luni, iunie 17, 2024

Care sunt salariații care vor câștiga mai mult din anul 2024?

O schimbate semnificativă pe scena economică din România! Numărul contractelor de muncă plătite la nivelul salariului minim a înregistrat o scădere notabilă în 2024, coborând cu aproximativ 17% în comparație cu anul precedent. Este de așteptat ca până la încheierea anului, să fie introdus salariul minim european în țară, o schimbare ce va aduce beneficii în special angajaților cu o vechime mai mare de 24 de luni la același loc de muncă.

În ultimii doi ani, Executivul a implementat o inițiativă menită să sprijine prosperitatea financiară a cetățenilor. Prin introducerea unei majorări opționale a salariului minim cu 200 de lei, neimpozabili, guvernul a facilitat direct un venit suplimentar în buzunarele românilor. Această măsură a permis companiilor să ofere angajaților cu salarii minime un plus în venituri, fără a suporta taxe pe acești bani adiționali.

Mai multe avantaje pentru angajații mai vechi pe piața muncii

Din prima zi a anului, lucrătorii cu o vechime de minim doi ani au beneficiat de sporiri salariale. O modificare recentă în Codul Muncii a impus angajatorilor să renunțe la practica plății salariului minim pentru angajații cu experiență. Cifrele oficiale publicate în ianuarie 2024 dezvăluie că numărul contractelor de muncă la salariul minim a înregistrat o scădere drastică, cu 17% mai mic față de anul precedent, un total de 1,55 milioane.

Doi din zece lucrători din România sunt remunerați la nivelul minim pe economie, stabilit la 3.300 de lei. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, se observă o tendință ascendentă a salariului mediu net, care a atins în luna decembrie un nou record: 5.000 lei.

Măsuri ambițioase pentru salarizare și convergență europeană

Începând cu 1 iulie, se anunță o majorare semnificativă a salariului minim cu 400 de lei, ajungând de la 3.300 lei la 3.700 lei, potrivit declarației premierului Marcel Ciolacu. Guvernul condus de acesta își propune introducerea salariului minim european în România începând cu 1 ianuarie 2025. Pentru a realiza acest obiectiv, salariul minim ar trebui să reprezinte 50% din salariul mediu în plată. Scopul acestei propuneri este de a asigura o creștere semnificativă a venitului minim, cu scopul de a atinge 49% din salariul mediu net.

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Se lucrează la o nouă metodă de calcul pentru ajustarea salariului minim concomitent cu introducerea salariului minim european.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare