marți, iunie 25, 2024

PFI vs PFA

Ce înseamnă PFA?

PFA este prescurtarea de la persoană fizică autorizată și reprezintă, la fel ca PFI (persoană fizică independentă), o formă de organizare a activității specifică profesiilor liberale. Spre deosebire de PFI, aceasta presupune o procedură de înființare puțin mai complicată, dar și alte aspecte ce țin de organizarea propriu-zisă a activității desfășurate sub această formă de organizare legală. 

Raportat la modul de înființare, înregistrarea unei persoane fizice autorizate se face la Registrul Comerțului. În acest sens, înainte de depunerea dosarului, trebuie completate mai multe formulare cerute și furnizate de Registrul Comerțului și, de asemenea, trebuie rezervată denumirea viitoarei persoane fizice autorizate. Denumirea persoanei fizice autorizate este formată din numele și prenumele persoanei și forma de exercitare a activității economice, și anume persoană fizică autorizată. Acest lucru se poate face fizic sau online, la ghișeul, respectiv pe site-ul ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului). 

Toate actele pe care trebuie să le cuprindă dosarul de înființare se regăsesc pe site-ul oficial al ONRC. Tot acolo se găsesc și formularele tipizate ce trebuie completate. 

Regimul juridic al PFA este stabilit prin OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Conform acestei reglementări, persoanele fizice autorizate trebuie să își stabilească obiectul de activitate care nu poate cuprinde mai mult de 5 clase din codul CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională). Codurile CAEN reprezintă fiecare câte un anumit tip de activitate comercială. Orice întreprindere sau firmă care desfășoară activități comerciale trebuie să aibă o încadrare a obiectului de activitate într-unul sau mai multe dintre aceste coduri. Totodată, persoanele fizice autorizate pot avea cel mult 3 salariați și pot colabora cu alte entități (altele decât salariații) fie ele persoane fizice, juridice, alte PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale.  

În situația în care persoana fizică autorizată are datorii față de alte persoane, raportat la prevederile OUG 44/2008 și ale Codului civil, creditorii săi vor putea urmări masa patrimonială de afectațiune a acesteia. Numai în măsura în care bunurile din această masă nu ar fi suficiente pentru a satisface creanța creditorilor, aceștia pot urmări masa bunurilor proprii, adică bunurile care nu sunt folosite în scopul exercitării activității profesionale (spre exemplu, locuința, mașina personală sau sumele de bani obținute din alte surse).

Ce înseamnă PFI?

PFI este prescurtarea de la persoană fizică independentă care reprezintă o formă de organizare a activităților cu caracter economic. Această formă este specifică profesiilor liberale, adică acelor profesii care presupun o anumită pregătire profesională și care, prin natura lor, se desfășoară în mod independent și personal. Astfel de profesii sunt cea de avocat, arhitect, psiholog, contabil și altele care se exercită în baza unor legi speciale. 

Această formă de organizare presupune o procedură de înființare simplă în comparație cu celelalte forme de organizare (PFA, SRL, SA etc.). Procedura constă în înregistrarea persoanei fizice la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) în baza dosarului care va cuprinde următoarele documente: 

  • Declarația de înregistrare fiscală – Formularul 070 care se poate ridica de la ghișeul ANAF sau se poate descărca online de pe site-ul ANAF;
  • Copie după cartea de identitate;
  • Documentele care atestă pregătirea profesională necesară desfășurării activității vizate (cum ar fi diploma emisă de instituția acreditată de învățământ superior și altele în funcție de profesia aleasă);
  • Actele de proprietate sau, după caz, de închiriere ale imobilului în care va fi declarat sediul social;
  • Alte documente pe care le solicită ANAF în funcție de situația concretă.

Dosarul poate fi depus fizic, personal ori prin mandatar, sau online. În decursul a câteva zile, ANAF va eliberare codul de identificare fiscală (CIF) aferent persoanei fizice independente nou-create care se ridică de la ghișeu.

Taxe PFA

Din punctul de vedere al obligațiilor fiscale, pentru persoanele fizice autorizate există două regimuri distincte de impozitare după cum aceasta este impozitată în sistem real sau pe norma de venit. Impozitarea în sistem real înseamnă că impozitul pe care PFA trebuie să îl plătească se calculează anual, în funcție de încasările pe care PFA le-a înregistrat în cursul anului fiscal. Astfel o PFA în sistem real va plăti 10% din încasările anuale pe care le înregistrează. 

Celălalt tip de PFA se impozitează cu 10% din norma de venit care este un plafon ce se stabilește prin lege de ANAF pentru anumite activități specifice raportat la fiecare județ în parte. Astfel, impozitul se va plăti în funcție de această normă. Acest tip de impozitare poate fi mai favorabil sau mai puțin favorabil decât impozitarea în sistem real în funcție de cazul concret. 

Astfel, o întreprindere care nu produce nimic în decursul unui an, dacă este impozitată în sistem real nu va trebui să plătească nicio contribuție. Dacă însă o PFA nu înregistrează încasări și este supusă impozitării la norma de venit, aceasta va trebui să plătească impozitul calculat în funcție de norma legală. În această situație, impozitarea la norma de venit ar părea mai dezavantajoasă, însă în situația în care o întreprindere va avea încasări foarte mari în decursul unui an, în cazul impozitării în sistem real, aceasta va datora 10% din acestea. Dacă însă se impozitează la norma de venit, o astfel de întreprindere va plăti suma fixă stabilită de lege care poate reprezenta mai puțin de 10% din încasările acesteia. 

Pe lângă impozitul anual, persoanele fizice autorizate vor plăti și asigurarea de sănătate care se calculează în funcție de plafoanele stabilite de lege. Astfel, dacă încasările unei PFA sunt mai mici decât valoarea a 6 salarii minime pe economie, aceasta va plăti 10% din valoarea a 6 salarii minime pe economie (10% din 6 x 3.300 Lei = 10% din 19.800 = 1.980 de lei). Dacă încasările sunt cuprinse între 6 și 60 de salarii minime pe economie, PFA va plăti 10% din suma concret încasată. În cazul în care încasările depășesc echivalentul a 60 de salarii minime pe economie, PFA va plăti CAS în cuantum de 10% din valoarea a 60 de salarii minime pe economie, adică 19.800 Lei.

Taxe PFI

Persoana fizică independentă va avea același regim de impozitare ca persoana fizică independentă impozitată în sistem real, adică cu 10% din venitul net, rămas după scăderea cheltuielilor deductibile. Regulile cu privire la contribuția CAS prezentate în paragraful anterior, se aplică și persoanelor fizice independente.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare