duminică, mai 19, 2024

Ce înseamnă B2B?

B2B – Ce înseamnă?

Acronim pentru „business to business” („de la o afacere la alta”), conceptul B2B presupune vânzarea unor bunuri/servicii desfășurată exclusiv între persoane juridice. Astfel, business to business (B2B) nu presupune vânzarea produselor/serviciilor unor persoane fizice, ci doar companiilor. 

Într-un context B2B, companiile comercializează produse, servicii sau soluții orientate spre alte companii, cu scopul de a asigura susținerea operațiunilor sau furnizarea de resurse pentru revânzare. Astfel, companiile de tip B2B sunt întreprinderi de sprijin care oferă bunurile sau serviciile de care au nevoie alte companii pentru a se dezvolta. 

În prezent, piața B2B se desfășoară în special, în mediul on-line, acest proces fiind cunoscut sub denumirea de „e-commerce”. Atunci când această activitate se desfășoară online, discutăm despre o platforma B2B. Acest mod de vânzare a îmbunătățit tranzacționarea produselor și a serviciilor pe piața B2B, deoarece producătorii pot să vândă direct către alte companii care folosesc aceeași platformă de B2B.

Pe această piață, producătorii oferă partenerilor lor de afaceri diverse oferte de prețuri, stocuri și alte bunuri și servicii. Această platformă de B2B este de fapt, un mod prin care importatorii, producătorii sau distribuitorii comunică cu alți clienți (persoane juridice). 

Printre cele mai cunoscute avantaje ale utilizării conceptului de B2B, se regăsesc:

  • Vânzările mari – tranzacțiile de acest tip presupun volume mari de produse, care implicit, pot genera venituri mai mari;
  • Stabilitate pe termen lung – relațiile pe termen lung între companii generează clienți loiali față de marca vândută; 
  • Ofertele personalizate – în ceea ce privește piețele B2B, entitățile implicate pot să vândă bunurile sau serviciile partenerilor lor, oferindu-le totodată și oferte personalizate; aceste oferte presupun, de cele mai multe ori, reduceri de prețuri, astfel încât ambele părți implicate să fie mulțumite de acordul încheiat; 

Ce înseamnă contractele B2B?

Contractele „business to business” sunt acorduri care se realizează între două sau mai multe companii, pe baza cărora se realizează tranzacțiile dintre acestea. Deoarece B2B presupune o colaborare între persoane juridice, nu o metodă de concurență, contractele B2B sunt, de fapt, parteneriate care au la bază relații de afaceri de lungă durată. 

Ce este o tranzacție B2B?

După cum am menționat, tranzacțiile B2B au loc între două persoane juridice, mai exact, o persoană juridică va achiziționa diverse materii prime de la o altă persoană juridică, pentru a le utiliza mai departe în procesul de producție. Tranzacțiile B2B sunt ca regulă complexe, fiind mai mari în volum și implică, totodată prețuri negociate. Este important de menționat că, trebuie făcută o distincție între tranzacțiile B2B și B2C. 

Dacă B2B înseamnă toate tranzacțiile care se desfășoară între afaceri, B2C, tradus ca „business to consumer”, se referă la tranzacțiile care se desfășoară de la afacere la client, adică, în acest caz, companiile vând direct clienților lor, persoane fizice. 

Câteva diferențe majore între tranzacțiile B2B și B2C sunt date de:

  • Dimensiunea pieței – piața B2B este mult mai mare decât cea de B2C, puterea de cumpărare fiind mult mai mare la piața B2B, iar pe această piață vânzările sunt constante; 
  • Politica tarifară – aceasta se referă la deciziile care vizează prețurile pentru produsele și serviciile furnizate; piața B2B este mult mai complexă când vine vorba de prețuri, deoarece entitățile care operează în acest sector pot modifica foarte ușor prețurile, prin adaosuri sau reduceri; în schimb, deși se pot realiza adaosuri sau reduceri și pe piața B2C, acestea se pot face în funcție de stoc;
  • Procesul decizional – în acest caz, B2B presupune contracte complexe față de B2C, unde deciziile se fac mai rapid. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare