vineri, iunie 14, 2024

Se modifică Codul fiscal. Ce noutăți avem din 1 aprilie?

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, într-o ședință desfășurată pe 28 martie 2024, ce vizează modificarea Codului fiscal. Decizia Executivului marchează o serie de modificări legislative menite să aducă ajustări în sistemul fiscal și bugetar al țării.

Prin această Ordonanța de Urgență se urmărește modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a articolului LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Noul Cod Fiscal

Principalele modificări aduse de OUG

  • Se introduce un sistem de marcare cu timbre fiscale pentru produsele care conțin tutun și sunt destinate inhalării fără ardere. Acest sistem va fi similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat. Această schimbare vine ca răspuns la necesitatea respectării obligației de a introduce pe piață, începând cu 20 mai 2024, pachete unitare de produse din tutun;
  • se impune obligația ca produsele recepționate să fie depozitate exclusiv în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile, atunci când nu se optează pentru livrare directă. Se implementează o infracțiune pentru nerespectarea acestei obligații, cu scopul de a descuraja evaziunea fiscală și de a asigura respectarea prevederilor legale referitoare la plata anticipată a accizelor în cazul destinatarilor înregistrați;
  • se înlocuiește sintagma „document de rezervă” cu termenii mai preciși și mai specifici „raportul de primire de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile” sau „raport de export de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile în regim suspensiv de accize”, în funcție de circumstanțe;
  • se completează în mod corespunzător infracțiunea prevăzute la articolul 452 alineatul (1) litera c) din Codul fiscal. Aceasta se face având în vedere intervenția legislativă prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, care a modificat articolul 345 alineatul (3) din Codul fiscal. În sensul acestei modificări, se stipulează că, pe lângă produsele energetice prevăzute la articolul 355 alineatul (3) literele a) – e) din Codul fiscal, și în cazul alcoolului și anumitor băuturi alcoolice, se impune plata anticipată a accizelor.

Măsuri privind e-Factura

Actul normativ prevede și măsuri ce vizează sistemul național privind factura electronică RO e-Factura:

  • Modificarea prevederilor articolului LIX alineatele (7) și (8) din Legea nr. 296/2023 vizează clarificarea și precizarea faptei care este sancționată în cazul nerespectării termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
  • Se propune extinderea perioadei până la 31 mai 2024 în care nu se aplică sancțiuni pentru această faptă, în scopul asigurării condițiilor necesare persoanelor impozabile pentru adaptarea procedurilor și sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, fără a fi supuse sancțiunilor.

Textul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 272 din 29 martie 2024 când a intrat și în vigoare.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare