marți, iunie 25, 2024

Se menține rata dobânzii la 4%

Banca Centrală Europeană menține dobânzile la cote istorice, dar deschide posibilități către o reducere la următoarea ședință din iunie.

Banca Centrală Europeană menține ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din istorie, transmis în cadrul ședinței de joi. Această decizie este însoțită de un semnal puternic că instituția ia în considerare o reducere a acestora în viitorul apropiat, posibil în cadrul următoarei ședințe din luna iunie.

După întâlnirea consiliului său guvernator de la Frankfurt, Banca Centrală Europeană a confirmat că rata de referință pentru depozite va rămâne neschimbată la 4%, urmând să fie menținută constantă până când factorii responsabili de setarea dobânzilor vor avea siguranța că presiunile inflaționiste au atins un nivel stabil.

„Dacă Consiliul Guvernatorilor consideră că dinamica şi perspectiva inflaţiei este una bună, ar deveni oportună o relaxare a politicii monetare”, se arată în comunicatul emis de BCE.

Banca Centrală Europeană a introdus pentru prima dată posibilitatea unei reduceri a dobânzilor într-un comunicat oficial. Această decizie vine în urma unei perioade de majorare graduală a dobânzilor, până la atingerea unui nivel record de 4% în luna septembrie, de atunci ratele fiind stabil menținute.

BCE a indicat că ar fi oportună o reducere a ratelor dacă presiunile subiacente asupra prețurilor, previziunile actualizate și impactul ratelor anterioare îi sporesc încrederea că inflația se va apropia în mod sustenabil de obiectivul său de 2%. Acest semnal vine în contextul în care inflația din zona euro a coborât de la un vârf de 10,6% în 2022 la 2,4% în martie, apropiindu-se considerabil de ținta de inflație a băncii.

„Chiar dacă anunțul de politică monetară nu menționează în mod explicit luna iunie ca fiind momentul pentru o primă reducere a dobânzii, credem că ședința de astăzi ar trebui să marcheze ultima oprire înainte de reducere”, transmite Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la nivel mondial al băncii olandeze ING.

 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare