sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Fonduri mutuale – ce sunt?

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile mutuale sunt fonduri de investiții deschise cu scopul de utiliza resursele financiare ale mai multor investitori pentru a cumpăra obligațiuni, acțiuni, titluri de stat pe termen scurt sau alte tipuri de active. 

Fondurile mutuale sunt administrate și intermediate de societăți de administrare a investițiilor, cunoscute după abrevierea SAI, acestea fiind autorizate în condițiile prevăzute de lege de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Activitatea societăților de administrare a investițiilor constă în luarea deciziilor ulterior unui proces de studiu al pieței. Astfel, toate aceste fonduri sunt administrate de un organism specializat care deține cunoștințele necesare în vederea efectuării unor investiții cu grad de risc scăzut și cu potențial de maximizare a dividendelor cuvenite investitorilor. 

Ca atare, un fond mutual constă în deținerea unui portofoliu de investiții susținut financiar de un aport colectiv al mai multor investitori. Ori de câte ori, o persoană dorește să cumpere acțiuni într-un astfel de fond de mutual, devine proprietar asupra unei fracțiuni proporționale din fondul respectiv. 

Avantajele investițiilor în fondurile mutuale sunt date de faptul că:

  • Fondurile îi pun la dispoziție investitorului mai multe tipuri de instrumente financiare (se referă la toate activele care pot fi supuse tranzacționării);
  • Sumele de bani câștigate prin fondurile mutuale pot fi retrase oricând;
  • Indiferent de sumele investite în fondurile mutuale, investitorii au atât drepturi, cât și obligații;
  • Tranzacția fondurilor mutuale se face foarte ușor, având o lichiditate mare (lichiditatea presupune capacitatea unui bun de a fi transformat în bani într-un timp scurt);
  • Fondurile sunt administrate de profesioniști în domeniul finanțelor care se ocupă de administrarea eficientă a acestora.

Randament fonduri mutuale

Pe scurt, prin randament, se înțelege suma rezultată în urma unei investiții realizate. De cele mai multe ori, randamentul generat de fondurile mutuale de investiții poate să difere de la caz la caz, în funcție de taxele anuale datorate, de rata cheltuielilor, dar și de comisioanele percepute. 

În funcție de modul în care se realizează investiția, există:

  1. Fonduri mutuale de acțiuni

Aceste fonduri de investiții prezintă cel mai mare risc, dar presupune și cel mai mare randament. Având în vedere că prețurile fluctuează pe piața bursieră, randamentul poate fi foarte ușor influențat. 

2. Fonduri mutuale monetare 

Fondurile monetare sunt destinate, în special, persoanelor care doresc să nu fie supuse unor riscuri mult prea mari când vine vorba de banii investiți. Acestea au cele mai mici randamente, fiindcă nu implică riscuri mari. 

De cele mai multe ori, aceste fonduri monetare sunt emise de guvernele naționale sau de anumite corporații financiare. Astfel, în acest caz randamentul depinde, în mare parte, de ratele dobânzilor aplicate în țara respectivă. 

3. Fonduri echilibrate

Fondurile echilibrate presupun investiția în acțiuni, obligațiuni și titluri de valoare. Fondurile echilibrate sunt denumite și fonduri de alocare a activelor sau fonduri hibride deoarece  presupun investiții într-un grup de alte fonduri mutuale.

Fonduri mutuale cu orizont fix

Fondurile mutuale cu orizont fix sunt fonduri de investiții cu orizont de timp prestabilit și o alocare dinamică a activelor, având ca scop principal obținerea unor randamente cât mai bune pe termen lung.

Astfel, în primii ani de investiție va exista un risc/randament mai ridicat, oferind investitorilor posibilitatea de a avea expunere crescută către acţiuni. Pe măsură ce durata de timp până la data stabilită scade, fondul mutual va fi redirecționat spre investițiile care au un risc mai scăzut sau randament mai mic, pentru a crește predictibilitatea și pentru reduce, astfel, semnificativ riscurile investițiilor. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

SRL făra casa de marcat

Cine este obligat să aibă casă de marcat? Legislația în vigoare impune operatorilor economici care încasează bani, în numerar sau prin alte mijloace de plată, pentru bunuri și servicii oferite populației, să utilizeze case de...

SRL fără activitate

O societate cu răspundere limitată (SRL) poate traversa diferite etape de inactivitate, fiecare cu particularitățile sale juridice și fiscale. Pot fi identificate trei scenarii distincte, fiecare necesitând o abordare specifică. În primul rând, o SRL...

Concurență neloială

În general, prin concurență se înțelege o confruntare între tendințe adverse, care converg spre același scop. Prin concurență, în sens juridic, înțelegem confruntarea dintre agenții economici cu activități similare sau asemănătoare, exercitate în domeniile...