sâmbătă, iulie 27, 2024
20.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Certificat de rezidență fiscală – ce este?

Ce este un certificat de rezidență fiscală?

Rezidenţa fiscală reprezintă statutul unei persoane în funcţie de care se stabileşte statul care are dreptul de impozitare a veniturilor din orice sursă, obţinute de acea persoană.

Rezidența fiscală prevede țara și locul în care o persoană s-a stabilit, perioada de timp depășind câteva luni, mai exact, trebuie să depășească 6 luni (183 zile). Importanța acesteia este dată de modul în care se va face impozitarea. 

De exemplu, dacă un cetățean se stabilește într-o altă țară, este obligat prin lege să raporteze toate veniturile pe care le realizează în țara respectivă. Așadar, pentru a evita achitarea a două impozite în țări diferite, este recomandată obținerea certificatului de rezidență fiscală.  

Dubla impozitare reprezintă situația în care plătitorul trebuie să plătească de două ori impozitul, în țări diferite, însă pentru același venit. După cum am menționat în exemplul anterior, se va impozita venitul, atât din țara în care s-a obținut, cât și în țara de rezidență fiscală. 

Un certificat rezidență fiscală este un document eliberat de administrațiile fiscale ale țării unde persoana fizică/juridică s-a stabilit, creat cu scopul de a prezenta informații privind statutul fiscal al plătitorului. Datorită certificatului, se poate demonstra cu ușurință locul de rezidență fiscală în scopul evitării dublei impozitări. 

Obținere certificat de rezidență fiscală

Pentru a obține certificatul de rezidență fiscală, persoana fizică sau  juridică solicitantă trebuie să îndeplinească anumite criterii stabilite de autoritățile fiscale din țara în care se dorește stabilirea rezidenței fiscale. De exemplu, criteriile pot să presupună timpul de ședere în țara respectivă și scopul șederii.

Atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice care au rezidența în România, cererile pentru emiterea certificatelor de rezidență fiscală se depun de către solicitanți în format electronic. 

Astfel, pentru persoanele fizice, actele necesare eliberării certificatului de rezidență fiscală sunt:

  • Cererea tip;
  • Copia după cartea de identitate (în cazul persoanelor fizice care au domiciliul în România).

Astfel, certificatul de rezidență fiscală se eliberează de Ministerul Finanțelor Publice, la solicitarea persoanei interesate care se face prin completarea unei cereri tip, respectiv a formularului pentru persoanele fizice Z03, disponibil pe site-ul www.anaf.ro

Cererea și documentele aferente, se pot depune la sediul unității fiscale sau în format electronic.

Raportat la durata de soluționare a unei astfel de cereri, în principiu, certificatul de rezidență fiscală se eliberează de către autoritatea competentă în termen de 3 zile de la data depunerii în acest sens.

Actele necesare pentru eliberarea certificatelor de rezidență în cazul persoanelor juridice sunt următoarele:

  1. Cererea tip – formularul care trebuie completat de persoanele juridice este Z01.
  2. Copia după Certificatul de înregistrare – care se obține de la Registrul Comerțului.

Astfel, pentru a evita dubla impozitare, certificatul de rezidență este esențial pentru persoanele care doresc să beneficieze de tratamentele fiscale preferențiale, prevăzute de acordurile fiscale dintre țări. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,198CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

TVA Anglia

Value Added Tax (TVA) este, în Regatul Unit, un impozit aplicat majorității bunurilor și serviciilor. Entitățile înregistrate au obligații de încorporare a taxei în prețuri, evidență, declarare și plată.  TVA-ul de plată reprezintă diferența între...

TVA apă minerală 2024

În vigoare de la 1 ianuarie 2024, Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, modifică Codul fiscal, aducând majorări ale cotelor de TVA pentru o serie...

SRL făra casa de marcat

Cine este obligat să aibă casă de marcat? Legislația în vigoare impune operatorilor economici care încasează bani, în numerar sau prin alte mijloace de plată, pentru bunuri și servicii oferite populației, să utilizeze case de...