sâmbătă, iulie 27, 2024
25.5 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se menține rata dobânzii la 4%

Banca Centrală Europeană menține dobânzile la cote istorice, dar deschide posibilități către o reducere la următoarea ședință din iunie.

Banca Centrală Europeană menține ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din istorie, transmis în cadrul ședinței de joi. Această decizie este însoțită de un semnal puternic că instituția ia în considerare o reducere a acestora în viitorul apropiat, posibil în cadrul următoarei ședințe din luna iunie.

După întâlnirea consiliului său guvernator de la Frankfurt, Banca Centrală Europeană a confirmat că rata de referință pentru depozite va rămâne neschimbată la 4%, urmând să fie menținută constantă până când factorii responsabili de setarea dobânzilor vor avea siguranța că presiunile inflaționiste au atins un nivel stabil.

„Dacă Consiliul Guvernatorilor consideră că dinamica şi perspectiva inflaţiei este una bună, ar deveni oportună o relaxare a politicii monetare”, se arată în comunicatul emis de BCE.

Banca Centrală Europeană a introdus pentru prima dată posibilitatea unei reduceri a dobânzilor într-un comunicat oficial. Această decizie vine în urma unei perioade de majorare graduală a dobânzilor, până la atingerea unui nivel record de 4% în luna septembrie, de atunci ratele fiind stabil menținute.

BCE a indicat că ar fi oportună o reducere a ratelor dacă presiunile subiacente asupra prețurilor, previziunile actualizate și impactul ratelor anterioare îi sporesc încrederea că inflația se va apropia în mod sustenabil de obiectivul său de 2%. Acest semnal vine în contextul în care inflația din zona euro a coborât de la un vârf de 10,6% în 2022 la 2,4% în martie, apropiindu-se considerabil de ținta de inflație a băncii.

„Chiar dacă anunțul de politică monetară nu menționează în mod explicit luna iunie ca fiind momentul pentru o primă reducere a dobânzii, credem că ședința de astăzi ar trebui să marcheze ultima oprire înainte de reducere”, transmite Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la nivel mondial al băncii olandeze ING.

 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Digitalizarea sistemului fiscal românesc. A fost publicat formularul standard pentru RO e-TVA

Sistemul RO e-TVA a fost implementat de Ministerul Finanțelor și va deveni obligatoriu începând cu 1 august 2024. Acest nou sistem de raportare a taxei pe valoare adăugată are ca scop integrarea informațiilor din multiple...

Taxa pe lux și codul de identificare pentru achizițiile online – Complicațiile fiscale ale luxului.

Recent, achiziționarea produselor de lux a devenit subiectul unei atenții sporite din partea autorităților fiscale. Astfel, în încercarea de a alinia practicile fiscale la standardele internaționale și de a maximiza colectarea veniturilor, au pus...

Taxa pe lux: ANAF anunță noul formular pentru case și mașini scumpe

La data de 17 iulie 2024 a fost publicat Ordinul ANAF 3.738/2024 în Monitorul Oficial, respectiv modelul declarației pentru impozitul special pentru bunurile imobile și mobile cu o valoare ridicată ca urmare introducerii „taxei...