sâmbătă, iunie 22, 2024

Art 334 cod penal – Conducerea unui Vehicul Neînmatriculat

Art 334 Cod penal

Art 334 Cod penal prevede mai multe forme de comitere a infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat, precum și pedepsele pentru fiecare dintre acestea. Conform art 334 Cod penal, infracțiunea de conducere a unui vehicul neînmatriculat se consideră a fi săvârșită în următoarele cazuri: 

”(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Art 334 alin 1 Cod penal

Conform art 334 alin 1 Cod penal ”punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă”. Cu alte cuvinte, nu numai conducerea propriu-zisă a unui vehicul neînmatriculat poate constitui infracțiune, dar și punerea în circulație a unui astfel de vehicul. În concret, această ultimă sintagmă se poate referi inclusiv la îndemnul făcut unei alte de persoane de a conduce un autovehicul neînmatriculat. Dacă aceasta din urmă va conduce vehiculul, ambele vor răspunde pentru această infracțiune. Din textul de lege putem extrage cele două condiții pe care acțiunea făptuitorului trebuie să le îndeplinească pentru ca aceasta să intre sub incidența art 334 alin 1 Cod penal. 

În primul rând, este nevoie ca proprietarul mașinii sau deținătorul mandatat să nu își fi îndeplinit obligația de înmatriculare a autovehiculului. Conform art. 11 din Codul rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) ”Proprietarii de vehicule sau deținătorii mandatați ai acestora sunt obligați să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulație, conform prevederilor legale”. 

A doua condiție este ca vehiculul în cauză să circule pe drumurile publice. În acest sens, indiferent că vorbim despre proprietarul vehiculului (cel căruia îi aparține obligația de înmatriculare) sau de orice altă persoană, atât timp cât vehiculul este pus în circulație pe un drum public, persoana care conduce autovehicul neînmatriculat săvârșește infracțiunea prevăzută de articolul 334 Cod penal. 

Pe cât timp se suspendă permisul de conducere dacă ai condus un autovehicul neînmatriculat?

Având în vedere că fapta de conducere a unui vehicul neînmatriculat constituie infracțiune, pedepsele aplicabile acesteia vor fi cele din Codul penal. În primul rând, pentru infracțiunea prevăzută la art 334 alin 1 Cod penal se aplică pedeapsa închisorii de la 1 la 3 ani sau cea a amenzii. 

Codul penal prevede, ca reguli generale de aplicare pentru oricare infracțiune, inclusiv posibilitatea aplicării unor pedepse complementare. Una dintre acestea este interzicerea exercitării unor drepturi. În măsura în care autorul unei infracțiuni a săvârșit o faptă penală prin exercitarea abuzivă a unui anumit drept, judecătorul, ținând cont de acest aspect, va putea aplica, pe lângă pedeapsa prevăzută de norma de incriminare, și o pedeapsă complementară de interzicere a drepturilor care au legătură cu fapta comisă. Art. 66 din Codul penal stabilește care drepturi pot fi interzise, urmând ca judecătorul să aleagă unul sau mai multe dintre acestea. Printre aceste drepturi, la litera i) se regăsește ”dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță”. 

Tot art. 66 prevede faptul că măsura interzicerii acestor drepturi poate fi dispusă pentru o perioadă de la 1 la 5 ani care începe de la:

  • Rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la pedeapsa amenzii; 
  • Rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea pedepsei închisorii;
  • Momentul la care s-a executat integral pedeapsa închisorii.

În plus, până la momentul adoptării unei hotărâri definitive în cazul celui aflat în situația de a fi comis infracțiunea de conducere a un vehicul neînmatriculat, acestuia îi va fi retras permisul pe parcursul derulării procedurii de urmărire penală și a procesului penal.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare