sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cetățeni cu drept de vot mai mulți decât populația din România. Cum am ajuns aici?

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice printr-un comunicat de presă  publicat luni, 1 aprilie 2024, că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2024 este de 18.965.288.

AEP arată că se prezintă cu 24.454 mai mulți cetățeni față de ultima informare publică realizată de autoritate pe această temă, potrivit căreia, la sfârșitul lunii februarie a acestui an figurau 18.940.834 de alegători români în Registrul electoral.

Potrivit recensământului populației din 2021, România avea o populație totală, incluși fiind și minorii, de 19.053.815.

Comunicatul transmite că diferențele apar ca urmare a operațiunilor efectuate recent de către primari în Registrul electoral potrivit unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

Radieri ale Registrului electoral

Autoritatea Electorală Permanentă a ținut să menționeze că în perioada cuprinsă între 1 martie respectiv 31 martie, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral radieri:

  • 507 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
  • 275 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Ca urmare a expirării perioadei de radiere, un număr de 89 de persoane au redobândit drepturile electorale.

Numărul de alegători care au împlinit vârsta de 18 ani în perioada 01.03.2024 – 31.03.2024 este de 19.017, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă

Datele importate de la Direcția Generală de Pașapoarte în data 18.03.2024 relevă că au intrat în evidențe 25.130 de alegători noi.

Se menționează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.020.261 au domiciliul sau reședința în țară, iar 945.027 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Pașaportul CRDS este un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului de a se deplasa în străinătate.

Ce este Registrul electoral?

Potrivit Legii nr. 208/2015, se prezintă ca fiind un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care stabilește un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din anul 2024. Acest act normativ completează...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie importantă privind procedura de acordare și redobândire a cetățeniei române. Prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, executivul a introdus modificări Legii cetățeniei române nr. 21/1991,...

Lupta împotriva stereotipurilor negative. Noi prevederi în Legea egalității de șanse

Un proiect de lege care vizează modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Inițiativa legislativă propune o serie de...