cu afaceri complexe sau pe cei cu afaceri mai simple. „Este o întrebare legitimă, dacă vezi cum începe cererea pe care trebuie să o completeze un (simplu) doritor: ”Dețineți un sistem de proceduri de control al impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat? Da/Nu. Dacă nu dețineți, atunci nu mai este necesar să completați în continuare cererea întrucât nu vă calificați pentru înscrierea în programul pilot.”

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Digitalizarea sistemului fiscal românesc. A fost publicat formularul standard pentru RO e-TVA

Sistemul RO e-TVA a fost implementat de Ministerul Finanțelor și va deveni obligatoriu începând cu 1 august 2024. Acest nou sistem de raportare a taxei pe valoare adăugată are ca scop integrarea informațiilor din multiple...

Taxa pe lux și codul de identificare pentru achizițiile online – Complicațiile fiscale ale luxului.

Recent, achiziționarea produselor de lux a devenit subiectul unei atenții sporite din partea autorităților fiscale. Astfel, în încercarea de a alinia practicile fiscale la standardele internaționale și de a maximiza colectarea veniturilor, au pus...

Taxa pe lux: ANAF anunță noul formular pentru case și mașini scumpe

La data de 17 iulie 2024 a fost publicat Ordinul ANAF 3.738/2024 în Monitorul Oficial, respectiv modelul declarației pentru impozitul special pentru bunurile imobile și mobile cu o valoare ridicată ca urmare introducerii „taxei...