duminică, mai 19, 2024

Fonduri mutuale – ce sunt?

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile mutuale sunt fonduri de investiții deschise cu scopul de utiliza resursele financiare ale mai multor investitori pentru a cumpăra obligațiuni, acțiuni, titluri de stat pe termen scurt sau alte tipuri de active. 

Fondurile mutuale sunt administrate și intermediate de societăți de administrare a investițiilor, cunoscute după abrevierea SAI, acestea fiind autorizate în condițiile prevăzute de lege de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Activitatea societăților de administrare a investițiilor constă în luarea deciziilor ulterior unui proces de studiu al pieței. Astfel, toate aceste fonduri sunt administrate de un organism specializat care deține cunoștințele necesare în vederea efectuării unor investiții cu grad de risc scăzut și cu potențial de maximizare a dividendelor cuvenite investitorilor. 

Ca atare, un fond mutual constă în deținerea unui portofoliu de investiții susținut financiar de un aport colectiv al mai multor investitori. Ori de câte ori, o persoană dorește să cumpere acțiuni într-un astfel de fond de mutual, devine proprietar asupra unei fracțiuni proporționale din fondul respectiv. 

Avantajele investițiilor în fondurile mutuale sunt date de faptul că:

  • Fondurile îi pun la dispoziție investitorului mai multe tipuri de instrumente financiare (se referă la toate activele care pot fi supuse tranzacționării);
  • Sumele de bani câștigate prin fondurile mutuale pot fi retrase oricând;
  • Indiferent de sumele investite în fondurile mutuale, investitorii au atât drepturi, cât și obligații;
  • Tranzacția fondurilor mutuale se face foarte ușor, având o lichiditate mare (lichiditatea presupune capacitatea unui bun de a fi transformat în bani într-un timp scurt);
  • Fondurile sunt administrate de profesioniști în domeniul finanțelor care se ocupă de administrarea eficientă a acestora.

Randament fonduri mutuale

Pe scurt, prin randament, se înțelege suma rezultată în urma unei investiții realizate. De cele mai multe ori, randamentul generat de fondurile mutuale de investiții poate să difere de la caz la caz, în funcție de taxele anuale datorate, de rata cheltuielilor, dar și de comisioanele percepute. 

În funcție de modul în care se realizează investiția, există:

  1. Fonduri mutuale de acțiuni

Aceste fonduri de investiții prezintă cel mai mare risc, dar presupune și cel mai mare randament. Având în vedere că prețurile fluctuează pe piața bursieră, randamentul poate fi foarte ușor influențat. 

2. Fonduri mutuale monetare 

Fondurile monetare sunt destinate, în special, persoanelor care doresc să nu fie supuse unor riscuri mult prea mari când vine vorba de banii investiți. Acestea au cele mai mici randamente, fiindcă nu implică riscuri mari. 

De cele mai multe ori, aceste fonduri monetare sunt emise de guvernele naționale sau de anumite corporații financiare. Astfel, în acest caz randamentul depinde, în mare parte, de ratele dobânzilor aplicate în țara respectivă. 

3. Fonduri echilibrate

Fondurile echilibrate presupun investiția în acțiuni, obligațiuni și titluri de valoare. Fondurile echilibrate sunt denumite și fonduri de alocare a activelor sau fonduri hibride deoarece  presupun investiții într-un grup de alte fonduri mutuale.

Fonduri mutuale cu orizont fix

Fondurile mutuale cu orizont fix sunt fonduri de investiții cu orizont de timp prestabilit și o alocare dinamică a activelor, având ca scop principal obținerea unor randamente cât mai bune pe termen lung.

Astfel, în primii ani de investiție va exista un risc/randament mai ridicat, oferind investitorilor posibilitatea de a avea expunere crescută către acţiuni. Pe măsură ce durata de timp până la data stabilită scade, fondul mutual va fi redirecționat spre investițiile care au un risc mai scăzut sau randament mai mic, pentru a crește predictibilitatea și pentru reduce, astfel, semnificativ riscurile investițiilor. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare