vineri, iunie 14, 2024

Certificat de rezidență fiscală – ce este?

Ce este un certificat de rezidență fiscală?

Rezidenţa fiscală reprezintă statutul unei persoane în funcţie de care se stabileşte statul care are dreptul de impozitare a veniturilor din orice sursă, obţinute de acea persoană.

Rezidența fiscală prevede țara și locul în care o persoană s-a stabilit, perioada de timp depășind câteva luni, mai exact, trebuie să depășească 6 luni (183 zile). Importanța acesteia este dată de modul în care se va face impozitarea. 

De exemplu, dacă un cetățean se stabilește într-o altă țară, este obligat prin lege să raporteze toate veniturile pe care le realizează în țara respectivă. Așadar, pentru a evita achitarea a două impozite în țări diferite, este recomandată obținerea certificatului de rezidență fiscală.  

Dubla impozitare reprezintă situația în care plătitorul trebuie să plătească de două ori impozitul, în țări diferite, însă pentru același venit. După cum am menționat în exemplul anterior, se va impozita venitul, atât din țara în care s-a obținut, cât și în țara de rezidență fiscală. 

Un certificat rezidență fiscală este un document eliberat de administrațiile fiscale ale țării unde persoana fizică/juridică s-a stabilit, creat cu scopul de a prezenta informații privind statutul fiscal al plătitorului. Datorită certificatului, se poate demonstra cu ușurință locul de rezidență fiscală în scopul evitării dublei impozitări. 

Obținere certificat de rezidență fiscală

Pentru a obține certificatul de rezidență fiscală, persoana fizică sau  juridică solicitantă trebuie să îndeplinească anumite criterii stabilite de autoritățile fiscale din țara în care se dorește stabilirea rezidenței fiscale. De exemplu, criteriile pot să presupună timpul de ședere în țara respectivă și scopul șederii.

Atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice care au rezidența în România, cererile pentru emiterea certificatelor de rezidență fiscală se depun de către solicitanți în format electronic. 

Astfel, pentru persoanele fizice, actele necesare eliberării certificatului de rezidență fiscală sunt:

  • Cererea tip;
  • Copia după cartea de identitate (în cazul persoanelor fizice care au domiciliul în România).

Astfel, certificatul de rezidență fiscală se eliberează de Ministerul Finanțelor Publice, la solicitarea persoanei interesate care se face prin completarea unei cereri tip, respectiv a formularului pentru persoanele fizice Z03, disponibil pe site-ul www.anaf.ro

Cererea și documentele aferente, se pot depune la sediul unității fiscale sau în format electronic.

Raportat la durata de soluționare a unei astfel de cereri, în principiu, certificatul de rezidență fiscală se eliberează de către autoritatea competentă în termen de 3 zile de la data depunerii în acest sens.

Actele necesare pentru eliberarea certificatelor de rezidență în cazul persoanelor juridice sunt următoarele:

  1. Cererea tip – formularul care trebuie completat de persoanele juridice este Z01.
  2. Copia după Certificatul de înregistrare – care se obține de la Registrul Comerțului.

Astfel, pentru a evita dubla impozitare, certificatul de rezidență este esențial pentru persoanele care doresc să beneficieze de tratamentele fiscale preferențiale, prevăzute de acordurile fiscale dintre țări. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare