sâmbătă, iulie 27, 2024
25.5 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Noul Cod Silvic, dur criticat de WWF România, ONG de mediu: ”Se va putea tăia cât poate înghiți piața lemnului”

Guvernul a anunțat ieri, 21 martie, într-o conferință de presă că a adoptat proiectul de lege pentru noul Cod Silvic, proiect ce „va genera mai multe probleme pentru silvicultura din România decât soluțiile de suprafață pe care le invocă” după cum WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a avertizat în mod repetat în ultimele luni.

Organizația subliniază că noile prevederi propuse vor crea dificultăți semnificative pentru sectorul silvic. De asemenea, se remarcă faptul că toate sugestiile și propunerile tehnice avansate au fost ignorate de către Executiv, ceea ce ridică preocupări serioase în rândul membrilor organizației.

În același context, se constată că și soluțiile prezentate de către Consiliul Economic și Social (CES) au fost trecute cu vederea, conform declarațiilor WWF-România.

Considerăm că prevederile noului proiect contravin flagrant direcțiilor strategice de acțiune stabilite prin Strategia Națională pentru Păduri (SNP30), ceea ce înseamnă că firul roșu al reformelor necesare pentru sectorul forestier din Romania este practic deturnat. Toate argumentele si propunerile tehnice pe care le-am susținut au fost în esența lor ignorate. Același lucru s-a întâmplat și cu mai toate soluțiile exprimate de Consiliului Economic și Social (CES), care prin avizul transmis a scos în evidență elemente-cheie care ar fi trebuit introduse în noul proiect de lege” transmite ONG-ul pe pagina lor oficială.

WWF evidențiază câteva dintre consecințele grave pe care Noul Cod Silvic le-ar putea avea, subliniind importanța unei abordări atente și echilibrate în gestionarea resurselor forestiere:

  • Se legalizează o creștere necontrolată a exploatărilor de lemn. Este subminat practic principiul continuității recoltelor sustenabile de lemn. Se va putea tăia mai mult si mai ieftin, fără a se ține cont de impactul cumulat pe care exploatările le vor genera la nivel de peisaj forestier, cu riscuri majore legate de conservarea pădurilor și de dezvoltarea unei bioeconomii durabile.
  • Se va putea tăia atât cât poate „înghiți” piața lemnului. Visul industriei de prelucrare primară și soluția inedită a Guvernului pentru a rezolva problema recoltărilor ilegale.
  • Nu este instituită o reformă clară a sistemului de combatere a exploatărilor ilegale. Rămânem cu același sistem ineficient centrat pe marcarea arborilor, valorificarea lemnului pe picior și identificarea cioatelor nemarcate. Este un sistem care nu produce probe concludente în instanță, nu funcționează ca prevenție ci, dimpotrivă, generează conflicte de interese sistemice și sufocă orice efort privind eficiența administrativă.
  • Nu creează un cadru clar de promovare a valorificării superioare a lemnului și aplicarea principiilor utilizării în cascadă a lemnului. Nu sunt instituite cerințe clare care sa promoveze lanțurile de utilizare a lemnului cu cea mai mare valoare economică adăugată, astfel ca lemnul ca materie primă să poate fi utilizat în cel mai valoros mod, printr-o prelucrare superioară în produse cu durată lungă de viață.
  • Deficiențe semnificative în ceea ce privește integrarea conservării biodiversității în managementul forestier. Conceptele de conservare nu sunt definite corect iar modalitățile de conservare sunt incomplete și inconsistente.
  • Dă unda verde pentru împroprietăriri din fondul forestier proprietate publică, care a fost și înainte de 1945 în proprietatea statului. Urmează noi valuri de retrocedări controversate și o fărâmițare administrativă artificială a fondului forestier național.”

”Parlamentul României este de acum ultima șansă pentru ca soarta pădurilor României, experimentată la începutul anilor 2000, să nu se mai repete” transmit cei de la WWF România.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Autostrada A8: Raport de impact asupra mediului depus pentru tronsonul Târgu Neamț – Pașcani – Ungheni

Agenția de Protecția Mediului Iași a anunțat depunerea raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare aferent proiectului tronsonului Târgu Neamț – Pașcani – Ungheni, parte integrantă a autostrăzii A8, informează economedia.ro.  Acest...

UE finanțează BMW pentru dezvoltarea de mașini cu propulsie cu hidrogen

În cadrul unei runde de finanțare dedicată hidrogenului, Uniunea Europeană va aloca companiei BMW o sumă de 1,4 miliarde de euro. Dintre toate companiile auto, doar producătorul german a fost selectat pentru a beneficia...

Reguli noi prin care se reduce poluarea

Uniunea Europeană adoptă regulamentul euro 7 pentru vehiculele viitoare, înfruntând poluarea și avansând spre mobilitatea durabilă! Regulamentul Euro 7, adoptat de Consiliul European pe 12 aprilie 2024, reprezintă un pas către o mobilitate mai ecologică...