luni, iunie 17, 2024

Cum se pregătește România să țină sub control inteligența artificială?

România tinde spre o nouă eră digitală prin înființarea unui Comitet de coordonare pentru date, servicii digitale și inteligență artificială!

Guvernul a aprobat un memorandum în ședința de marți, stabilind constituirea unui Comitet specializat pentru coordonarea aplicării reglementărilor europene în diverse domenii digitale-cheie. Comitetul va acționa asupra reglementărilor referitoare la date, guvernanță și reutilizare a acestora, la serviciile digitale și la inteligența artificială, conform informațiilor transmise de News.ro.

Acest comitet va fi compus din reprezentanți ai unor instituții de referință, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementare în Comunicații, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, și altele.

Scopul urmărit

Prin crearea Comitetului de coordonare pentru date, servicii digitale şi inteligenţa artificială, se creează cadrul necesar cooperării la nivel naţional în vederea atingerii următoarelor obiective:

– implementarea şi aplicarea unitară a legislației din domeniile menţionate, delimitarea concretă şi corectă a atribuţiilor, în special în cazul atribuţiilor interdependente;

– armonizarea înţelegerii şi interpretării normelor europene, atât prezente, cât şi viitoare;

– coordonarea intervenţiilor pe piaţă, atunci când este cazul, în conformitate cu atribuţiile specifice;

– asigurarea convergenţei deciziilor adoptate de părţi cu privire la problemele identificate, atribuţiilor legale specifice;

– schimbul eficient de informaţii, consiliere şi recomandări în legătură cu chestiuni punctuale legate de punerea în aplicare sau de asigurarea respectării normelor europene;

– schimbul de expertiză, inclusiv sub forma de evenimente punctuale (ad hoc) organizate în scopul susţineril activităţilor grupului (de exemplu, întâlniri cu reprezentanţi ai industriei, furnizori de servicil, de echipamente etc).

Un drum către inovarea și coordonarea digitală

Membrii Comitetului vor colabora în mod special în domenii care se intersectează cu interesele și competențele comune, cum ar fi gestionarea și reutilizarea datelor, definirea aspectelor relevante pentru serviciile digitale și furnizarea de informații colectiv în cazul investigațiilor privind serviciile de platformă esențiale pe piață. Aceștia vor lucra împreună pentru a stabili standarde, principii și norme specifice în conformitate cu legislația europeană, inclusiv în contextul inteligenței artificiale.

Vor fi elaborate ghiduri și recomandări de bune practici și se vor adopta poziții comune cu privire la abordările de reglementare în domenii de interes. Activitatea comitetului se va axa pe promovarea și crearea unui mediu propice inovării și progresului în domeniul digital în România.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare