sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare deschidere cont Trezorerie

În conformitate cu dispozițiile art. (1) lit. a) OUG 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, trezoreria statului este: „un sistem unitar şi integrat prin care statul asigură efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi privind fonduri publice, inclusiv cele privind datoria publică, şi a altor operaţiuni ale statului, în condiţii de siguranţă şi în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.”

Ca atare, trezoreria este instituția publică a cărei responsabilitate este de a administra și a gestiona fondurile publice ale statului. Astfel, trezoreria încasează toate veniturile și le distribuie mai departe, într-un mod eficient economiei. 

Conform Legii 350/2005, fondurile publice reprezintă: „sume alocate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetele fondurilor speciale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele locale, bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri extrabugetare, ajutoare financiare externe acordate României sau instituţiilor publice şi credite externe contractate ori garantate de către stat sau de autorităţi ale administraţiei publice locale, precum şi împrumuturi interne contractate de autorităţi ale administraţiei publice locale.”

Cu alte cuvinte, fondurile publice se regăsesc atât la nivel local, cât și la nivel regional sau național, având rolul de a contribui la evoluția economiei.

Cine poate deschide cont la Trezorerie?

Contul de Trezorerie este necesar pentru a obține banii câștigați după efectuarea unor raporturi comerciale cu o instituție a statului. 

În conformitate cu art. 6 din Ordonanța de Urgență 146/2002, au obligația de a-și deschide un cont la Trezorerie toate instituțiile publice, operatorii economici sau alte entități juridice. 

Tot această lege prevede datoria instituțiilor publice de a trimite sumele de bani, care reprezintă contravaloarea bunurilor achiziționate, serviciilor prestate sau lucrărilor executate în conturile operatorilor economici beneficiari, deschise la unitățile trezoreriei statului în a căror rază aceștia sunt înregistrați din punct de vedere fiscal.

Sumele de bani încasate pot fi utilizate pentru diverse plăți, cum ar fi:

  • Achitarea salariilor pentru persoanele care își desfășoară activitatea în instituție/ organizație;
  • Plata taxelor, impozitelor și a altor obligații care merg la bugetul de stat; 
  • Plata facturilor, etc.

De asemenea, conturile de Trezorerie pot fi deschise și de persoanele fizice, dacă persoana în fapt dorește să investească în titlurile de Tezaur. 

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor, prin care statul se împrumută de la diverse persoane, cu scopul de a micșora deficitul bugetar și datoriile publice. Acest proces este util, deoarece dobânzile de care beneficiază investitorii sunt scutite în totalitate de plata impozitului. 

Acte necesare deschidere cont Trezorerie

Actele necesare pentru a deschide un cont la Trezorerie, pentru persoanele juridice sau alte instituții sunt următoarele:

  • Cererea tip pentru deschiderea contului;
  • Copie după Codul Unic de Înregistrare al firmei;
  • Copie după actul constitutiv;
  • Copie după actul de înregistrare;
  • Copie după certificatul constatator;
  • Copie după documentul care autorizează înființarea firmei
  • Copie după cartea de identitate a administratorului;
  • Specimen de semnătură.

Important de menționat în acest caz este faptul că persoanele juridice nu pot să își deschidă un cont de Trezorerie online, acestea trebuie să depună documentele solicitate la Trezoreria locală a statului, în a cărei rază teritorială acestea sunt înregistrate fiscal.

În cazul persoanelor fizice care doresc să investească în titlurile de Trezorerie, acestea pot să deschidă contul online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Pentru a deschide un cont la Trezorerie, persoanele fizice au nevoie doar de cererea tip, care după completare poate fi încărcată online.

După depunerea documentului, dacă acesta este validat, solicitantul va primi un cont IBAN, pe care îl va putea utiliza pentru investițiile în titlurile de stat, în perioada de subscriere.

Așadar, chiar dacă deschiderea unui cont de Trezorerie este obligatoriu în cazul persoanelor juridice sau pentru companiile care au parteneriate cu instituțiile publice, persoanele fizice pot să solicite deschiderea unui cont, facultativ, oricând doresc.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

TVA Anglia

Value Added Tax (TVA) este, în Regatul Unit, un impozit aplicat majorității bunurilor și serviciilor. Entitățile înregistrate au obligații de încorporare a taxei în prețuri, evidență, declarare și plată.  TVA-ul de plată reprezintă diferența între...

TVA apă minerală 2024

În vigoare de la 1 ianuarie 2024, Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, modifică Codul fiscal, aducând majorări ale cotelor de TVA pentru o serie...

SRL făra casa de marcat

Cine este obligat să aibă casă de marcat? Legislația în vigoare impune operatorilor economici care încasează bani, în numerar sau prin alte mijloace de plată, pentru bunuri și servicii oferite populației, să utilizeze case de...