sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Avort medicamentos – Legea avortului

Ce înseamnă avort medicamentos?

Întreruperea unei sarcini se poate realiza fie printr-o intervenție chirurgicală, fie prin administrarea unor pastile. Astfel, avortul medicamentos reprezintă o procedură nechirurgicală care are ca scop întreruperea unei sarcini și implică administrarea unor pastile cu efect abortiv.

Însă, în cazul acestei proceduri, nu este necesară anestezia și nici utilizarea unor instrumente obstetricale. Cu toate acestea, procedura se poate efectua numai sub supraveghere medicală de specialitate și numai până în săptămâna a 10 – a de sarcină.

Este avortul legal în România?

La momentul actual, avortul este permis în România, la cerere, însă numai în anumite condiții expres stabilite de lege, respectiv de Codul Penal care reglementează infracțiunea de întrerupere a cursului sarcinii. Din interpretarea per a contrario a dispozițiilor legale antereferite, se deduc condițiile în care întreruperea sarcinii se poate realiza în țara noastră, în mod legal.

Legea avortului

În dreptul național nu există în prezent o lege a avortului, condițiile în care se poate realiza în mod legal, astfel cum am menționat în paragraful anterior, rezultând din interpretarea art. 201 și următoarele din Codul Penal care reglementează infracțiunea de întrerupere a cursului sarcinii.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art. 201 alin. (1) C. pen:

„Întreruperea cursului sarcinii săvârşită în vreuna dintre următoarele împrejurări:

  1.  în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
  2.  de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;
  3.  dacă vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

Din articolul antecitat, interpretat per a contrario, deducem faptul că întreruperea cursului sarcinii este în principiu permisă de lege, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții, respectiv:

  • vârsta sarcinii este mai mică sau egală cu 14 săptămâni;
  • întreruperea cursului sarcinii este efectuată de către un medic de specialitate în obstetrică-ginecologie, cu drept de liberă practică în această specialitate, în instituții/cabinete autorizate în acest scop;
  • întreruperea cursului sarcinii se realizează cu consimțământul femeii însărcinate.

Astfel, dacă sunt respectate condițiile enunțate supra, întreruperea cursului sarcinii (avortul) este legală și nu va constitui infracțiune.

Până la câte săptămâni se poate face avortul?

Ca regulă, întreruperea cursului sarcinii poate fi efectuată, în condiții legale, până la vârsta sarcinii de 14 săptămâni inclusiv.

Însă, potrivit alin. (6) al art. 201 C.pen, nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii 24 de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.

Astfel, deși întreruperea cusrului sarcinii se poate efectua în condiții legale până la 14 săptămâni, în scop terapeutic, avortul pate fi efectuat de către un medic de specialitate și după acest termen, respectiv până la vârsta sarcinii de 24 de săptămâni.

Prin excepție, avortul poate fi efectuat și după 24 de săptămâni de către medicul de specilitate obstetrică-ginecologie, însă numai în scop terapeutic și în interesul mamei su al fătului.

Potrivit doctrinei, scopul terapeutic există atunci când întreruperea cursului sarcinii este efectuată în scopul salvării sănătății, integrității corporale sau vieții femeii însărcinate. În egală măsură, discutăm despre scopul terapeutic și în situațiile de avort eugenic, atunci când copilul suferă de boli genetice.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,181CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Anularea permisului de conducere

Anularea permisului de conducere – Noul Cod penal Anularea permisului de conducere, spre deosebire de suspendarea permisului care este o măsură temporară, reprezintă revocarea în mod oficial și definitiv a dreptului de a conduce un...

Diferența dintre oprire și staționare

Care este diferența dintre oprire și staționare? Potrivit art. 63 alin. (1)  din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de...

Amendă dacă porți semnele de începător?

Semnele de începător – legislație, OUG 195/2002 Pentru a spori siguranța pe drumurile publice din România, legislația națională impune anumite reguli și restricții pentru șoferii începători, o astfel de regulă fiind obligativitatea de a purta...