vineri, iunie 14, 2024

Se vor schimba lucrurile în România dacă se va lua o astfel de măsură?

Negocieri globale pentru un viitor mai curat! ONG-urile de mediu se luptă pentru o reducere cu 75% a producției până în 2040.

Reprezentanții a 175 de țări se reunesc începând de marți în Canada, după cinci luni de la ultima lor întâlnire în Kenya, pentru a discuta unele modalități de avansare în direcția unui tratat global obligatoriu menit să abordeze problema deșeurilor plastice. Există încă divergențe între părți, conform rapoartelor AFP, distribuite de News.ro.

Obiectivul stabilit în 2022 este de a finaliza elaborarea acestui text până la sfârșitul anului 2024.

După reuniunea de la Ottawa, va mai avea loc o ultimă fază de negocieri în Coreea de Sud, la sfârșitul anului.

Țările au rămas divergente anul trecut, la Nairobi, din cauza unui dezacord referitor la amploarea tratatului și a frustrării ONG-urilor de mediu față de lipsa progreselor concrete. Cu toate acestea, există o primă versiune a unui viitor tratat.

Putem salva planeta de poluarea cu plastic?

Ministrul canadian al Mediului, Steven Guilbeault, subliniază că, deși există încă multă muncă de făcut, textul actual reprezintă o bază solidă. El speră să îndeplinească un rol de mediator în calitate de gazdă a negocierilor.

Guilbeault speră ca la sfârșitul negocierilor de la Ottawa, pe 29 aprilie, să se ajungă la un text care să cuprindă între 60 și 70% dintre elementele validate.

Părțile implicate sunt de acord cu necesitatea unui tratat, însă există discrepanțe fundamentale între ONG-urile care susțin o reducere cu 75% a producției de plastic până în 2040 și țările producătoare de petrol și lobby-iștii industriali care militează pentru promovarea reciclării.

Miza este extrem de mare, deoarece plasticul, derivat din petrol, este peste tot. Deșeurile de plastic se găsesc în toate mediile, de la adâncurile oceanelor până pe vârfurile munților. Microplasticele au fost detectate chiar și în sânge și laptele matern.

Expertul Neil Nathan de la Universitatea California din Santa Barbara consideră că tratatul propus reprezintă o oportunitate imensă pentru combaterea poluării cu plastic. ”Acest tratat reprezintă o oportunitate monumentală.”

El atrage atenția că este important ca acest acord să includă măsuri juridic constrângătoare pentru a evita un tratat care ar putea să nu fie suficient de eficient în abordarea problemelor actuale.

Poluarea e în creștere – producție triplă până în 2060

Datele evidențiază o creștere continuă a poluării cu plastic. Producția anuală s-a dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone.

În lipsa unor acțiuni concrete, se estimează că producția de plastic ar putea tripla până în 2060.

Doar 9% dintre plasticurile folosite sunt reciclabile, subliniind o problemă majoră în gestionarea deșeurilor de plastic.

Plasticul contribuie și la încălzirea globală, reprezentând 3,4% din emisiile mondiale în 2019, conform OCDE. Această cifră ar putea să se dubleze până în 2060, amplificând impactul asupra schimbărilor climatice.

Eirik Lindebjerg de la WWF International evidențiază importanța acțiunii imediate, subliniind că o majoritate covârșitoare a țărilor susține adoptarea unor reguli mondiale constrângătoare pentru a aborda această problemă. Este necesar ca liderii să transforme aceste cereri în acțiuni concrete.

Negocierile de la Ottawa vor determina dacă este posibil să se ajungă la un acord până la sfârșitul anului, conform organizației Ocean Conservancy.

Există unele îngrijorări

Fundația Tara Océans observă că textul actual este considerabil mai extins decât cel prezentat în Kenya, crescând de la 31 la 70 de pagini, iar multe prevederi importante ale tratatului rămân de definit.

Unele țări, precum Franța, susțin înființarea unor grupuri de lucru intersesiuni pentru a aborda diverse aspecte ale problemei, cum ar fi identificarea produselor plastice problematice și evitabile sau stabilirea unor criterii pentru concepția ecologică.

Mai multe organizații din America de Nord au cerut președintelui Joe Biden să se implice mai activ în această problemă.

Anja Brandon de la Ocean Conservancy subliniază importanța implicării Statelor Unite, prima putere mondială, în abordarea acestei probleme globale. ”Statele Unite sunt primul producător de deşeuri plastice din lume, atât pe cap de locuitor, cât şi ca volum sau ca greutate absolută.”

Statele Unite, alături de China, Arabia Saudită și alte țări membre OPEC, sunt printre cele reticente în ceea ce privește acceptarea unei reduceri a producției de plastic.

Producătorii de plastic sunt angajați în inovație, investiții și implementarea unor politici inteligente pentru a contribui la reducerea poluării cu plastic, conform lui Chris Jahn de la Consiliul Internațional al Asociațiilor Chimice.

Ei argumentează că impunerea unui plafon asupra producției de plastic ar avea „consecințe considerabile” asupra societății.

Alte țări cer măsuri ambițioase. De exemplu, 65 de membri ai „Coaliției Ambiției Înalte”, propusă de Rwanda și Norvegia, dintre care fac parte majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, solicită acțiuni decisive în lupta împotriva poluării cu plastic.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare