luni, iunie 17, 2024

Amenda penală – ce înseamnă și ce se întâmplă dacă nu o plătești?

Ce înseamnă amenda penală?

Potrivit art. 61 din Codul Penal, amenda penală reprezintă suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului, ca urmare a aplicării acesteia de către instanța de judecată, ca efect al săvârșirii de către inculpat a unei infracțiuni. 

Pentru determinarea cuantumului acesteia, se va folosi sistemul zilelor-amendă. Astfel, se vor avea în vedere 2 elemente esențiale:

numărul zilelor-amendă: Acesta reflectă gravitatea infracțiunii săvârșite și gradul de periculozitate al infractorului, fiind, potrivit alin. (2) al art. 61 Cod Penal, cuprins între 30 și 400 de zile.

valoarea unei zile-amendă: Aceasta constă în suma de bani corespunzătoare unei zile-amendă și se va determina inclusiv prin raportarea la situația materială a inculpatului. Conform art. 61 alin. (2) Cod Penal, este cuprinsă între 10 și 500 lei.

În acest fel, cuantumul amenzii penale se va calcula prin înmulțirea numărului de zile-amendă cu suma corespunzătoare unei zile-amendă, determinate de către instanța judecătorească.

Raportat la prevederile art. 22 din Legea 253/2013, persoana este obligată la achitarea integrală a amenzii în termen de 3 luni de la hotărârea dispusă de instanță. Totuși, în situația imposibilității de achitare în termenul prevăzut de lege, se va putea dispune plata acesteia în tranșe lunare într-un termen ce nu poate depăși 2 ani.

Amenda penală – cazier 

Cazierul judiciar este un document oficial, al cărui scop este acela de a conține informații cu privire la antecedentele penale ale unei persoane. Astfel, în cadrul acestuia, vor fi menționate infracțiunile comise de o persoană, precum și sancțiunile penale aplicate.

Prin urmare, dacă în urma săvârșirii unei infracțiuni, o persoană a fost sancționată cu amendă penală, aceasta urmează a fi inserată în cazierul judiciar al persoanei în cauză.

Cu toate acestea, există posibilitatea radierii amenzii penale, astfel încât cazierul judiciar să fie din nou unul curat. Acest procedeu poartă denumirea de reabilitare.

Potrivit prevederilor art. 165 Cod Penal, reabilitarea de drept se va dispune în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, dacă în decurs de 3 ani, socotiți de la momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod, condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune. 

În acest sens, vor fi radiate din cazierul judiciar toate mențiunile privind săvârșirea unei infracțiuni, precum și condamnarea persoanei în cauză la amenda penală. 

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală?

În ipoteza în care persoana condamnată la plata unei amenzi penale nu o execută, din diverse motive, Codul Penal prevede 2 posibilități, și anume:

-înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, prevăzută de art. 63 Cod Penal;

-executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci în folosul comunității, soluție oferită de art. 64 Cod Penal.

Astfel, în situația prevăzută de art. 63 din Codul Penal, persoana condamnată la plata amenzii are posibilitatea financiară de a o achita, însă, din motive reproșabile acesteia, nu realizează plata datorată. În această situație, instanța va putea dispune înlocuirea numărului de zile-amendă cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. 

În ceea ce privește art. 64 din Codul Penal, persoana obligată la plata amenzii nu beneficiază de mijloacele necesare pentru a achita suma impusă. Astfel, instanța, cu consimțământul persoanei în cauză, va putea înlocui obligația de plată a amenzii cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, fiecărei zile-amendă fiindu-i corespunzătoare o zi de muncă în folosul comunității. Exprimarea consimțământului are un rol esențial, întrucât, potrivit art. 64 alin. (6) Cod Penal, în lipsa acestuia, amenda neexecutată urmează a fi înlocuită cu pedeapsa închisorii.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare