marți, iunie 25, 2024

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să premieze elevii din clasele primare cu performanțe

Avocatul Poporului îndeamnă Ministerul Educației să redeschidă ușile meritului pentru tinerii campioni ai învățământului primar. Într-o analiză trimisă către Minister, se subliniază necesitatea recunoașterii performanței timpurii, aducându-i pe micuții claselor pregătitoare și până în clasa a IV-a din nou pe lista beneficiarilor de burse pentru merite școlare, sportive și artistice, la 7 luni după ce le-au fost înlăturate.

Prin această decizie este semnalat faptul că excelența nu cunoaște limite de vârstă și că fiecare reușită trebuie să fie răsplătită, indiferent de ani sau grade școlare.

Actualele prevederi

Ministrul Educației, Ligia Deca, a modificat politicile referitoare la acordarea burselor pentru elevii din învățământul primar în anul școlar 2023-2024. Înainte de modificări, în anul școlar 2022-2023, elevii cu performanțe remarcabile în competițiile recunoscute de Minister puteau primi burse „de performanță”, în plus față de bursele sociale, conform criteriilor stabilite în Ordinul semnat de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, sub noua Lege a învățământului preuniversitar Deca-Iohannis și prin noua metodologie de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, această opțiune a fost eliminată. Astfel, elevii cu performanțe înalte în competițiile recunoscute de Minister nu mai pot beneficia de burse „de performanță”, fiind restricționați doar la bursele sociale.

Avocatul Poporului cere reintroducerea burselor la 7 luni după ce-au fost înlăturate

Într-un comunicat oficial emis de Avocatul Poporului, semnat de Renate Weber și adresat Ministrului Educației, Ligia Deca, instituția solicită reintroducerea sistemului de burse pentru excelență olimpică și merite academice destinate elevilor din învățământul primar care demonstrează performanță în concursurile organizate de Ministerul Educației.

Prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, ordin semnat de ministrul Ligia Deca, „elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit”, spune Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului argumentează că diferențierea în acordarea burselor pe criteriul ciclului de învățământ (primar sau gimnazial/liceal) nu este justificată, întrucât toți acești elevi fac parte din învățământul preuniversitar. Se subliniază importanța învățământului primar în sistemul educațional, afirmând că acesta trebuie să se bazeze pe excelență, echitate și nediscriminare, conform principiilor legii.

„Este evident că învăţământul primar, precum si cel gimnazial şi liceal sunt parte componentă a învăţământului preuniversitar, astfel încât nu se poate susţine că bursa de merit sau de excelență se cuvine numai unui anumit nivel din acest sistem (celui gimazial/liceal), atât timp cât la o competiție sunt admiși să participe şi cei din alt nivel (cel primar). Învăţământul primar constituie fundamentul oricărui sistem educativ şi el este elementul cel mai vizibil al acestui sistem. De aceea el trebuie să se caracterizeze prin excelență, echitate, nediscriminare, centrarea educatici pe beneficiarii primari ai acesteia, valori si principii consacrate de art. 2 si art. 3 din Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar”, susține instituția condusă de Renate Weber.

Recomandări pentru Ministerul Educației

Instituția trimite și un set de recomandări către ministrul Educației, privind posibilitățile de identificare a elevilor din primar cu rezultate deosebite:

  • Se pot lua în considerare evaluările generale ale elevului în diferite domenii, cum ar fi: participarea la lecții, progresul la limba maternă, matematică, etc.
  • De asemenea, profesorii pot oferi recomandări și evaluări despre performanța elevilor lor, inclusiv aspecte precum implicarea, angajamentul și dorința de a învăța.
  • altă abordare ar putea fi implicarea elevilor în activități extracurriculare, precum sportul, artele sau proiectele comunitare, aspecte care pot conduce la obținerea unui astfel de stimulent.
  • Nu în ultimul rând, organizarea de concursuri sau proiecte speciale în cadrul unității de învățământ poate oferi oportunități pentru elevi să-și demonstreze abilitățile și să primească recunoaștere prin acordarea de burse.

În urma analizei practicei instituționale și a feedback-ului primit de la cetățeni, s-a observat că actuala reglementare referitoare la acordarea burselor în învățământul preuniversitar poate duce la discriminare între elevi. De exemplu, elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând posibilitatea de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit, ceea ce poate submina stimularea performanței în diverse domenii încă din clasele primare.

Prin revizuirea criteriilor de acordare a burselor în învățământul primar și prin identificarea elevilor într-un mod echitabil și inclusiv, se poate contribui la susținerea și stimularea performanței educaționale.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare