sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Cum se vor calcula pensiile de acum? Noi reguli care interesează și tinerii

Noua lege a pensiilor va aduce beneficii pentru tinerii cu studii superioare. Aceștia vor primi sume mai mari la pensie! Cei care au peste 36 de ani de experiență în câmpul muncii vor primi un punctaj suplimentar datorită „punctelor de stabilitate”.

Avantaje pentru tineri

Noua Lege va oferi un punctaj suplimentar pentru cei cu educație superioară, cum ar fi studii universitare sau masterat, adăugând 0,25 puncte de pensie pe an. Pentru situații precum șomajul sau detenția politică, vor fi luate în considerare puncte speciale.

Formula nouă de calcul al pensiilor se bazează pe totalul punctelor acumulate, care includ puncte contributive, puncte necontributive și puncte de stabilitate.

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Ministrul a venit și un exemplu de calcul:

  • 4 ani de Facultate
  • 6 luni de armată
  • 6 luni de șomaj
  • 15 ani de stagiu de cotizare, rezultă 1,25 punte necontributive

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume.

  • 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani
  • 75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani
  • 1 punct-an începând de la 36 de ani

Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Noutăți în pensia de invaliditate

Ministrul Muncii a  venit cu clarificări importante în privința pensiei de invaliditate. O schimbare majoră este că cei care primesc această pensie pot, în noul sistem, să continue să lucreze. Indiferent de starea de sănătate, ei pot să își desfășoare activitatea, fără a pierde drepturile. De exemplu, chiar și cei cu dizabilități pot să devină IT-iști sau să își găsească alte forme de ocupare, fără a fi afectați financiar.

„Poţi să intri în pensia de invaliditate şi dacă ai o singură zi de muncă, dar din nefericire ai avut in accident de muncă, ţi-ai pierdut capacitatea de muncă şi intri în pensia de invaliditate(…). O noutate pe care beneficiarii acestei pensii trebuie să o cunoacă este că după nou alege cei care au pensie de invaliditate pot să şi lucreze. De exemplu, dacă o persoană are afectată capacitatea de muncă şi este în scaun cu rotile aceasta poate să fie un IT-ist foarte bun şi îi dam posibilitatea săluctreze dacă acesta doreşte şi nu pierde pensia de invaliditate”, a mai explicat ministrul Muncii.

Sporurile nepermanente

Reforma în sectorul pensiilor aduce clarificări esențiale pentru pensionari, eliminând litigiile anterioare. Noua lege va lua în considerare toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții sociale, simplificându-se procesul. Pentru veniturile din 2001, nu va mai fi necesar niciun document suplimentar, deoarece acestea vor fi evaluate pe baza declarației 112 deja existente în sistem.

„Aici este o parte importantă a reformei, fiindcă până acum acestea nu erau luate în calcul. Din cauza acestui fapt au existat nenumărate litigii, iar soluțiile date de instanţă au fost diferite. Pensionarii erau puși pe drumuri, încercau să obțină pensii mai bune cerând să se ia în calcul veniturile brute, toate veniturile pentru care au fost reținute şi virate contribuții de asigurări sociale. Pe noua lege toate acestea vor fi luate în calcul. Pentru veniturile din 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document, fiindcă veniturile se valorifică în baza declarației 112 pe care o avem deja în sistem”, a mai spus ministrul.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care stabilește un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din anul 2024. Acest act normativ completează...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie importantă privind procedura de acordare și redobândire a cetățeniei române. Prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, executivul a introdus modificări Legii cetățeniei române nr. 21/1991,...

Lupta împotriva stereotipurilor negative. Noi prevederi în Legea egalității de șanse

Un proiect de lege care vizează modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Inițiativa legislativă propune o serie de...