sâmbătă, iunie 22, 2024

Acte necesare deschidere cont Trezorerie

În conformitate cu dispozițiile art. (1) lit. a) OUG 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, trezoreria statului este: „un sistem unitar şi integrat prin care statul asigură efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi privind fonduri publice, inclusiv cele privind datoria publică, şi a altor operaţiuni ale statului, în condiţii de siguranţă şi în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.”

Ca atare, trezoreria este instituția publică a cărei responsabilitate este de a administra și a gestiona fondurile publice ale statului. Astfel, trezoreria încasează toate veniturile și le distribuie mai departe, într-un mod eficient economiei. 

Conform Legii 350/2005, fondurile publice reprezintă: „sume alocate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetele fondurilor speciale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele locale, bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri extrabugetare, ajutoare financiare externe acordate României sau instituţiilor publice şi credite externe contractate ori garantate de către stat sau de autorităţi ale administraţiei publice locale, precum şi împrumuturi interne contractate de autorităţi ale administraţiei publice locale.”

Cu alte cuvinte, fondurile publice se regăsesc atât la nivel local, cât și la nivel regional sau național, având rolul de a contribui la evoluția economiei.

Cine poate deschide cont la Trezorerie?

Contul de Trezorerie este necesar pentru a obține banii câștigați după efectuarea unor raporturi comerciale cu o instituție a statului. 

În conformitate cu art. 6 din Ordonanța de Urgență 146/2002, au obligația de a-și deschide un cont la Trezorerie toate instituțiile publice, operatorii economici sau alte entități juridice. 

Tot această lege prevede datoria instituțiilor publice de a trimite sumele de bani, care reprezintă contravaloarea bunurilor achiziționate, serviciilor prestate sau lucrărilor executate în conturile operatorilor economici beneficiari, deschise la unitățile trezoreriei statului în a căror rază aceștia sunt înregistrați din punct de vedere fiscal.

Sumele de bani încasate pot fi utilizate pentru diverse plăți, cum ar fi:

 • Achitarea salariilor pentru persoanele care își desfășoară activitatea în instituție/ organizație;
 • Plata taxelor, impozitelor și a altor obligații care merg la bugetul de stat; 
 • Plata facturilor, etc.

De asemenea, conturile de Trezorerie pot fi deschise și de persoanele fizice, dacă persoana în fapt dorește să investească în titlurile de Tezaur. 

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor, prin care statul se împrumută de la diverse persoane, cu scopul de a micșora deficitul bugetar și datoriile publice. Acest proces este util, deoarece dobânzile de care beneficiază investitorii sunt scutite în totalitate de plata impozitului. 

Acte necesare deschidere cont Trezorerie

Actele necesare pentru a deschide un cont la Trezorerie, pentru persoanele juridice sau alte instituții sunt următoarele:

 • Cererea tip pentru deschiderea contului;
 • Copie după Codul Unic de Înregistrare al firmei;
 • Copie după actul constitutiv;
 • Copie după actul de înregistrare;
 • Copie după certificatul constatator;
 • Copie după documentul care autorizează înființarea firmei
 • Copie după cartea de identitate a administratorului;
 • Specimen de semnătură.

Important de menționat în acest caz este faptul că persoanele juridice nu pot să își deschidă un cont de Trezorerie online, acestea trebuie să depună documentele solicitate la Trezoreria locală a statului, în a cărei rază teritorială acestea sunt înregistrate fiscal.

În cazul persoanelor fizice care doresc să investească în titlurile de Trezorerie, acestea pot să deschidă contul online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Pentru a deschide un cont la Trezorerie, persoanele fizice au nevoie doar de cererea tip, care după completare poate fi încărcată online.

După depunerea documentului, dacă acesta este validat, solicitantul va primi un cont IBAN, pe care îl va putea utiliza pentru investițiile în titlurile de stat, în perioada de subscriere.

Așadar, chiar dacă deschiderea unui cont de Trezorerie este obligatoriu în cazul persoanelor juridice sau pentru companiile care au parteneriate cu instituțiile publice, persoanele fizice pot să solicite deschiderea unui cont, facultativ, oricând doresc.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare