marți, iunie 25, 2024

Reducerea vârstei de pensionare. Se va adopta?

Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme! Liberalii au lansat un proiect de lege la Senat care propune o reducere a vârstei de pensionare pentru femei în funcție de numărul de copiii crescuți.

Mai mulți parlamentari de la PNL au inițiat un proiect de lege la Senat pentru a aduce modificări în articolul 51 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii. Femeile ar putea ieși la pensie mai devreme, în funcție de numărul de copii pe care i-au avut și crescut. Astfel, femeile care îndeplinesc stagiul minim de cotizare contributivă și au crescut copii până la vârsta de 16 ani ar beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare: cu un an pentru un copil, cu un an și șase luni pentru doi copii, cu doi ani pentru trei copii, cu doi ani și șase luni pentru patru copii, cu trei ani pentru cinci copii, iar cu trei ani și șase luni pentru șase copii sau mai mulți.

Pensionar

Proiectul de lege propune o reducere a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, având în vedere că acest stagiu este esențial pentru obținerea pensiei. Se subliniază că pentru mamele cu trei, patru sau mai mulți copii, realizarea completă a stagiului contributiv este dificilă. Se propune și  majorarea numărului de ani sau luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, cu șase luni, pentru a reflecta această dificultate.

„Propunem ca reducerea vârstei standar de pensionar cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiu minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic pentru mamele cu mulţi copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, arată expunerea de motive a proiectului.

Proiectul a fost depus inițial la Senat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare