marți, iunie 25, 2024

Cetățeni cu drept de vot mai mulți decât populația din România. Cum am ajuns aici?

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice printr-un comunicat de presă  publicat luni, 1 aprilie 2024, că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2024 este de 18.965.288.

AEP arată că se prezintă cu 24.454 mai mulți cetățeni față de ultima informare publică realizată de autoritate pe această temă, potrivit căreia, la sfârșitul lunii februarie a acestui an figurau 18.940.834 de alegători români în Registrul electoral.

Potrivit recensământului populației din 2021, România avea o populație totală, incluși fiind și minorii, de 19.053.815.

Comunicatul transmite că diferențele apar ca urmare a operațiunilor efectuate recent de către primari în Registrul electoral potrivit unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

Radieri ale Registrului electoral

Autoritatea Electorală Permanentă a ținut să menționeze că în perioada cuprinsă între 1 martie respectiv 31 martie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral radieri:

  • 507 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
  • 275 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Ca urmare a expirării perioadei de radiere, un număr de 89 de persoane au redobândit drepturile electorale.

Numărul de alegători care au împlinit vârsta de 18 ani în perioada 01.03.2024 – 31.03.2024 este de 19.017, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă

Datele importate de la Direcția Generală de Pașapoarte în data 18.03.2024 relevă că au intrat în evidențe 25.130 de alegători noi.

Se menționează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.020.261 au domiciliul sau reședința în țară, iar 945.027 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Pașaportul CRDS este un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului de a se deplasa în străinătate.

Ce este Registrul electoral?

Potrivit Legii nr. 208/2015, se prezintă ca fiind un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare