sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Reducerea vârstei de pensionare. Se va adopta?

Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme! Liberalii au lansat un proiect de lege la Senat care propune o reducere a vârstei de pensionare pentru femei în funcție de numărul de copiii crescuți.

Mai mulți parlamentari de la PNL au inițiat un proiect de lege la Senat pentru a aduce modificări în articolul 51 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii. Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au avut și crescut. Astfel, femeile care îndeplinesc stagiul minim de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani ar beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare: cu un an pentru un copil, cu un an și șase luni pentru doi copii, cu doi ani pentru trei copii, cu doi ani și șase luni pentru patru copii, cu trei ani pentru cinci copii, iar cu trei ani și șase luni pentru șase copii sau mai mulți.

Pensionar

Proiectul de lege propune o reducere a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, având în vedere că acest stagiu este esențial pentru obținerea pensiei. Se subliniază că pentru mamele cu trei, patru sau mai mulți copii, realizarea completă a stagiului contributiv este dificilă. Se propune și  majorarea numărului de ani sau luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, cu șase luni, pentru a reflecta această dificultate.

„Propunem ca reducerea vârstei standar de pensionar cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiu minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, arată expunerea de motive a proiectului.

Proiectul a fost depus inițial la Senat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care stabilește un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din anul 2024. Acest act normativ completează...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie importantă privind procedura de acordare și redobândire a cetățeniei române. Prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, executivul a introdus modificări Legii cetățeniei române nr. 21/1991,...

Lupta împotriva stereotipurilor negative. Noi prevederi în Legea egalității de șanse

Un proiect de lege care vizează modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Inițiativa legislativă propune o serie de...