sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Reguli construcție casă: distanță vecini 3 metri?

Care sunt regulile de construcție între vecini?

În România, regulile de construcție între vecini sunt stabilite prin Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și Codul Civil. Articolele care sunt relevante în acest context sunt, în principal: art. 611, 612, 614, 615, 616, 617, 660 din Codul Civil. Acestea reglementează distanțele minime la care se pot ridica construcții față de cele deja existente, alte condiții de construcție și particularități ale acestora.

Așadar, în conformitate cu dispozițiile art. 612 Cod Civil: „Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.” 

Ca atare, pentru a fi respectată distanța minimă prevăzută de lege,  orice construcție se face întotdeauna la cel puțin 60 cm distanță față de linia de hotar. Însă, prin excepție, se poate deroga de la această regulă prin acordul comun al părților, concretizat printr-un înscris autentic.

O altă regulă de construire este prevăzută de dispozițiile art. 614 C.civ. Conform acestui articol: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.” 

Astfel, se poate monta o fereastră sau o deschidere în zidul comun ce desparte proprietățile doar cu acordul vecinului. Fereastra care se deschide poate fi, conform Codului civil, de vedere sau de lumină. Acestea sunt reglementate separat în cadrul articolelor 615 și 616 C.civ..

Raportat la prevederile art. 615 C.civ., în cazul ferestrei pentru vedere, este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul îngrădit sau neîngrădit aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

În contextul în care fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări sunt neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat, acestea  sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

Distanţa minimă prevăzută de lege, se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. 

Referitor la fereastra de lumină, în principiu, prezența unei astfel de ferestre  este un atribut al dreptului de proprietate care nu este de natură să îl prejudicieze pe proprietarul vecin și poate fi făcută la orice înălțime și distanță față de proprietatea vecinului atâta timp cât nu oferă vederea spre fondul învecinat.     

Acest lucru rezultă din cuprinsul art. 616 C.civ, potrivit căruia:Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.”

Art. 611 C.civ impune încă o condiție ce trebuie luată în considerare în momentul în care se ridică o nouă construcție, respectiv, atunci când se edifică o construcție, proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Referitor la  gardul, zidul sau șanțul aflate între două fonduri învecinate, legea prevede  că aceste modalități de îngrădire a proprietății sunt în coproprietatea proprietarilor vecini. Astfel, aceștia trebuie să contribuie în comun la cheltuielile de construire, reparare și înteținere a acestor despărțituri comune. Limitările ce privesc aceste despărțituri comune se referă la înălțimea gardului/zidului care nu poate depăși 2 metri. 

În cazul nerespectării dispozițiilor legale amintite mai sus, cel care a cauzat un prejudiciu poate fi la plata unor despăgubiri sau chiar să restabilească situația anterioară. Așadar, în relațiile de vecinătate părțile trebuie să respecte limitele  bunei vecinătăți prevăzute de lege.

Află Ce se poate construi fără autorizație de construcție?

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,181CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Drepturile elevilor

Statutul elevului reprezintă un document fundamental în sistemul educațional românesc, care stabilește un cadru comprehensiv de drepturi și obligații pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest statut recunoaște și consolidează rolul central al elevilor în...

Se poate construi pe teren intravilan pășune?

Construirea pe teren intravilan încadrat în categoria de folosință "pășune" este un subiect care necesită o analiză atentă a legislației în vigoare. În acest articol vom examina posibilitățile și restricțiile legate de construirea pe...

De la câți ani ai voie să stai în față?

Transportul copiilor în autoturism Referitor la  circulația pe drumurile publice, participanții la trafic trebuie să respecte anumite reguli și totodată, să aibă un comportament adecvat care să nu afecteze siguranța altor participanți la circulație. De...